Dizajn A šta mislite o teraco podovima?

A šta mislite o teraco podovima?

Teraco za poslovni prostor
Teraco za poslovni prostor

Da li se sećate onih fino, do tančina uglačanih podova sa jednobojnim ili šarenim kamenčićima, na koje naiđete kada nekim poslom uđete u zgradu opštine ili recimo poreske uprave? Da li ste ikada, videvši takav isti pod u lobiju kakvog hotela ili restorana na glasu, pomislili: „A kako bi bilo da nešto ovako imam u svom domu?” Stari, dobri teraco. Pod drevnog porekla, duge tradicije i večne lepote, koji u ovim našim vremenima ponovo otkrivamo, ali na jedan drugačiji, moderan način.

Teraco podovi u savremenom smislu reči dolaze nam u vidu prefabrikovanih ili na licu mesta izlivenih obloga na bazi cementa, cementa modifikovanog poliakrilatom ili lateksom, polimera – epoksida ili poliestera, te elektroprovodljivog veziva za specijalne namene u koju je umešan granulat od mermera, granita, kamena, kvarca, stakla, oniksa, porcelana, pa i materijala poput plastike, metalnih opiljaka i sedefa.

foto: Ilgrad doo - teraco podovi u restoranu
foto: Ilgrad doo – teraco podovi u restoranu

Zavisno od toga šta se od poda želi dobiti u vizuelnom smislu bira se kombinacija veziva i granulata, a dodavanjem pigmenta u masu dobija se teraco u boji, koja može dosta doprineti ukupnoj efektnosti obloge. Teraco se zbog strukture inače često poistovećuje sa mozaikom, a to je pogotovo slučaj od druge polovine 20. veka kada se za kreiranje i ugradnju poda počinju koristiti mesingane granične lajsne kojima se celina podne površine deli na segmente različitih oblika, a zatim polja ispunjavaju teracom u više boja, čime je omogućeno stvaranje složenih podnih kompozicija velike umetničke vrednosti.

Teraco je vodootporna obloga velike čvrstoće, optimalne izdržljivosti i dugog veka, a tome u prvom redu doprinosi dobro odrađeno poliranje koje za ishod ima održivu, glatku i ravnomerno obrađenu površinu.

Ponekad se mogu javiti oštećenja u vidu pukotina, ali ona uglavnom nastaju zbog promena na podlozi ispod teraca, a ne u samoj strukturi materijala. Takođe, teraco ne zahteva nikakav poseban tretman u kontekstu održavanja – dovoljna je topla voda i neko neutralno sredstvo za čišćenje, uz obavezno izbegavanje agresivnih deterdženata i ulja. Zbog ovog svojstva, ali i korektne cene podržane dobrim izgledom, teraco je svojevremeno imao veliku primenu u školama, javnim institucijama, kulturnim ustanovama, na aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama, i tu se mogao videti u ulozi podne obloge.

Njegov današnji dizajn ga čini pogodnim za oblaganje zidova, komadnog nameštaja, pravljenje kuhinjskih radnih ploča i dekorativnih predmeta.

Teraco podovi
Teraco podovi

Teraco je obloga koju krase mnogi kvaliteti, a iznad svega obloga koja je oduvek išla ispred svog doba. Zato što služe za pravljenje ove vrste kompozita svoju primenu našle su residue mermera, granita, recikliranog stakla, kvarca, porcelana i metala koje bi inače završile u otpadu, i svrstale teraco u najstarije ekološke održive materijale na svetu, nastale mnogo pre nego što se o održivom razvoju i zelenoj gradnji uopšte i govorilo.

Kada se ne koristi za podove, teraco je zbog vodootpornosti dobar izbor za zidove u kuhinji, kupatilu i drugim prostorijama gde je važna zaštita od vode i gde je dobrodošlo imati oblogu koja se lako održava. Zanimljivo je da ovakva njegova primena još uvek nije zaživela među domaćim klijentima u stambenoj sferi, dobrano naviklim na keramičke pločice, već naprotiv predstavlja pravu retkost.

Bezgranične mogućnosti izvođenja i najsloženijih šara na podnoj površini polako, ali sigurno svrstavaju ga među tražena rešenja za hotele, restorane, i poslovne objekte gde se koristi za izradu logoa firme.

Autor teksta: Jelena Mitrović, dipl. novinar