Održavanje i zaštita podnih površina

Redovna nega i održavanje podova

Na tržištu ima mnogo vrsta podnih obloga, od koji svaka zahteva određeni način temeljnog čišćenja i održavanja. Osnovno premazivanje podne obloge je važno za produženje njenog životnog veka kao i za smanjenje troškova održavanja. Sloj premaza na podovima doprinosi pozitivnim karakteristikama samog poda.

Vrste premaza

Postoje tri vrste premaza: brilijanntni premazi za sjaj ili mat premazi sa manje sjaja, protivklizni premazi i antistatički premazi. Potrebno je periodično obnavaljati premaz, jedanput do dva puta godišnje, u zavisnosti od opterećenja poda.

Potrebno je periodično obnavaljati premaz

Pre ponovnog premazivanja, podnu površinu se temeljno očistiti sa odstranjivačem premaza ili temeljnim sredstvom.

Generalno čišćenje zahtevnih podova

Generalno čišćenje zahtevnih podova

Postoje zaštićeni i nezaštićeni podovi, od kojih su najzahtevniji oni nezaštićeni. Prilikom pripreme poda, potrebno je pažljivim odabirom izabrati sredstvo za odstranjivanje nečistoća.

Odstranjivač za suvo uklanjanje nečistoća je nezamenjiv u čišćenju stepeništa i površina gde se klasičnim mokrim postupkom odstranjivanja mogu izazvati oštećenja na pokućstvu ili arhitekturi.

Prednost sredstava za suvo odstranjivanje

Prednost sredstava za suvo odstranjivanje je izuzetno mala potrošnja, u odnosu na klasično odstranjivanje. Postupak suvog odstranjivanja vremenski je bitno kraći od klasičnog postupka.

Zaštita podova – dubinska nano zaštita

Premaz se kod dubinske zaštite podova nanosi na površinu i pušta da upije. Sredstvo se sastoji od impregnacijskih supstanci rastopljenih u blagim vodotopivim organskim rastvorima i vodi. Specijalna sredstva sprečavaju prodor vode i masnih supstanci u telo impregnirane površine. Pore nisu zatvorene.

Nanosom sredstva na površinu ne stvara se zaštitni sloj i izgled obrađene površine ostaje nepromenjen. Nanosom impregnacijskog sredstva boja ostaje ista. Površinsku zaštitu potrebno je obnavljati jedanput do dva puta godišnje, dok dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna tri godine, pa i više.

Prethodni tekstSjaj starih betonskih ploča
Sledeći tekstObogatite život decking sistemima