Da li su i koliko drveni podovi preporučljivi u vašem kupatilu?

Podovi od tvrdog drveta su popularni materijali za podne površine koji se koriste u raznim unutrašnjim prostorima od početka moderne gradnje. To je izdržljiva podloga koja uz malo održavanja, opstaje dugi niz godina i zadržava divan prirodni izgled koji je cenjen od strane mnogih. Međutim, drveni podovi vode večitu bitku sa vlagom iz okruženja. Određeni tipovi drvenog poda se mogu postaviti u kupatilu, ali će oni zahtevati mnogo viši nivo održavanja u odnosu na ostale prostorije.

Kada se odlučite oko odgovarajućeg parketa za vaše kupatilo, pobrinite se da uzmete u obzir sledeće faktore: U svom nezaštićenom stanju, podovi od tvrdog drveta će se dodirnuti, proširiti, iskriviti i prljati na dodir svih tečnosti, jer je prirodno drvo vrlo upijajući materijal.

Međutim, nanošenje završnog sredstva, obično poliuretana, može stvoriti nevidljivu površinu preko poda, koja će onemogućiti prodor vode. Ova završna obrada se može primeniti nekoliko puta na podu kupatila, samo treba voditi računa o šavovima jer svaka voda koja prodre kroz njih može prouzrokovati oštećenje drveta sa strane i ispod.

Podovi od tvrdog drveta su popularni materijali za podne površine
Slika 2 – Podovi od tvrdog drveta su popularni materijali za podne površine

Tip drveta

Postoji mnogo različitih vrsta drveta koje su dostupne za instalaciju podnih obloga, a neke su se pokazale boljim za podove kupatila u odnosu na druge. Generalno, treba izbegavati meko drvo kao što je jela ili bor, jer je manje gusto i bolje apsorbuje vlagu. Dobar izbor tvrdog drveta je: hrast, kedar, trešnja, javor, jasen, orah itd.

Drveni podovi u kupatilu
Slika 3 – Drveni podovi u kupatilu

Garancija

Većina tvrde podne obloge dolazi sa garancijom koja važi neki određeni vremenski period. Međutim, ove garancije često dolaze sa odredbama koje ih poništavaju: ako je pod ugrađen u veoma vlažnom okruženju, kao što jeto  kupatilo.

Prednost drvenih podova u kupatilu jeste u pružanju topline i prijatnosti. Presudite sami šta Vam je najbitnije, i svakako nećete pogrešiti ukoliko se odlučite baš za ovakve tipove podova.