projekat: Kako smo izabrali mikrocement?

Mikrocement podovi su poznati po svojoj izdržljivosti i primeni u visokofrekventnim prostorima. Nekada su primenu imali isključivo u industrijskim prostorima, a kako se vremenom gubila granica radnog i životnog prostora, tako su se i elementi iz tih prostora preplitali sa svim ostalim sferama. Ove podove ćete sada videti svuda, pa i u rezidencijalnim enterijerima.

Na prvi pogled, cementni pod je neutralan ali se brzo primeti da tekstura i nepravilnosti pri izlivanju umeju itekako da se upare različitim elementima u enterijeru tako da jedni druge ističu. Ove šare daju dinamiku nečemu što se generalno percepira kao monotona siva površina te ona odjednom postaje puna života i daleko od bilo kakve monotonosti.

Cementni pod je i dalje neprevaziđen u primeni u javnim prostorima u kojima akcenat nije na razmetljivosti već suzdržanosti i funkcionalnosti. Njegova monolitnost bez podela i spojnica čine ga omiljenim rešenjem za klijente jer je održavanje jednostavno a izdržljivost ga svrstava u dugotrajne materijale.

Enterijer butika Extreme Intimoo / foto: Relja Ivanić
Enterijer butika Extreme Intimoo / foto: Relja Ivanić

Extreme Intimo ima preko 100 prodajnih objekata koji variraju u veličini od 20 m² do 100 m². Novi izlagački mobilijar je razvijan u modularnom sistemu kako bi mogao da odgovori na sve zahteve prodaje u različitim konfiguracijama prodajnih prostora. 

Partner studija i podrška u izvođenju je kompanija AB Concept koja sa velikom pažnjom i profesionalnošću prati naše projekte. Vlasnik kompanije, Nemanja Mladenović je za potrebe objave ovih projekata u časopisu „Podovi“ rekao nešto više o mikrocementnim podovima:

„Vrhunska obloga, bez spojeva pogodna je za spoljne i unutrašnje prostore. Sjajan izgled i izdržljivost materijala dovela je do sve veće primene u kućama i stanovima, ali naročito u poslovnim prostorima sa velikim površinama kao što su sportski centri, industrijske zgrade, hoteli i restorani.

Nanošenje mikrocementa na podove nudi bezbroj prednosti poput kontinuiteta površine, visoku otpornost na habanje, kao i njegova neklizajuća završna obrada, neki su od razloga njegove popularnosti. Mikrocement pod koji smo koristili na izvođenju projekta našeg novog studija i novog koncepta radnji Extreme Intimo, se pokazao kao veoma lak za primenu jer je debljine svega par milimetara te ga je moguće realizovati u gotovo svakom prostoru.

U procesu projektovanja našeg studija ovaj tip podova se uklopio u viziju o prostoru sa neutralnom paletom koji će u prvoj fazi ostati „otvoren“, dok je pri postavljanju standarda za sve buduće radnje Extreme Intimo brenda, bilo logično okrenuti se podu bez spojnica i slogova kao nečemu što će zaposleni lako održavati i što će kroz vreme sa lakoćom trpeti veliki broj posetilaca.

Novi prodajni koncept

Pilot prodavnica

U procesu od godinu dana studio AUTORI su u bliskoj saradnji sa Extreme Intimo-om, razvili smo novi koncept enterijera koji bi vremenom bio primenjen na sve Extreme Intimo prodavnice.

Iz analize postojećih prodavnica i potreba klijenta proizašli su jasni zahtevi za novi prostor:

  • Brza i jednostavna primena novog koncepta;
  • Optimizacija prostora sa ciljem stvaranja ravnoteže između preglednosti i prikaza što većeg broja izloženih komada;
  • Prilagodljiv i transformabilan prostor, koji može da podrži različite načine prezentacije kolekcija koje se smenjuju prema sezonama;

Složeni zadatak podrazumevao je razvoj kompletnog sistema izlagačkog mobilijara u službi što jasnijeg prikaza što većeg broja artikala brenda.

Extreme Intimo ima preko 100 prodajnih objekata koji variraju u veličini od 20 m² do 100 m². Novi izlagački mobilijar je razvijan u modularnom sistemu kako bi mogao da odgovori na sve zahteve prodaje u različitim konfiguracijama prodajnih prostora.

Enterijer butika Extreme Intimo sa miktocement podom / foto: Relja Ivanić
Enterijer butika Extreme Intimo sa miktocement podom / foto: Relja Ivanić

Tokom ovog kompleksnog procesa razvijen je novi koncept prostora i prodaje. Dodatno, izrađeni su brojni prototipi izlagačke opreme koji su pre finalnog odobrenja testirani u pilot prodavnici, a ceo proces je bio materijalizovan na prvoj Extreme Intimo prodavnici koja je nosilac novog koncepta.

Rezultat celog procesa je dizajn prodajnih prostora suptilne i svedene palate, potpuno u funkciji izlaganja velikog broja artikala, i isticanja brojnih kolekcija brenda.

Naziv projekta: Extreme Intimo
Arhitektonska firma: Studio Autori
Godina projektovanja: 2020.
Površina: 90 m2
Lokacija: TC Galerija, Beograd, Srbija
Fotografija: Relja Ivanić

Autor teksta: Studio Autori