Teks – tekstilni dizajn pločica

Boje, različiti dezeni, energija ideja i provokativne iluzije imaju za cilj da probude dete u svima nama koji se bave sa nečim kreativnim, baš kao što je to dizajn pločica. Neke ideje uključuju kuvanje drveta u ključalim bojama, papir za pečenje kao kalup za proizvodnju industrijskih keramičkih pločica…

Dizajn tekstilnih pločica - Teks
Slika 2 – Dizajn tekstilnih pločica – Teks

Posledica igre sa različitim materijalima i tehnikama dovela je do rezultat u vidu „Teks“ tekstilnih pločica koja je poput tkanine muških odela, kuhinjske krpe ili ćebeta.

Bogata multikoloritna kolekcija keramičkih pločica inspirisana tekstilnom teksturom bila je polazna tačka novog projekta osmišljenog za Mutina by Raw Edges studio u Londonu.

Kalup za tekstilne pločice
Slika 3 – Kalup za tekstilne pločice

Stvaranje opipljivih tekstura je izazov za dizajniranje keramikih pločica„. „Gledajući oko nas, skoro svaki predmet ima svoju posebnu teksturu, bilo da je nastala fizičkim putem ili ručno. Umesto projektovanja novih tekstura, postignut je efekat štampanja.

Teks – novi materijal

Kolekcija ima osam različitih boja, od kojih svaka sadrži grupu od tri nijanse, između ostalog i dizajn tekstila inspirisan raznobojnim tradicionalnim bojama prediva.

Tekstura pločica
Slika 4 – Tekstura pločica

Pločice su oblika romba, deluju kao pojednostavljeno proširenje osnovnog pletenog boda koji kada se poravna obrazuje tkaninu. Ovaj efekat je doprinio da sa svakom palettom boja koja se sastoji od tri različite nijanse omogućava proizvoljne aranžmane koji dodatno komuniciraju sa  sa teksturom i  prirodom pločica.

Posledica igre sa različitim materijalima
Slika 5 – Posledica igre sa različitim materijalima

Proizvodnja Teks pločica omogućava mnoštvo tekstura, stvarne boje i osetljive na dodir kvalitetne glazure. Pored toga, šarene i prirodne glazure primenjuju se na beloj keramici radi stvaranja nepravilnog efekta na određenim mestima.