Saveti za održavanje vinilnih podova

Zadržite prljavštinu i hemikalije uz pomoć otirača. Otirač pomaže da se ne unesu dva najveća neprijatelja vinilnog poda: prljavština i hemikalilje. Unešena prljavština sa cipelama jeste samo dodatno vreme za čišćenje. Šljunak se ponaša kao šmirgla i uklanja zaštitni finiš sa vašeg poda. Iako ih možda ne vidite hemikalije sa asfalta mogu da se zalepe za vaše cipele i tako prenesu na vaš pod koji će tokom vremena poželeti.

Držite vaše podove čistim. Otarasite se prljavštine pre nego što se u koreni i vaš vinil će trajati mnogo duže. Čistite redovno. Dobra je ideja da vam pređe u naviku da brzo prebrišete pod mekom metlom nakon što uveče operete sudove i sklonite ih.

Naučite tehniku čišćenja sa malo uticaja. Suzdržite se iskušenja da oduvate prljavštinu sa teškim čistilicama. Umesto toga očistite vaš pod korišćenjem najblaže moguće metode. Počistite ili usisajte svako veče i obrišite odmah ako se nešto prosulo. Da biste očistili ono što ne možete metlom ili usisivačem, koristite krpu natopljenu u mlaku vodu, nikako vruću. Ako ni tako ne uspete probajte sa sapunom, ali se pobrinite da proverite da li je sapun za čišćenje ove vrste poda.

Koristite prava sredstva za čišćenje

Ako vaš vinilni pod nije voskiran, očistite ga sa sredstvom za čišćenje koje je napravljeno specijalno za to i pratite upustva za pripremu. Ako imate stari model vinila koji je voskiran, očistite ga sa mlakom vodom i deterdžentom. Umočite sunđer u ovaj miks i trljajte pod dok se prljavština ne skine. Probajte da prilikom trljanja ne skinete vosak, zato što ćete morati da ga nanosite ponovo. Isperite pod sa čistom hladnom vodom bez obzira što na sredstvu piše da nema potrebe za tim, u suprotnom če vam ostati tragovi na podu.

Ne natapajte svoj vinil

Voda iz previše vlažnih sogera će pronaći put kroz pukotine, šavove i ivice. Jednom kada uđe može da uništi lepak koji drži vinil zalepljenim, usled čega će se on osloboditi u ćoškovima i krenuti da se uvrće. Isperite dobro kako bi uklonili sav sapun. Sapun može veoma dobro da opere vaš pod, ali isto tako ako ostane tanak sloj sapuna on odlično sakuplja prljavštinu. Ukoliko vašem podu ne treba ozbiljnije čišćenje, držite se samo vlažnog sogera sa čistom vodom. Kada ipak morate da operete od koristite dva sogera, jedan sa sapunom, a drugi samo za ispiranje.

Održite sjaj

„Bez voska“ stvarno znači „Nemojte voskirati“. Vinili bez voska imaju čist poliuretanski premaz koji ga čini tako sjajnim. Vosak se neće uhvatiti za ovu površinu i samo će ostaviti haos koji ćete morati sastrugati. (Ne koristite ni soger-vosak proizvode takođe). Ako vaš nevoskirani vinil izgubi sjaj, povratite ga sa sredstvom za poliranje i zaptivajućom masom koje su napravljene za ove podove. Pobrinite se da je pod potpuno čist i nanesite jedan ili dva tanka sloja kako piše na uputstvu. Ovo bi trebalo da održi sjaj na vašem podu barem godinu dana ako se održava samo uz pomoć vlažnog sogera.

Opremite vaš nameštaj i velike aparate sa zaštitnim „čarapama“. Težina nekih stvari (kao što su kuhinjski sto ili frižider) koja stalno stoje na istom mestu mogu udubiti vaš vinilni pod. Sprečite ova udubljenja tako što ćete staviti zaštitu na vaš nameštaj, koje mogu da se nađu u gvožđarama i drugim hobi radnjama.

Nemojte stavljati točkiće. Oni takođe mogu da oštete površinu poda. Umesto toga razmislite o odgovarajućim stolicama sa filcanim vrhovima što neće oštetiti vinil.

Pre nego što dođe do većih pomeranja stavite na put iznošenja velikih stvari neku podlogu. Veoma često, kada se menjaju veliki kuhinjski aparati, ljudi često vuku po podu njih umesto da ih podignu. Ovo vučenje ne samo da će izgrebati pod nego će i ostaviti trag na njemu. Da bi sačuvali vaš vinil u dobrom stanju, položite neku zaštitu na put kojim će se kretati aparati i potom ih lagano izgurajte tom putanjom.

Autor teksta: rd.com