Bela boja u enterijeru i podna keramika

Uređenje enterijera je zanimljiv ali i kompleksan proces koji ne bi trebalo olako shvatiti. Budući prostor treba da bude pre svega funkcionalan, da odgovara realnim potrebama stanara ali i da bude lepo dizajniran i da omogući visok kvalitet života. U ovom tekstu bih se pozabavila nekim nepravedno zapostavljenim pristupima u uređenju enterijera kao što je upotreba bele boje i korišćenje keramike kao dominantne podne obloge.

Pri uređenju je dobro obratiti pažnju na to da prostor bude takav da se bez većih ulaganja mogu izvršiti određene korekcije, budući da ćemo u njemu živeti ili raditi niz godina i da ćemo kroz taj period ćemo verovatno prolaziti i kroz razne estetske faze. Svaka ishitrena odluka nam kasnije može stvoriti dosta problema. Velike površine poput podova, zidova i plafona je dobro ostaviti neutralne. Isticanjem ovih površina sebi prilično vezujemo sebi ruke jer se time smanjuju mogućnosti za odabir nameštaja, zavesa, tepiha i detalja poput slika, polica, stojećih lampi i posebno nekih ličnih stvari i detalja koji oslikavaju Vaš način života i koji daju dušu prostoru. Takav prostor pre useljenja može u nekim slučajevima delovati prazno, hladno i sterilno ali će sigurno potpuno oživeti kada bude useljen čime će dobiti novu dimenziju.

Do pre koju godinu je bilo u trendu da se u enterijerima koriste boje i razne zidne dekorativne tehnike koje daju lep ali po meni suvišan efekat. Retko kada bi takve kombinacije na kraju davale željeni rezultat. Pri upotrebi bele boje mogućnost greške praktično ne postoji. U takve prostore se mogu ubaciti detalji poput stikera (zidnih nalepnica), zanimljivih tapeta i dekorativnih tehnika ali samo na određenim mestima koja želimo da istaknemo. Iako je uvreženo mišljenje da je bela boja namenjena bolnicama istina je da ona zapravo otvara prostor, odaje utisak svežine i čistoće i pritom ostavlja bezbroj mogućnosti za kombinovanje stilovima. Veoma efektno rešenje je na primer bela boja u kombinaciji sa rustičnim podom i rustičnim detaljima poput stolice, stolova, komoda, vaza itd. Prostor se neće ugušiti sa detaljima i uvek će delovati sceže i čisto.

Bela boja je idealna i za uređenje potkrovlja gde postoje krovne kosine koje donekle remete prave linije prostora. U takvom prostoru bi korišćenje boja moglo da stvori osećaj klaustrofobije i neudobnosti. U „open space“ potkrovlju bez pragradnih zidova, koje je idealno za mlade ljude koji još uvek nemaju porodicu pa nemaju potrebe za odvojenim prostorijama, bela boja je najbolje i najefektnije rešenje.

Izuzetak za korišćenje bele boje su javni prostori poput restorana, kafića i hotela. Oni svojom pojavom trebaju da privuku kupca ili gosta ali za razliku od stambenog prostora u njima se ne živi i ne boravi duže vreme. Oni trebaju da prate trendove, ali opet ni tu ne treba preterivati kako se ne bi prešlo u kič. Boje u javnim prostorima takođe veoma zavise od delatnosti i namene kao i od toga kojoj vrsti klijenata su namenjeni.

Ako pažljivo pogledate kuće koje spadaju u luksuzne i raskošne enterijere videćete da su svi prostori uglavnom neutralni na velikim površinama. Na ovaj način možete da vidite detalje, da uživate u nijansama boja koje se pojavljuju kao detalji u samom prostoru. Prelepo je kada na svedenu formu nameštaja ubacite po koji šareni mebl, ili neku akcesoriju koja će oplemeniti prostor a primetićete je u prostoru. Kod nas postoji nekoliko salona koji prodaju komade nameštaja ili akcesoare dizajnirane od strane svetski priznatih dizajnera koji bi mogli da oplemene prostor na specifičan način.

Još jedan kliše je da keramika nije dobra za korišćenje na podovima koji nisu kupatilo, toalet, kuhinja i eventualno hodnik. Istina je da je keramika idealna za ovu namenu i da je potpuno ravnopravna sa ostalim materijalima. Proizvođači keramike su u proteklih nekoliko godina veoma napredovali u dizajnu i kvalitetu podne keramike tako da danas postoje recimo savršene imitacije drvenih podnih obloga različitih tekstura i nijansi. Keramika je u prednosti u odnosu na drvo zbog dužeg veka trajanja, veće otpornosti na habanje i druge mehaničke uticaje, kao i na hemijske preparate. Keramika je idealna za podno grejanje i u odnosu na drvo bolje provodi i duže emituje toplotu a ne postoji problem rasušivanja i deformisanja kao kod drvreta koje je živ materijal.

Uvreženo je i mišljenje da keramičke pločice deluju hladno i nezanimljivo ali uz današnji izbor keramike svako sebi može naći savršenu kombinaciju. Takođe postoji bojazan od upotrebe velikih formata pločica u malim prostorijama. Ali ako se u prostor koji je male podne površine postavi keramika velikog formata dobija se monolitna površina gde se fugne praktično i ne vide i koja je savršena za održavanje.

Još jedan način da izbegne hladan efekat poda osim odabira odgovarajuće boje i teksture je i odabir sloga polaganja. Može se kombinovati nekoliko različitih formata pločica koje su iste boje čime se pravi dinamika u prostoru. Takođe se mogu koristiti pločice istih formata ali različitih finitura (mat-sjajne). Mat pločice su odlične za održavanje a nasumičnim pečatima sa pločicama visokog sjaja ili sa pločicama hrapave strukture bi se dobio zanimljiv efekat igre na podu. Nije potrebno koristiti puno boja pošto je jako tanka granica između prešarenog poda i poda sa ukusom. Mogu se eventualno kombinovati dve kontrastne nijanse. Nikako nije poželjno koristiti približne nijanse, time se ne postiže nikakav efekat a estetski nije usklađeno. Nekoliko pruga na podu su sasvim dovoljne da razigraju pod.

Ovi saveti važe za moderne enterijere. U klasičnim enterijerima možete biti malo slobodniji. Tu su dozvoljene i intarzije od mozaika ili kamena, kao i razne boje, pa čak i crno/bela kombinacija. Važno je da pri korišćenju određenog stila ostanemo dosledni tom stilu (da li će to biti art deko, barok, rokoko…). Svaki stil odlikuju određene boje, linije i šare i ne bi ga trebalo mešati sa drugim stilovima.. Ne treba praviti improvizaciju nekog stila, jer se tako može pogrešiti. Pored klasičnog stila imamo još i tradicionalni stil koji je u poslednje vreme postao rasprostranjen. Ovaj stil se sve više koristi u uređenju javnih objekata poput salaša (etno turizam) i restorana. Tu se često javljaju greške jer se u enterijer unose elementi koji se stilski ne uklapaju u ostatak prostora.

Autor teksta: Vanja Lebović, dizajner enterijera
www.urban-white.com

Prethodni tekstModerni tepisi – polje neograničene kreativnosti
Sledeći tekstPodno grejanje štedi energiju