Povratak na mala vrata u naše domove…

Osim svoje primarne funkcije da čuvaju toplinu našeg doma, tepisi su od davnina bili značajan dekorativni element svakog prostora. Kao predstavnici različitih stilova i epoha, raznolikim teksturama, bojama, dezenima i dimenzijama ambijentu daju prepoznatljiv pečat.

Tepisi su kao jednodelne podne obloge prisutni u skoro svim kulturama, dok se u nekima koriste i radi pokrivanja i dekoracije zidova. Smatra se da vode poreklo iz srednje Azije, te da su nastali pre 4-5 hiljada godina. Prvobitna funkcija zaštite od niskih temperatura doprinela je i unapređenju udobnosti prostora. Međutim, uloga tepiha bila je i estetska, budući da svojim dezenom, vrstom tkanja i sklopom boja, zapravo, predstavljaju i umetnički odraz. Kvalitetni i bogato dekorisani tepisi oličavali su bogatstvo i moć njihovih vlasnika, te su bili i stvar prestiža. Najstariji sačuvani primerak (raskošnog) tepiha, tzv. Pazirik, dimenzija 200 x 183 cm, pronađen je sredinom prošlog veka u podnožju planine Altaj, a danas se čuva u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu. Potiče iz V veka pre naše ere, a izrađen je tehnikom čvorovanja, i dalje prisutnoj u izradi čuvenih orijentalnih tepiha.

vuneni tepih
Foto: Modularni podovi doo

Kao podne obloge, tepisi se izrađuju od različitih materijala, prirodnih i sintetičkih, a najčešće od vune, polipropilena, termičkog vlakna, akrila, kože, krzna, pa čak i svile, pamuka, bambusa, gde je izbor materijala, uslovljen, prvenstveno, praktičnom primenom. Tako ćemo se pre odlučiti za tepihe od sintetičkih materijala ukoliko potrebujemo antialergijska i antistatička svojstva. Ovi su tepisi praktični i za održavanje, naročito onih prostora u kojima borave deca i kućni ljubimci.

Tepisi mogu biti izrađivani ručnim ili mašinskim putem, s tim da i pri mašinskoj izradi može biti prisutna simulacija ručnog rada, što tepisima daje notu jedinstvenosti.

Iako je vuna najčešća prirodna obloga, postoji još nekoliko vrsta neobičnih prirodnih materijala, kao što je, na primer, morska trava. To je glatka antistatička podna obloga, napravljena u celosti od prirodnih vlakana, dostupnih samo u prirodnoj boji. Postoje i tepisi od kokosa, proizvedeni od njegove ljuske, sa rustičnim izgledom. Pored njih, nalazimo i jutane tepihe, sačinjene od biljke koja raste u suptropskim delovima Azije.

Vuneni tepisi su u pogledu trajnosti i izdržljivosti neprikosnoveni. Kvalitet tepiha ustrojen je načinom izrade i sastavom materijala, odnosno gustinom po kvadratnom metru. Danas su pristupačniji mašinski izrađeni tepisi jer je njihova izrada preciznija, lakši su za održavanje, antistatički su. Takođe, tepihe je mogućno izrađivati u željenim dimenzijama i oblicima, kao i motivima, te tako mogu biti unikatni.

vuneni tepih
Foto: Modularni podovi / Vuneni tepisi Tisca

Tepisi su važan deo enterijera, a njihova se uloga ogleda u više aspekata. Pored toga što su zvučni i termoizolatori, domu pružaju osećaj topline i ušuškanosti. Takođe, oni su neizostavan estetski element svakog prostora, te mogu predstavljati jedan od najvažnijih detalja – pravi začin! Tako, na primer, ako su zidovi neutralnih boja, a nameštaj jednostavan ili klasičan, orijentalni tepisi ili oni sa dominantnim dizajnom, ekscentričnim šarama ili resama bivaju vrlo upadljivi i mogu pridodati posebnu notu ambijentu. Takvi su i krzneni tepisi, koje, osim udobnosti, odlikuje i toplota. Međutim, ukoliko se u prostoru žele naglasiti neki drugi predmeti, poput slika ili lustera, određenih komada nameštaja ili se pak namerava istaći lepota kamenog, mermernog ili drvenog poda, bolje bi bilo opredeliti se za diskretnije boje i dezene tepiha. Svakako, važno je uskladiti tepih sa ostatkom enterijera kako bi činili jedinstvenu estetsku celinu. Štaviše, kao ekscentrični detalj tepih bi trebalo da ponovi ili akcentuje dominantnu boju enterijera ili da, obratno, svojom neutralnošću doprinese isticanju nekog drugog segmenta.

Autor teksta: Sanja Dakić

Prethodni tekstDOMOTEX 2022 od 13. do 16. januara 2022.
Sledeći tekstKamene podne obloge u verskim objektima