Čišćenje i održavanje parketa

Najzastupljenije vrste parketa su parket u daskama, parket u tablama, mozaik parket i parket spreman za postavljanje. Mogu se postavljati preko podnih greda, preko tabli za izolaciju od mekanih vlakana ili preko bitumenske presvlake kao i drugih presvlaka.

Podovi od parketa su topli pod nogama, elastični, trajni i osetljivi na vlagu. Mogu se premazivati uljima, voskom ili lakirani.

Prirodne karakteristike prirodnih materijala u najvećoj meri će biti očuvane ako njihova površina nije lakirana, niti je naknadno naneseno ulje za sušenje, ili pak dodatni sloj voska. Ovakve podne obloge pomažu u regulaciji sobne klime zbog strukture prirodnih materijala od kojih su napravljene.

Obratite pažnju: rubovi spojeva parketa spremnog za postavljanje veoma su osetljivi na vlagu i samim tim na bubrenje.  Stoga, ove podne obloge je potrebno čistiti i čuvati od vlage (dobro isceđenom krpom) i nikad na mokro. Uvek čuvajte površine od barica i stajaće vode.

Osnovno čišćenje: za uklanjanje veoma uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje veoma razređeno u vodi. Pre nanošenja sredstva, proverite da li je površina tretirana lakovima vodootporna. Prebrišite vlagu.

Prvo nanošenje: emulzija za povećanje sjaja može se koristiti na lakiranom parketu kako bi se poboljšale njegove karakteristike čišćenja i održavanja. Vizuelni izgled mat površina menja se i postaje sjajan.  Preporučujemo jednokratnu upotrebu emsal Parket-a u nerazređenom obliku zbog dugotrajne, intenzivne zaštite. Uvek čuvajte površine od stajaće vode.

Nanesite jednokratno emsal Parket u nerazređenom obliku na parket na koji je prethodno naneseno ulje ili vosak; time se postiže optimalna zaštita površine zahvaljujući njegovom svojstvu impregnacije i sprečava se da parket postane siv. Uvek čuvajte površine od stajaće vode.

Svakodnevno čišćenje i održavanje:

Prebrišite vlagu sa emsal Parket-om (2 merice čepa) za optimalnu zaštitu Vašeg parketa. Za ovlaš čišćenje, prebrišite vlagu sa emsal Održavanje + Čišćenje (2 merice čepa).

Ovlaš čišćenje: za brzo ovlaš čišćenje možete koristiti emsal Parket & Laminat vlažne maramice. Izvadite vlažnu maramicu iz pakovanja, raširite je na podu i obrišite običnim džogerom. Jednostavno prebrišite prljavi pod. Vlažne maramice se takođe mogu koristiti iz ruke.
Obratite pažnju na uputstvo proizvođača za čišćenje i održavanje podova.

1. Može li se sredstvo emsal Parket koristiti na laminatnim podovima?

Ne, zato što je to smesa koja sadrži i vosak. Vosak nije koristan na laminatnim podovima, a može formirati tanak masni film na površini laminata. Najbolja metoda je koristiti po mogućstvu od samog početka emsal Laminat rastvoren u vodi i nanositi ga dobro oceđenom krpom

2. Moj lakirani parket je do sada prilično izgubio na sjaju. Kako da mu vratim stari sjaj?

Ako je parket bio izložen intenzivnom habanju, izgubio je savršenu zaštitu od mrlja i vlage. emsal Parket poseduje impregnirajući efekat kojim se drvo štiti od vlage. Taj efekat se poboljšava nakon redovne upotrebe sredstva rastvorenog u vodi.

3. Dobio sam prefiniširani parket koji je veoma osetljiv. Kako da ga sprečim, da ne nabubri na spojevima?

Spojevi i ivice su glavne slabe tačke podova od prefiniširanog parketa. Zato je veoma važno da krpa za brisanje bude ne previše vlažna. Svaki put kad koristite emsal Parket na prefiniširanom parketu, on obezbeđuje impregnirajući pa samim tim i zaštitni efekat. (Napomene o intenzivnom tretmanu i redovnom čišćenju vidi pod: „Saveti za negu drveta“)

4. Moj parket nije lakiran već nauljen i sada je posiveo. Kako se to dogodilo?

Svaki put kada brišete nauljeni parket, vi odstranite nešto ulja. Sa vremenom ovaj proces dovodi do toga da parket posivi. U zavisnosti od intenziteta habanja, preporučujemo da parket premazujete uljem u redovnim intervalima, tako da drvo upije ulje kako treba. Dodatno možete zaštiti površinu parketa upotrebom proizvoda emsal Parket. U slučaju starijeg parketa, pod može biti obnovljen brušenjem i ponovnim nanošenjem ulja. Kada koristite emsal Parket u nerazblaženom obliku na starom parketu, impregnirajući efekat  pruža savršenu zaštitu i sprečava parket da posivi. Pri redovnom čišćenju, a posle nanošenja ulja, jednostavno dodajte vodi emsal Parket.

5. Mogu li takođe tretirati moj lakirani parket sredstvom emsal Parket?

emsal Parket savršeno dopunjava efekte lakova za drvo, njegova redovna upotreba impregnira drvene površine, koje tako postaju manje osetljive na mrlje i vlagu

6. Moj lakirani parket znakove ogrebotina i tragova. Kako bih to mogao da sprečim?

Tragovi se najčešće pojavljuju zbog hodanja po parketu u obući. Što je parket sjajniji, to će se tragovi jasnije raspoznavati i ne može se savim sprečiti njihovo nastajanje, dokle god je pod u upotrebi. Prvo bi trebalo probati ispolirati tragove suvom krpom. Tragovi od tamne gume i đonova cipela mogu biti odstranjeni gumicom za brisanje. Ukoliko to nije dovoljno, sipajte veoma razblaženo sredstvo za čišćenje u vodu i trljajte energično sa ne mnogo navlaženom krpom. Posle ovog postupka obavezno očistite parket sa proizvodom emsal Parket. (Dalje napomene o zaštiti podova sa parketom možete naći pod: „Saveti za negu drveta“)

 

Šta se nalazi iza PROtec impregnirajuće formule?

PROtec proizvođača emsal je specijalna zaštitna formula sa visoko efikasnim impregnirajućim supstancama koje obezbeđuju dugoročnu zaštitu osetljivih podova od posledica vlage i prljavštine. Zaštita od vlage je obezbeđena impregnacijom, a spojevi koji su veoma osetljivi na vlagu su savršeno zaštićeni od neželjenog bubrenja. Za čišćenje bez neželjenih tragova, negu i dugotrajniji izgled „kao novo“.

Emsal