Priprema prirodne i postavljanje veštačke trave

Danas imamo mogućnost da svaki kutak svog prostora uredimo baš onako kako mi želimo i da realizujemo postavljanje veštačke trave. Kako se najlepše odmara u prirodi, sve se više okrećemo ideji da prirodu uvrstimo u našu svakodnevicu. Jedan od načina je da živimo u kući, da imamo dvorište i da isto to dvorište uredimo tako da čini našu oazu mira na dnevnom nivou. Međutim, ukoliko živimo u stanu, jedini način da priroda bude naš svakodnevni komšija jeste uređenje terasa i balkona. Veliki saveznik u svemu tome jesu zelenilo, biljke i trava.

Priprema prirodne trave

Najbolje vreme za pripremu travnjaka je rano proleće (mart, april) ili kraj leta. Kako smo na samom pragu proleća pozabavićemo se načinom uzgoja sopstvenog travnjaka. Da bi bili dobri u tome i da bi stvorili travu u kojoj ćemo uživati, neophodno je da se pridržavamo određenih pravila.

Prvo o čemu moramo voditi računa jeste priprema terena. Kako bi jedan travnjak uspeo, neophodno je imati 15-20 cm debljine kvalitetnog zemljišta. Ukoliko to nije slučaj sa postojećim terenom u vašem dvorištu, isplati se nasuti prostor čistim, usitnjenim zemljanim nasipom. U takvo zemljište postavlja se seme trave.

Prirodna trava sa cvećem
Trava na livadi foto: www.pexels.com

Vrsta semena zavisi od namene samog travnjaka, pri čemu se misli da li će biti dekorativni (ukrasni) ili će se po njemu kretati. Nakon postavljanja semena, vrši se ravnanje zemljišta ručnim ili mašinskim valjkom, koji dodatno učvršćuje seme u zemljište.

Posle toga zemljište je neophodno zalivati. Iako se često to radi ručno, novo vreme i tehnologija omogućile su nam čitave sisteme zalivanja, koji se projektuju tako da se samostalno uključuju i zalivaju zemljište, ne ostavljajući prostora za grešku, koja bi mogla biti kobna za travnjak u ovom stadijumu razvoja.

Prve vlati trave moguće je očekivati između sedmog i petnaestog dana. Sa rastom trave pojaviće se i korov koga je neophodno otkloniti i vršiti stalnu proveru i plevljenje, ne bi li se sprečio razvoj štetnih biljaka i narušio izgled travnjaka.

Postavljanje veštačke trave

Ako ne postoje uslovi za postavku i gajenje prirodne trave ili je pak vreme ograničavajući faktor, ne očajavajte. Danas postoji odlična zamena prirodne trave, a to je veštačka trava.

Veštačka trava se obično može naći u rolnama širine od 2 do 4 metra i 25 metara dužine. Kao i kod prirodne trave, veoma je bitno znati kako pravilno postaviti ovu podlogu. Ukoliko se veštačka trava postavlja na terase, balkone ili druge prostore čiji je pod od betona, kamena ili keramičkih pločica, bitno je taj pod mora imati blagi pad, odnosno ne sme biti ravan. Glavni razlog toga jeste potreba za oticanjem vode, atmosferske ili one nastale pranjem trave. Veštačka trava u svojoj osnovi gde se nalaze vlati trave ima rupice kojim otiče voda. Ukoliko bi podloga ispod trave bila ravna, voda bi se zadržavala, štetila travi i stvarala neprijatne mirise.

Postavljanje veštačke trave
foto: www.articlecube.com

U slučaju da se veštačka trava postavlja u dvorištu, podloga mora biti tretirana pesticidima, kao zaštita od pojave korova i drugih biljnih vrsta, a potom nasuta sitnim kamenjem, šljunkom ili peskom, kroz koje će oticati voda. Rolne se postavljaju jedna pored druge, ukoliko je širina veća, tako da vlati trave idu u istom smeru. Da bi činile kompaktnu celinu, međusobno se povezuju trakama na koje je nanet lepak. Međutim, ukoliko je prostor manji, kao što je to slučaj sa nekim terasama ili balkonima, gde je dovoljna širina jedne rolne, veštačka trava svojom težinom naleže na pod, dok se njene ivice pričvršćuju lepkom, žicom ili ekserima, ukoliko je osnova drvena.

Prirodna ili veštačka trava, pitate se? Neka bude ona koja će vas umiriti, napuniti, osvežiti, ona koja će raditi za vas i ona koja je jedino moguća u datom momentu. Nema greške, kada o zelenom razmišljate. Budite sigurni da ste na pravom putu.