Kako brzo postaviti parket?

Postavka podnih obloga i njen napredak u smislu brzine

Pri izboru podnih obloga presudna je namena objekta koja ustrojava izbor materijala, boju, dezen i strukturu podnooblažućih sistema, ali na njih neupitno utiče i tehnološki napredak koji nam donosi modernije i praktičnije mogućnosti. Građevinska i arhitektonska rešenja svakim danom napreduju, te tako i unapređenjem podnih obloga, u pogledu načina ugradnje i formata, dolazi do bržeg, jednostavnijeg i ekonomičnijeg uređenja prostora.

Izrada košuljice

Tehnološki napredak donosi nam nove, modernije izbore materijala namenjenih za podna oblaganja, ali i brže i jednostavnije načine njihove ugradnje, a, što je najvažnije, to direktno utiče i na prosečne potrošače, odnosno na vremensku i ekonomsku isplativost. Neki od primera mogu biti sve češća primena brzosušeće košuljice, upotreba parketa sastavljenih klik sistemom ili sve prisutnije keramičke pločice velikih formata.

Priprema podne obloge
Priprema podne obloge

Izradom cementne košuljice obezbeđuje se ravna i glatka površina na koju se potom postavljaju podne obloge poput keramičkih pločica, parketa, laminata i dr. Njena postavka podrazumeva izlivanje strukture sastavljene od cementa, agregata i vode, a pravilno postavljanje je važno kako bi se obezbedili kvalitet i trajnost celog poda. Pri izgradnji velikih objekata, ponekad je košuljicu potrebno ojačati. To se čini postavljanjem specijalnih mrežica ili dodavanjem određenih aditiva u samu smesu.

Klasična košuljica potrebuje relativno dug period sušenja – od oko 30 dana. Međutim, na brzinu postavke podne obloge utiče pojava brzosušeće košuljice. U njenoj bazi nalaze se hidraulička veziva sa dodatkom hemijskih reaktivnih sastojaka kojima se ubrzava vezivanje i sušenje, te se do potrebnih uslova za postavljanje npr. parketa može stići u roku od nekoliko dana. Takođe, ako se na nju postavljaju pločice, vreme koje treba da prođe do polaganja završnog sloja može se smanjiti ako se košuljica izradi upravo upotrebom specijalnih veziva ili onih sa brzosušećim svojstvima, te se u nekim slučajevima to može učiniti i nakon 24 sata ili čak 3 sata.

SMANJENJE ČEKANJA da se košuljica osuši i bude odgovarajuće vlažnosti, tj. spremna za dalji rad, doprinosi bržem procesu postavke podne obloge, a kako radovi traju kraće, ovaj nam je izbor kako vremenski, tako i finansijski isplativiji.

Parket je, i pored inovativnijih i novijih rešenja podnih oblaganja, nesumnjivo i dalje jedan od prvih i najdražih izbora, naročito kada su posredi objekti namenjeni stanovanju. Osim jedinstvene topline i lepote drveta, tome doprinosi i njegov napredak u pogledu postavke i potonje (eventualne) potrebne sanacije. Naime, s pojavom gotovih parketa, vreme za njegovu ugradnju se znatno skratilo, a samo održavanje pojednostavilo. O čemu je, dakle, reč…

GOTOV parket

GOTOVI PARKETI podrazumevaju masivne dvoslojne, troslojne ili višeslojne parkete – podela na osnovu strukture. Oni čine konkurenciju klasičnim i lamelnim parketima.
Masivni parket se nalazi u obliku završno obrađenih lamela, za razliku od klasičnog koji se isporučuje površinski neobrađen, odnosno sirov. Debljina ovih parketa iznosi od 12 mm do 22 mm, širina od 70 mm do 190 mm. Poput klasičnih, i oni se lepljenjem nanose na površinsku podlogu.

VIŠESLOJNI parketi

Kao što im i ime govori, dvoslojni gotovi parketi sastoje se od dva sloja drveta, lepljena pod pravim uglom kako bi se postigla stabilnost, pri čemu je gornji sloj od plemenitog drveta, debljine 4 mm, a donji od drveta slabijeg kvaliteta, dok mu debljina može varirati od 5 mm do 8 mm. Ovi su parketi pogodni za podove sa toplovodnim grejanjem jer upola manja debljina u odnosu na klasični parket smanjuje toplotni otpor i povećava toplotnu povodljivost.

Novina u parketima jesu i troslojni ili višeslojni parketi, a njihov kvalitet ne zavisi od vrste drveta jer ga oni postižu specifičnom konstrukcijom. Naime, različiti slojevi se međusobno lepe pod pravim uglom, a potom celine spajaju pomoću klika – takozvani klik parketi.

Ovi parketni sistemi imaju prednost jer se prilikom postavke štedi vreme, ne treba koristiti lepak, te samim tim ne treba ni brinuti o tome da li će on dospeti na neželjeno mesto, niti je potrebno vreme za sušenje. Daske se u ovom sistemu automatski centriraju, a eventualne greške prilikom polaganja mogu se brzo ispraviti.

Ugradnja - gotov parket
Ugradnja – gotov parket

ZAHVALJUJUĆI SUVOMONTAŽNOM POLAGANJU, moguća je laka i jednostavna kako montaža, tako i demontaža ovog parketa, te se i prilikom selidbe iz jednog prostora u drugi ovi parketi mogu demontirati i ponovo postaviti.

Osim jednostavnosti i brzine, prilikom njihove postavke nema prašine niti neprijatnih mirisa. Širina troslojnih parketa se kreće od 190 mm do 230 mm, dužine lamela su preko 2 m, dok je standardna debljina 14 mm ili 15 mm.

Kada je reč o završnoj obradi, ona je takođe raznovrsna, te i ovi parketi mogu biti uljeni, lakirani, dimljeni, brušeni, četkani, ručno hoblovani, beljeni, bajcovani itd., a izrađeni u različitim bojama i nijansama – beli, crni, zlatno-žuti, crveni i dr. Takođe se, kao i klasični, mogu i reparirati.

Brušenje i hoblovanje može se raditi i ako su zalepljeni za podlogu, a kod ovih parketa postoji i mogućnost parcijalne reparacije, tj. mogu se sanirati samo oni delovi koji su podlegli oštećenju.

Autor teksta: Sanja Dakić