projekat: Rekonstrukcija parternog uređenja. Zašto behaton?

Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić

Prvobitna ideja klijenta je bila da se projektom predvidi minimalna intervencija u prostoru dvorišta kako bi se popravilo postojeće stanje dvorišta koje nije imalo svoju funkciju u celokupnom prostoru i više se stihijski koristilo spram današnjih potreba.

Zajedničkim radom arhitekata i klijenta, formiran je projektni zadatak kojim bi se projektom predvideo potpuno nov, savremen spoljašnji prostor, prilagođen potrebama dece i zaposlenih, i koji bi predstavljao produžetak školskog boravka na otvorenom.

Projektnim zadatkom je definisana potreba za potpunom zamenom parternog popločavanja, dizajnom novog mobilijara, uvođenjem zelenila i otvaranjem mogućnosti da u budućnosti školski prostor postane dostupan za sve grupe stanovništva.

Koncept.

Osnovna ideja budućeg otvorenog prostora škole, jeste da se postojeći oivičen i ograđeni prostor dvorišta konceptualno postavi na način da se formiraju tri zone u zavisnosti od pozicije objekta ili dela objekta, načina i vremena korišćenja, a koji su povezani istim načinom popločavanja ali različitog karaktera, upravo u zavisnosti od načina korišćenja.

Nacrt parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59
Nacrt parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59

Naime, postojeće dvorište nije pravilno formirano, već je nastajalo kako se kroz istoriju objekat škole širio i dopunjavao drugim sadržajima. Druga ideja jeste da se popločavanje prostora postavi na način da podstiče dečiju igru na otvorenom te da karakterom otvori mogućnosti korišćenja partera. Treća ideja jeste uvođenje zelenila u formirani i popločan gradski prostor sa tipovima zasada koji bi približili deci pojam ozelenjavanja gradskog prostora i saznavanje o korišćenim tipovima zelenila.

Takođe, sve tri ideje bi obuhvatile i ideju pristupnosti prostora svim mogućim korisnicima (deci, zaposlenima, roditeljima sa decom u kolicima, osobama u invalidskim kolicima, slabovidim,…). Na taj način se ostvaruje mogućnost da prostor sada postane, ili otvori mogućnost da u budućnosti bude inkluzivan.

Nacrt parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59
Nacrt parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59

Izvođenje.

Na osnovu početnih parametara, projektom su definisane tri zone otvorenog školskog prostora. Sve tri zone karakteriše određeni specifični tip naizmeničnog popločavanja kojim se naizmenično pozicioniraju svetlija i tamnija polja u prostoru predstavljajući ideju „dečije igre“ i sagledavanja i prepoznatljivosti spoljašnjeg školskog prostora.

Ulazna zona koja se nalazi uz stari deo škole, već formiranog oblika, sa starim zasadom hrasta koji je glavni akter te zone i koji je prepoznatljiv generacijama unazad. Hrast ostaje glavni reper, koji drugačijim pristupom rešavanja parternog uređenja dobija ulogu „postamenta“ koji postaje deo mobilijara. Navedeni „postament“ se izvodi od betona glatke obrade i nepravilne forme, obojen bojom za beton i svojim valerom nastavlja boju popločavanja te idejno povezuje zelenilo i parter.

Drugu zonu karakteriše deo dvorišta koji povezuje glavnu ulaznu zonu sa trećom zonom, prostorom oko školske sale. Karakter ove zone jeste komunikacija, sa povremenim zadržavanjem čime se način popločavanja i vodio. Igra u parteru, povezivanje i komunikacija se prikazuju kroz čitavu površinu s tim što se uz veliki zid susednog objekta „obogatio“ uskom zelenom zonom i novim klupama.

Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić
Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić

Treću zonu čini prostor uz školsku salu, koji se do sada koristio kao parking i prostor za odlaganje otpada. S obzirom da je ograđen sa tri strane a slobodan sa jedne, proizašla je ideja formiranja manjeg dečijeg trga sa 6 novih sadnica drveta, specifičnim kružnim klupama koji ih ograđuju, zatim zelenilom uz ogradne zidove i monolitnim sistemom popločavanja kockama 10×10 tamno sive boje, koji naglašava vegetaciju kao glavnu ideju trga.

Sve tri zone, odnosno prostor od ulaska u školsko dvorište, preko glavnog ulaza u školu do ulaza u školsku salu, povezuje linija taktilnog popločavanja crvene boje te na taj način omogućuje kretanje slepim i slabovidim osobama. Kao ideja o formiranju inkluzivnog prostora, na ulazu u školu je formirana rampa za invalidska kolica, zatim taktilno popločavanje koje vodi do škole i školske sale. Sama ideja je navedenim intervencijama započeta, ali zbog ograničenog budžeta nije završena. Plan je da se u narednim godinama do kraja realizuje.

Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić
Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić

Popločavanje

Što se materijala tiče, za popločavanje su upotrebljene behaton kocke dim. 10 x 20 cm sa ravnim ivicama i u dva tona, kombinacijom svetlo i tamno sive boje iz Linea linije premijum behaton ploča domaćeg proizvođača Arhibet d.o.o.

Takođe, korišćene su i behaton kocke dim. 10 x 10 cm za određene zone. Ploče su slagane u većem rasterskom sistemu polja kako bi se dobila naizmenična polja svetlog i tamnog i predstavljala igru boja u okviru partera. Behaton kocke su korišćene u delovima dvorišta kako bi naglasile određeni akcenat u prostoru, a predstavljaju i savremenu verziju kamenih granitnih kocki.

Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić
Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić

Behaton je odabran kao završna dekorativna obloga jer se cena investicije uklapala u predviđeni budžet, ali i zbog razloga što zamena podzemnih instalacija u dvorištu nije predviđena ovom rekonstrukcijom te se ostavila mogućnost lakšeg naknadnog pristupa i ponovno slaganje ploča.

Konkretno, ovaj behaton je korišćen zbog svojih ravnih ivica, zavidne debljine, a samim tim ima i bolju trajnost i izdržljivost pri eksploataciji ne samo pešačkog, nego povremeno i laganog kolskog saobraćaja. Ravne ivice ploča naglašavaju vizuelni efekat u navedenom konceptu slaganja u okviru većih polja što je bio primarni cilj u planu za dobijanje atraktivnijeg i savremenijeg partera.

Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić
Rekonstrukcija parternog uređenja osnovne škole Studio Praksa59 / foto: Aleksandar Lukić

Urbani mobilijar (klupe, saksije za zasade, kante za otpad, parking za bicikle) je specijalno dizajniran za ovaj prostor i na njemu su zajednički radili arhitekta i izvođač za urbani mobilijar.

Završetkom izvođenja, škola je dobila jedan savremen prostor na otvorenom koji deci pruža mogućnost da slobodno vreme provedu na otvoreno ali koji, prema i početnoj ideji, nije do kraja završen, ali je postavljena dobra osnova da se narednim intervencijama u prostoru i prema potrebi dopuni i završi.

Naziv projekta: Rekonstrukcija parternog uređenja i dizajn urbanog mobilijara školskog dvorišta
Arhitektonska firma: Studio Praksa59, Šabac
Autor projekta: Aleksandar Lukić, M.inž.arh.
Godina projektovanja: 2019-2020.
Godina realizacije: 2021.
Lokacija: Osnovna škola „Janko Veselinović“ u Šapcu
Površina: 1100 m²
Fotografija: Aleksandar Lukić M.inž.arh.

Prethodni tekstZašto su tepisi zadržali svoje mesto u kući?
Sledeći tekstPrimena i vrsta kamena za enterijer