Koliko je zapravo praktičan linoleum?

Godinama unazad, linoleum nije bio omiljen među vlasnicima kuća. Niko ga nije koristio za podove, svi su ga skidali u korist pločica, laminata, konstruisanog ili tvrdog drveta. Danas se može naći linoleum i u skupim varijantama u domovima i javnim objektima. Kako je to moguće?

Flaksoleum

Delimično, flaksoleum je linoleumov zeleni, ekološki faktor. Naziv za linoleum je nastao iz „lin“ što znači laneni i „oleuma“ što označava ulje, zajedno, linoleum u bukvalnom prevodu znači „laneno ulje“. Lan je često primenjivan u lečenju, zbog svojih lekovitih svojstava. Bilo da je to istina ili ne, ono što je sigurno jeste da je lan tvrdo, vlaknozno seme koje se utiskuje u tekstil.

Dezenirani podovi
Slika 2 – Dezenirani podovi

Dakle, linoleum bi se lako mogao nazvati i flaksoleumom!

Ovo ulje je kombinovano sa drvenim brašnom, smolama drveća, plutovinim prahom, dodirom krečnjaka i pigmentima za boju. Ova smeša se pritiska na bazu jute i osuši.

Vinil & linoleum

Iako linoleum ima jasnije prednosti, vinil pod se pojavio nakon Drugog svetskog rata i osvojio stambeno tržište. Bio je jeftiniji i nudio širi spektar boja. U tadašnje vreme, vinil podovi su bili lakši za vlasnike što se tiče ugradnje. Ni jeedan profesionalac nije bio potreban.

Vinil podovi u Vašem domu
Slika 3 – Vinil podovi u Vašem domu

Trajnost

Nije neuobičajeno da se vidi kuća iz pedesetih i šezdesetih godina sa originalnim podom od linoleuma. Linoleum je mekši i prijatniji za hod od pločica, približno slično vinil podovima.

Linoleumova izdržljivost je mač sa dve oštrice. On pruža osnovnu pokrivačku ali nije baš estetski ugodan. Pukotine mogu oštetiti njegovu površinu i činiti ga neravnim.

Linoleum pod u Vašem domu
Slika 4 – Linoleum pod u Vašem domu