Inspirisani svemirom i prirodom

Naši stari lusteri lišeni su svega suvišnog, i zadržati su samo njihovi najbolji elementi. Kristal opet igra ulogu u osvetljavanju prostora, ali ovoga pua se fini kristalčići nižu u resice koje jednostavnu formu kocke pretvaraju u prefi njenu, svetlucavu, “čupavu“ kocku…

NOVI TRENDOVI U OSVETLJAVANJU ŽIVOTNOG PROSTORA

Kako nas svetlo inspiriše, tera nas da se probudimo i da budemo živi, tako postoji i inspiracija za svetlo. Ili osvetljenje. Ili, da budemo precizni, dizajnere koji se bave rasvetom, i kreiraju nove tendencije u opremanju prostora.

Nikada svetska ponuda rasvetnih tela nije bila bogatija i lepša. Čini se da poslednja inspiracija timova dizajnera koji kroje trendove i rade za vodeće proizvođače rasvete, među kojima se trenutno ističu italijanski, leži u svemiru i u prirodi. Tu se pre svega misli na zvezde, planete, svemirske brodove, odnosno na drveće, cveće i vodu.

I gde je tu tačno svemir?

Nove lustere, svetiljke i lampe odlikuju čiste, jednostavne forme, koje asociraju na lebdeća tela, „lišena“ težine i „otporna“ na silu gravitacije. Prozirna, najčešće bela, crna ili crvena, rasvetna tela oblih ili sasvim oštrih linija (u formi kvadrata ili pravougaonika), u slučaju lustera puštaju se da vise sa gotovo nevidljivih gajtana. Ona tako, u toj lakoći, često u nizu, dominiraju prostorom. U slučaju lampi, jednostavna metalna šipka drži jednostavnu formu u visini. Često se u lusterima, svetiljkama i lampama daju nazreti elementi poput zvezda, „zarobljenih“ u jednostavnim posudama poređanim u liniji. Dakle, novi trend nas približava nečemu dosada nedodirljivom.

S druge strane, tu su i fi ni miksevi futurističkog prikaza rasvete i klasičnih lustera. Naši stari lusteri lišeni su svega suvišnog, i zadržati su samo njihovi najbolji elementi. Kristal opet igra ulogu u osvetljavanju prostora, ali ovoga puta se fi ni kristalčići nižu u resice koje jednostavnu formu kocke pretvaraju u prefi njenu, svetlucavu, „čupavu“ kocku.
I tu je, konačno, i priroda. Lusteri koji liče na bukete kala, isprepletano granje na čijim krajevima „pupi“ svetlo, ili kristalni vodopad, defi nitivno su rešenje za moderne prostore.

Novi trend se, zapravo, savršeno uklopio u svaki prostor. Lusteri i lampe koje se nude u ovom talasu, izrađeni od stakla, plastike i kristala, odlično idu uz ultra moderan, minimalistički opremljen prostor, ali i uz rustičan pod ili stan sa ponekim komadom stilskog nameštaja. Ipak, najbolje idu upravo tamo gde se pokušava napraviti harmoničan spoj modernog i klasičnog, a gde će rasveta igrati glavnu ulogu. Dakle, dizajneri su uspeli pogoditi onaj „živac“ ili „ukus koji je svima po ukusu“. To će se zasigurno isplatiti.

Novoj rasveti obradovaće se najviše mladi ljudi koji imaju potrebu da unesu u svoj dom nešto neobično, novo, upadljivo, a opet nenapadno, dečije… Radovaće se i oni koji bez mnogo intervencija i potrošenog novca žele da unesu nešto prefi njenosti i svežine u svoj prostor.

Treba reći da su se vodeće domaće kuće koje nude rasvetu već dobro snabdele komadima po poslednjem svetskom trendu. To se pokazalo kao odličan potez, budući da izlozi sada mame i prosečnog stanovnika Srbije da uđe i upozna se sa ponudom. I iako možda nije ni razmišljao o rasveti i menjanju lustera, ipak će, sebi za dušu, da pred duge zimske noći i popodneva sa malo prirodnog svetla, ulepša svoj životni prostor i, zašto da ne, isprati poslednji trend. A, ko bi mu odoleo?

Autor teksta: Milica Negovanović