REDAKCIJA SAVETUJE: Drveni ili WPC deking – šta izabrati?

Nekoliko puta do sada smo pisali o dekingu i svaki put smo imali određene reakcije čitaoca, proizvođača i distributera ovog proizvoda. Kada smo hvalili drveni deking onda su nam se javljali proizvođači ili distributeri WPC dekinga i obrnuto. Svaki put smo imali i reakcije naših čitaoca ili pratilaca sa društvenih mreža.
Postavljali su nam pitanja: koje su razlike u kvalitetu i ceni, šta je bolje ili šta mi predlažemo? Sezona lepog vremena je možda i pravi momenat da se pozabavimo ovom temom.

Želeo bih na startu da odgovorim na dva najčešća pitanja:
Šta izabrati i šta mi predlažemo?

Izbor dekinga je stvar afiniteta, kao izbor keramičkih pločica ili parketa za dom. Prodavci WPC dekinga će vam pričati kako je WPC pravi izbor ili kako drveni deking ima million mana i kako ga treba održavati svake godine. Oni će vam održavanje od sat ili dva godišnje, a odnosi se na premazivanje uljima, predstaviti kao da deking morate zalivati i kositi jednom nedeljno. Prodavci drvenog dekinga će vam pričati kako WPC nije prirodni materijal (iako ima određeni sastojak drveta) i da će mu boja izbledeti veoma brzo, kako se jako greje na suncu i da će se vremenom iskriviti.

Deking pored bazena
Foto: Ravaioli Legnami / Kane parketi

Oni će vam pričati da je pravi deking samo onaj od drveta i da to nema alternativu. I jedni i drugi će vam reći sve kako bi naveli vodu na svoju vodenicu. I jedni i drugi su u nekoj meri u pravu, a u nekoj nisu. Vi ipak birajte deking po svom ukusu, jer šta god da izaberete nećete pogrešiti – svaki proizvod ima svoje vrline i mane ili ne postoji savršen proizvod. Znam da se u startu neki proizvođači ili distributeri neće složiti sa mojom konstatacijom, ali ću pokušati da objasnim zašto tako mislim.

WPC deking
WPC deking

WPC ili deking od mešavine drveta i polimera je namenjen za spoljnu upotrebu i na našem tržištu imate nekolicinu firmi koje nude ove proizvode u različitom cenovnom rasponu (čitaj u različitom kvalitetu).

U skladu sa tim se i razlikuje i garancija koju ćete dobiti na ovaj proizvod i ona se kreće od zakonske dve godine do čak deset ili više godina koliko nude neki proizvođači. Garancija se uglavnom odnosi na postojanost boje i otpornost materijala na atmosferske uticaje, mada vam neki distributeri ovo neće ni spomenuti već će vam dati garanciju na ugradnju i tu se priča završava.

Moj savet je da se dobro raspitate o sastavu materijala, kao i da zatražite pismenu garanciju, upravo na postojanost boje i materijala jer ćete tako biti sigurni da će vaš deking i nakon nekoliko sezona pleniti i sijati istim sjajem kao na početku postavke.

Drveni deking u dvorištu oko bazena
Drveni deking u dvorištu oko bazena

DRVENI DEKING se proizvodi od različitih vrsta drveta (od egzota do četinara), a kod nas je možda i najzastupljeniji sibirski ariš, koji, u suštini, ima i najbolji odnos cene i kvaliteta.
Za ljubitelje prirodnog drveta svakako nema dileme koji će deking izabrati u prodavnici podnih obloga. Njima neće biti teško da se „poigraju” četkom i uljem jednom godišnje i zaštite svoj deking od atmosferskih uticaja i samim tim mu produže i životni vek.

Bilo da se odlučite za WPC ili drvo, a to je opet ponavljam, stvar afiniteta, mislim da najveću pažnju treba posvetiti pravilnoj ugradnji dekinga. Uglavnom će vam svaki prodavac ili proizvođač ponuditi opciju sa i bez ugradnje i predlažem da uvek prihvatite da vam ih oni i ugrade. Tako ćete dobiti garanciju koja će obuhvatiti kvalitet materijala i samu ugradnju.

Namerno se nisam fokusirao na prednosti ili mane jednog Ili drugog materijla jer je po meni to manje važno. Kvalitetan drveni deking može trajati uz adekvatnu zaštitu dugo, pa čak i duže od nekog WPC-a i obrnuto. Dobro razmislite i konsultujte stručnjake ili redakciju našeg časopisa, a neka odluka bude samo vaša, jer ćete vi zajedno sa svojim ukućanima ili gostima uživati u svom parčetu raja.

Autor teksta: Redakcija časopisa „Podovi“