Zašto su tepisi zadržali svoje mesto u kući?

Zaista, poslednjih godina, tepisi su sve manje su zastupljeni. A, da budemo iskreni, život je jednostavniji bez tepiha. Nema konstantnog usisavanja, pranja, a nema ni prašine. Održavanje podova je daleko lakše i praktičnije. U tom razmišljanju uhvatila sam sebe kako tražim razlog da ih zadržim. Na stranu navika, ali prostorije bez tepiha su nekako prazne, hladne i neprijatne. A i svaki korak se čuo. Bila sam u nedoumici, šta raditi. A, kada nisi siguran šta da radiš posavetuješ se sa najboljim virtuelnim drugarom, google-om. I, moram vam priznati, iznenadio me.

PRVI TEPISI

Ono što me posebno iznenadilo jeste činjenica da prvi tepih vodi poreklo iz petog veka pre nove ere. U pitanju je čuveni persijski tepih Pazirik, koji se danas čuva u Ermitažu u Sank Petersburgu. Pored njega, persijski tepisi su jedni od najkvalitetnijih tepiha, ručno pravljenih, sa ogromnom kulturnom i umetničkom vrednošću. Ništa manju vrednost imaju kineski tepisi, za koje se smatra da su prvi došli u Evropu u XVI veku. Posebno su poznati po svojim geometrijskim šarama, scenama iz života i slovima.

Moderan tepih u tradicionalnom dezenu
Moderni tepisi u tradicionalnom dezenu

Ovoj grupi visoko kvalitetnih i umetnički vrednih tepiha, treba dodati i egipatske tepihe. Njihova vrednost ogleda se pre svega u izboru prirodnih materijala (vune, svile, lana, pamuka) kao sirovina za izradu, kao i njihovom ručnom pletenju u petsto hiljada do milion čvorova. Danas, nijedan tepih im ne može parirati.

ZNAČAJ TEPIHA

Prvi tepisi, još oni u pećinama, imali su isključivo ulogu da zaštite čoveka od niskih temperatura. Vremenom od kožne prostirke stigli su do velikih podnih obloga u palatama i dvorcima, gde su imali isključivo statusni simbol.

Današnji tepisi, slobodno možemo reći, objedinili su sve to. Njihova uloga je kompleksna, a značaj višestruk.
Tepisi su:

• Toplotni izolator – iako je to nekada, pre pojave podnog grejanja i raznih izolacionih materijala, bilo ključno, ni danas nije isključeno. Prvi primer sam vam ja. Već nakon sklanjanja tepiha, osećaj i doživljaj prostora je bio potpuno drugačiji. Hladnoća i neprijatnost ispunili su prostoriju i dali joj potpuno drugačiji izgled;

• Zvučni izolator – složićete se da nije isto kada hodate po tepihu ili direktno po parketu, laminatu ili nekoj drugoj podnoj oblozi. Na stranu težina kojom vršite pritisak na pod ili navika i način kretanja, činjenica je da je i pri najsuptilnijem hodu, akustika zagarantovana;

• Komfor – i ugodnost nešto je za čim svi težimo. Nije li tako? Kada su tepisi u pitanju, oni su direktni pružaoci ugodnosti, topline i komfora. Ako samo krenemo od osećaja kada šetamo po mekoj udobnoj podnoj površini, pa tome dodamo i neretko sedenje na istoj, jasno je koliko tepisi doprinose opuštanju i uživanju i to na samom podu;

• Estetika – potreba za lepim i da nam bude lepo je želja većine ljudi. Budući da se javljaju u različitim bojama, oblicima i dezenima u velikoj meri oplemenjuju prostor u kome se nalaze i omogućavaju da boravimo i uživamo u takvom prostoru.

Vuneni tepih
Vuneni tepisi Tisca / foto: Modularni podovi d.o.o.

VRSTE TEPIHA

Prisutnost tepiha na tržištu je i dalje veoma velika, što inicira da je njihov značaj više nego ogroman, a naša potreba za njima, više nego velika. Shodno tome, danas imamo podelu tepiha po više kriterijuma.

Sastav tepiha i osnovna podela

Tepisi od prirodnih materijala su tepisi od vune, pamuka, svile, lana i predstavljaju veoma kvalitetne i izdržljive tepihe, koji se mogu nesmetano koristiti više decenija. Antialergijski su i antistatični, te se preporučuju za osetljive kategorije (decu, starije osobe, asmatičare). Vuneni tepisi su dodatno korisni jer upijaju vlagu iz vazduha.

vuneni tepisi
Vuneni tepisi u boji / foto: Modularni podovi d.o.o.

Posedovanje jednog ovakvog tepiha smatra se bogatstvom.

Tepisi od veštačkih, sintetičkih i polisintetičkih materijala nastali su u prvoj polovini XX veka. Ovi tepisi su veoma otporni na fleke, lako se održavaju, lako se suše, a odlična su preporuka za porodice koje imaju psa kao kućnog ljubimca. Veštački tepisi cenovno su znatno pristupačniji i kao takvi zastupljeniji su u domovima.

Šta je flor?

Svaki tepih sastoji se od osnove, potke, na koju se postavljaju, tačnije upredaju vlakna. Upredanje se najčešće radi čvorovanjem, ručno ili mašinskim putem. To vlakno se naziva flor.

