Primena i vrsta kamena za enterijer

Iako kamene podne i zidne obloge imaju svoju zaštitnu ulogu, one su značajne i u dekorativnom smislu. Tome umnogome doprinosi i dijapazon izbora vrsta kamena, njegovih boja, različitih struktura i performansi. Premda se kamen koristi od davnina, faktički od čovekovog postanka, pri uređenju enterijera i eksterijera izdvaja se nekoliko vrsta. Pojasnićemo koja je vrsta kamena za enterijer idealna i dati preporuke za njihovu primenu u enterijeru.

Granit je idealan za enterijer

Granit kao vrsta kamena za enterijer se, zahvaljujući čvrstini, često koristi na ulicama i trgovima, takođe može biti idealan i za enterijer, posebno u kombinaciji sa staklom i svedenim dizajnom, a naročito se često sreće u kupatilima. Može biti kako svetlih tonova, nežnoljubičaste nijanse, sive, bež, tako i crven, zelen ili crn, sa mat ili sjajnim površinskim slojem.

Mermer odaje utisak luksuza

Sa druge strane, mermer je vrsta kamena za enterijer i sinonim za visoki sjaj zahvaljujući kojem će on odisati elegancijom i prefinjenošću. Odlikuje ga mestimičava boja, koja je takva zbog prisustva primesa drugih materijala u njegovom sastavu, te tako mogu dominirati plavi, crni, sivi, žuti ili crveni tonovi, dok je sam mermer beo, siv, roze, ali može biti čak i crn ili zlatan.

SOFI Natural Cosmetics vrsta kamena za enterijer - mermer
Foto: Relja Ivanić / SOFI prodajni objekat u Beogradu

Da li znate gde se koristi travertin?

Po popularnosti ne zaostaje ni travertin, u boji slonovače, meda, pa čak i kao tamnosmeđ, zbog čega je lako uklopljiv sa ostatkom enterijera ili eksterijera. Odlikovan je rupičastom strukturom, a obrađuje se na više načina tako da se može dobiti i polirani, matirani, četkani, brušen, peskirani finalni izgled, što doprinosi različitim utiscima. Kako predstavlja tip krečnjaka, nastao od sedimentne stene formirane krečnjačkim ostacima flore i faune, može biti čak i u koralno crvenoj boji. Međutim, zbog svoje rupičaste strukture iziskuje zaštitu u vidu specijalnog preliva kako bi bio otporniji i odoleo upijanju tečnosti.

Balzat se koristi za oblaganje podova i zidova

Bazalt je takođe prisutan u arhitekturi, a po poreklu je izrazito taman, crn ili siv, odlikovan zrnastom strukturom. Zbog izdržljivih svojstava, prisutan je za podna i fasadna oblaganja, ali mnogo više u asfaltiranju i građevinskim radovima, posebno kao sirovina.

Kvarc u enterijeru

Naročitu primenu u enterijeru našao je kvarc, koji se posebno primenjuje u kuhinjama – za radne ploče, ostrva, stolove, šankove ili pak stepeništa. Kamen se uobičajeno melje, te mu se dodaju prirodni i sintetički materijali (polimeri, smola), kojima se on povezuje, i drugi materijali, na primer staklo, čime se dobijaju različite nijanse i vizuelni efekti. Izuzetno je izdržljiv, trajan i prilagodljivog dizajna.

Autor teksta: Sanja Dakić