Zašto odabrati OSB ploče?

Znate ono kada nešto radite, pa pomislite „u kako bi bilo super da jednim udarcem ubijem dve muve.“ Naravno udarci i muve u ovoj priči su samo figurativno izrečene. Ali zato ideja da se obavi što više posla i što bolje, da se zavrne sistem ili iskoči iz klišea je više nego stvarna. Drugim rečima, rešavanje problema istovremeno na više nivoa. Nešto kao protivteža multitaskingu.

JEDNO TAKVO DUGME u uređenju prostora na više nivoa su OSB ploče. Iako zvuče prilično neobično, kada ih upoznate, stičete potpuno drugačiji utisak. U pitanju su drvene ploče, izuzetno jednostavnog izgleda i višestrukog značaja. Da se ne bi izgubili u celoj priči, krenimo od početka.

OSB
Foto: JAF / Od poda do krova uz osb obloge

Po izgledu pomislili biste da je u pitanju iverica. Ok, konstatacija na mestu, ali pogrešna. OSB ploče su ploče nastale od drvene ljuske veličine od 2,5 do 15 cm međusobno povezane, slepljene smolom i raspoređene po slojevima u više različitih nivoa. Slaganje po nivoima je plansko i ima tačno određen pravac koji će stvoriti ploču velike čvrstoće. Za razliku od iverice, OSB ploče imaju ljuske većih dimenzija i nemaju završnu obradu, nego ostaju neobrađene.

OSB ploče
Po izgledu pomislili biste da je u pitanju iverica

Zbog one dve muve i udarca sa početka priče. Šalu na stranu što se tiče pomenutih bića i glagola, ali što se tiče funkcionalnosti, njihov izbor je od višestrukog značaja. A, evo i kog:

  1. VELIKA ČVRSTOĆA – nastala odgovarajućim i specifičnim nastankom samih ploča, koja garantuje nesmetano i sigurno korišćenje na više potpuno različitih frontova;
  2. DUGOTRAJNOST – pored velike otpornosti na mehaničke pritiske, OSB ploče su u jednakoj meri otporne i na hemijska sredstva. Drugim rečima, ploče se mogu tretirati različitim sredstvima, a da ne dođe do pucanja, stvaranja udubljenja ili čvorova;
  3. IZOLATOR – pored funkcije gradivnog materijala, OSB ploče su veliki izolacioni materijal, koji postavljanjem na zidove, pod ili plafon pružaju odgovarajuću toplotnu i zvučnu izolaciju. Kako živimo u vremenu u kome je izolacija neophodna, izgleda da smo pronašli odličan materijal;
  4. EKOLOŠKI PRIHVATLJIV – budući da su nastale na potpuno prirodan način od prirodnog proizvoda, OSB ploče su bezopasne za životnu sredinu. Kako se prave od opiljaka mladica i brzorastućeg drveća, ne postoji opanost da će doći do velike seče drveća. Naprotiv, ukoliko se planski sprovodi sadnja i to određenih vrsta koje se koriste za proizvodnju OSB ploča, straha nema. Jedini nedostatak mogu biti isparenja od smole i lepila koje se koriste za povezivanje drvenih opiljaka. Međutim, danas se radi i na eliminisanju takvih nedostataka;
  5. JEDNOSTAVNOST – laka i jednostavna primena, obrada i korišćenje. Baš ono što vam i treba.
    Shodno višestrukim pozitivnim osobinama, OSB ploče su odlične za korišćenje na više frontova.

OD KROVA

Kada krenete odavde zapazićete da se OSB ploče koriste kao elementi krovnih konstrukcija. Međutim, jedina mana jeste njihova osetljivost kada dođu u kontakt sa vlagom, što se u slučaju krova upravo i dešava. Ali kako se posle svakog problema rađa rešenje, u slučaju OSB ploča i unapređenje. Elem, dodavanjem odgovarajućih vodootpornih materijala, dobijamo OSB ploče koje se dugotrajno i sa sigurnošću mogu naći i na krovnim konstrukcijama.

OSB
Jedna od čestih primena OSB ploča jeste za unutrašnje oblaganje zidova

PREKO ZIDOVA

Jedna od čestih primena OSB ploča jeste za unutrašnje oblaganje zidova, plafona, izgradnju sendvič panela, pregradnih zidova, ali i oblaganje i izradu nameštaja. Drugim rečima, OSB ploče sve intenzivnije zauzimaju enterijer i čine ga zdra- vim, ekonomičnim i estetski veoma dopadljivim prostorom za život i rad.

DO PODOVA

Bez obzira da li želite da postavite osnovu ili potpuno novi pod, u tome će vam veliku pomoć pružiti OSB ploče. Naime, u slučaju podova, OSB ploče se javljaju kao: podna konstrukcija ili završna podna obloga.

Autor teksta: Snežana Trtica-Graovac, novinar