Popularnost granitnih pločica

O popularnosti granitnih pločica svedoči i iskustvo kompanija koje potpisuju svoje ime ispod najkvalitetnijih granitnih podnih obloga kod nas, ZORKA KERAMIKA. Njihov tim objasnio je u nastavku zašto su popularne i koje su neke njihove prednosti i to kroz pitanja koja im upravo postavljaju klijenti.

1. Koje su prednosti gres porcellanato pločica (popularno nazvanih granitne pločice)?

Postoje dve osnovne razlike između gres porcellanato i drugih podnih pločica. Ključna je u sastavu materijala i načinu proizvodnje. Glavna razlika za kranjeg korisnika je uglavnom kvalitet koji je u direktnoj vezi sa upijanjem vode.

Keramičke pločice su napravljene od ploča gline, koja se ispeče i takav poluproizvod u procesu proizvodnje naziva se biskvit – i nakon pečenja takav proizvod postane manje ili više porozan.

Gres pocellanato se dobija tako što se presuje mleveni prirodni kamen i nakon toga se peče – na mnogo višim temperaturama, tako da se telo pločice „sinteruje“ ili stopi u staklastu celinu. Ovo ima veliki uticaj na apsorpciju vode koja utiče na mrazootpornost pločica (određuje njihovu primenu), tvrdoću i izdržljivost.

Keramičke pločice za pod, unutrašnja upotreba
Foto: Zorka Keramika doo – Tuscany Trebbiano 45×45

2. Koje su razlike između kamena i keramičkih pločica?

Kamen je prirodni materijal sa suštinskom lepotom, prirodnim dezenima, ali i defektima materijala. Dugi niz godina postoji vizuelna razlika između kamena i keramike i očigledna je na prvi pogled. Savremene tehnologije u keramici su dovele do toga da je telo pločice to koje je prvo simuliralo kvalitet većine prirodnog kamena (Gres porcellanato), a kasnije i tehnologija dekorasanja je doprinela da se proizvede takva kopija prirodnog kamena, gde je gotovo nemoguće razaznati šta je kamen a šta keramika.

Keramičke pločice se proizvode nudeći ujednačeniju površinu ili simulaciju prirodnih materijala uključujući vizuelne nedostatke, bez kompromisa u kvalitetu. Keramika može izgledati poput prirodnog kamena, ali sa boljim kvalitativnim osobinama.

Mermerni podovi zahtevaju periodično stručno dubinsko čišćenje za razliku od keramičkih pločica, koje je relativno lako očistiti. Kamen je porozan materijal i osetljiviji je na promene boje u polaganju i ili pri uticaju sredine (okruženja), gde je postavljen, preporučuje se upotreba „belog“ lepka za postavljanje. I naravno finasijska nota, kamen je obično mnogo skuplji od keramičkih pločica.

Mehanička svojstva keramičkih pločica su ista na površini jedne pločice i sve pločice iz određene serije su identične, dok kvalitet prirodnog kamena može da varira, kako u jednom komadu tako i između komada.