Španske pločice ili proizvodnja koja traje vekovima

U Španiji, proizvodnja pločica postoji već vekovima. Španci guraju svoju strast za dizajn i inovacije i podižu ih na novi nivo nauke. Sa jednom od najčistijih i najjačih domaćih glina na raspolaganju, španski proizvođači imaju jedinstvenu sposobnost da krajnji proizvod bude raznovrstan. Od rustikalnih oblika ručno rađenih, do tehničkih fasada koji hlade zgrade i pročišćavaju  vazduh.

Udruženje španskih proizvođača keramičkih pločica (ASCER) je privatna organizacija čiji je osnovni cilj da podrži proizvođače pločica i industriju u celini i promoviše je širom sveta. Snažan globalni lider, industrija keramičkih pločica u Španiji sastoji se od 125 proizvođača koji su uglavnom koncentrisani u pokrajini Castellon.

Španske pločice - Svetlosni efekti pločica
Slika 2 – Svetlosni efekti pločica

South Sea Pearl – španske pločice

South Sea Pearl mozaika keramičkih pločica je sjajan novi obrazac umetničkih pločica. Inspirisan prirodnim bisernim sjajem, Nensi Epštajn je proveo tri godine u razvoju ovog inovativnog komada. Pearlescent glazura ima sofisticiranost i eleganciju. Suptilna promena u boji daje luminescenciju i život pločicama. Pojave pukotina doprinose epoti izgleda pločica – dodaju individualnost.

Pojedine kolekcije pločica prikazuju vintage izgled – izrazito savremeni izgled sa šarmom prošlih vremena. Neke pločice su trodimenzionalne teksture, reinterpretirajući stil, eleganciju i prefinjenost porcelana.

Apavisa porcelanico – španske pločice

Apavisa porcelanico je jedan od najpoznatijih proizvođaća hi-tech keramike u Španiji.

Svetlosni efekti u keramičkim zidnim pločicama
Slika 3 – Svetlosni efekti u keramičkim zidnim pločicama

Nova kolekcija Archi koncept „Arhitektura bez granica“, zasniva se na najnovijoj tehnologiji proizvodnje i istraživanja aktuelnih trendova u arhitekturi, što je omogućilo Apavisa-i da stvori novu filozofiju premaza, revolucionarni tradicionalni koncept od porcelana.

Archi koncept pločica - španske pločice
Slika 4 – Archi koncept pločica

Koncept donosi novu ulogu porcelana u dizajnu enterijera i eksterijera. Archconcept je novi pristup arhitekturi.