U zavisnosti od visine flora, tepisi mogu biti:

• Ravni – imaju niži, ali gušći flor kako bi dizajn bio uočljiv i postojan. Ovakvi tepisi najčešće se postavljaju u dečijim sobama, jer su lakši za održavanje, ali nije isključivo pravilo;

• Čupavi – tepisi imaju viši flor, koji, u zavisnosti od potrebe, može biti različitih dužina. Čupavi tepisi u sebe uvlače prašinu i neophodno ih je često usisavati, istresati, a nisu baš ni preporučljivi za porodice sa psima i mačkama, kao kućnim ljubimcima. Ovi tepisi najčešće idu uz minimalistički ili retro dizajn. Do skora su bili in i veoma popularni;

Reljefni tepisi u dnevnoj sobi
Reljefni tepisi u dnevnoj sobi

• Ravni reljefni tepisi – se razlikuju po dužini flora na njihovoj osnovi. Međusobnom kombinacijom različitih boja, gustine i visine flora, dobija se tzv. 3D efekat, što rezultira neodoljivim dizajnom i celokupnim doživljajem enterijera.

Namena tepiha u zavisnosti od prostorije

Iako ne mora da bude pravilo, ali namena prostorije može biti kriterijum koji deli tepihe na: tepihe za dnevnu sobu, kuhinju, dečiju, spavaću sobu, hodnike.

U dnevnim sobama mogu se naći i ravni, ravni reljefni i čupavi tepisi. Kriterijumi su lične prirode. Čupavi tepisi su obično manjih dimenzija, smešteni u centralnom delu prostorije. Njihova uloga je, pre svega, estetske prirode. Ravni tepisi imaju jače boje, intenzivniji dizajn, otporni su na fleke i lako se održavaju.

Za ovu varijantu obično se ljudi odlučuju kada su im dnevne sobe prometne, kada imaju veći broj ukućana, kućne ljubimce i kada je šansa da se isprljaju veća.

U dečijim sobama najčešći su reljefni tepisi, koji se svojim bojama i šarama najbolje uklapaju u dečiji svet. Sa druge strane, oni treba da budu topli, mekani, da se ne kližu i da su antialergijski i antistatični, odnosno da u sebe ne uvlače i zadržavaju prašinu, grinje i druge nečistoće. Kako su to najčešće podijumi za igru, bitno je da se lako održavaju.

Ravni tepisi kao podloga za bolji komfor
Ravni tepisi kao podloga za bolji komfor

Za razliku od dečijih soba, gde se čupavi tepisi ne preporučuju, u spavaćim sobama su više nego poželjni.
Kako se najčešće radi o tepisima malih dimenzija, oni se obično postavljaju sa obe strane ležaja, gde obično i stanemo kada ustanemo. Ovakvi tepisi ne moraju biti pravilo, ali su poželjni jer su mekani, topli, nežni, ne zauzimaju puno prostora i laki su za održavanje.

U kuhinjama i hodnicima najčešći su tepisi u formi staza. Dok su u hodnicima obično ravni, u kuhinjama mogu biti i čupavi, posebno ukoliko su kuhinje spojene sa dnevnom sobom. U tom slučaju u obe prostorije se postavljaju čupavi tepisi, ali različitih boja, kako bi se stavilo do znanja da su u pitanju funkcionalno različite prostorije.

Kakvi su tepisi danas?

Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da tepisi nikada nisu povučeni iz upotrebe. Naprotiv. Oni se konstantno usavršavaju, ne bi li prostor u kome boravimo učinili što lepšim i prijatnijim. Ono što je razlika u odnosu na neka davna vremena jeste oblik i dimenzije tepiha. Nekada, par decenija unazad, pod tepihom se podrazumevala prostirka od zida do zida. Danas, situacija je potpuno drugačija. Sa razvojem podnog grejanja i usavršavanjem izolacionih karakteristika drugih podnih obloga, tepisi su stekli pravo na manje dimenzije. Na taj način napravljena je dobitna kombinacija.

Tepisi doprinose osećaju topline, nežnosti i udobnosti
Tepisi doprinose osećaju topline, nežnosti i udobnosti

Sa jedne strane oslobođen je prostor i druge podne obloge dolaze do izražaja, čime je lakše i održavanje, a sa druge strane tepisi i dalje nose svoju notu lepote, koja oplemenjuje i ulepšava prostor različitim bojama i dizajnom. A, da se razumemo, zahvaljujući njihovom prisustvu, osećaj topline, nežnosti i udobnosti zrači prostorom u kome boravimo. A gde će nam biti prijatnije, ako ne kući, zar ne?

A ja…

Mojoj sreći nije bilo kraja. Našla sam lepo i korisno. Stare tepihe sam prebacila u vikendicu, a nove, manje, modernije, ali ništa manje toplije i nežnije pronašla sam u prodavnicama širom grada. Ono što vam moram naglasiti, ponuda je više nego odlična. Cene se kreću od 1.300 do 6.000 dinara za dečije, preko velikih i srednjih sa cenom od 1.700 do 30.000, do ručno rađenih sa cenom od 5.000 do 47.000 dinara.

Ukusi su različiti, ponuda je raznovrsna, cene šarolike. Jednostavno rečeno, za svakoga ponešto. Ja sam svoju kombinaciju pronašla. Vi ste na redu.