Održavanje i zaštita podnih površina

Na tržištu ima mnogo vrsta podnih obloga, od koji svaka zahteva određeni način temeljnog čišćenja i održavanja. Osnovno premazivanje podne obloge je važno za produženje njenog životnog veka kao i za smanjenje troškova održavanja. Sloj premaza na podovima doprinosi pozitivnim karakteristikama samog poda.

Vrste premaza

Postoje tri vrste premaza: brilijanntni premazi za sjaj ili mat premazi sa manje sjaja, protivklizni premazi i antistatički premazi. Potrebno je periodično obnavaljati premaz, jedanput do dva puta godišnje, u zavisnosti od opterećenja poda. Pre ponovnog premazivanja, podnu površinu se temeljno očistiti sa odstranjivačem premaza ili temeljnim sredstvom.

Generalno čišćenje zahtevnih podova

Postoje zaštićeni i nezaštićeni podovi, od kojih su najzahtevniji oni nezaštićeni. Prilikom pripreme poda, potrebno je pažljivim odabirom izabrati sredstvo za odstranjivanje nečistoća.

Odstranjivač za suvo uklanjanje nečistoća je nezamenjiv u čišćenju stepeništa i površina gde se klasičnim mokrim postupkom odstranjivanja mogu izazvati oštećenja na pokućstvu ili arhitekturi. Prednost sredstava za suvo odstranjivanje je izuzetno mala potrošnja, u odnosu na klasično odstranjivanje. Postupak suvog odstranjivanja vremenski je bitno kraći od klasičnog postupka.

Zaštita podova – dubinska nano zaštita

Premaz se kod dubinske zaštite podova nanosi na površinu i pušta da upije. Sredstvo se sastoji od impregnacijskih supstanci rastopljenih u blagim vodotopivim organskim rastvorima i vodi. Specijalna sredstva sprečavaju prodor vode i masnih supstanci u telo impregnirane površine. Pore nisu zatvorene.

Nanosom sredstva na površinu ne stvara se zaštitni sloj i izgled obrađene površine ostaje nepromenjen. Nanosom impregnacijskog sredstva boja ostaje ista. Površinsku zaštitu potrebno je obnavljati jedanput do dva puta godišnje, dok dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna tri godine, pa i više.

Prethodni tekstSjaj starih betonskih ploča
Sledeći tekstObogatite život decking sistemima