Fantastični tepisi koji oplemenjuju sadašnjicu

Tepisi su bili oduvek više od mekog pokrivača za vaše podove. Oni su šansa da se dizajn pokaže u pravom svetlu. Moderan dizajn tepiha izbegava stari tradicionalni istočnjački dizajn u korist topografskih karata, slagalica, kristala i neobično sečenih oblika unutrašnjih organa ljudskog tela.

Drveni tepih

Iako drvo nije baš tipičan materijal za tepih, dizajn Elisa-e Stroyzk zadržava toplinu i udobnost laserskim sečenjem geometrijskih komada koji su vezani za tekstilnu podlogu. Projektom “drvenog tekstila“ ukazuje se na poptuno novi način posmatranja drveta kao materijala.

Drveni tepih
Slika 2 – Drveni tepih

Geometrijski drveni delovi sastavljeni su u fleksibilnu površinu koja može da se transformiše u različite trodimenzionalne oblike. Materijal se kreće od tvrdog do mekog, od parketa do tepiha, i pravi čudnu vezu između nameštaja i tekstila.

Kompleksni dizajn

Laserskim sečenjem tepiha do kompleksnih šara dizajn je Magdalena-e Lubinska-e i Michal-a Kopaniszyn-a. Ovi zanimljivi tepisi na podu podsećaju na detinjstvo i pravljenje podmetača od papira pomoću makaza i papira.

Tepih kompleksnog dizajna
Slika 3 – Tepih kompleksnog dizajna

Taktilni tepih

Tepih u obliku pipaka napravljen je od vunenog ćebeta prišivenog i ispunjenog vunenim ostacima.

Taktilni tepih
Slika 4 – Taktilni tepih

Flaster tepih

Osim što je po svom obliku dobio ime, flaster tepih upravo takvu namenu i ima: pokriva sve nedostatke na tepihu. Služi više kao prostirka.

Tekstilni oblak

Ovaj modularni tekstil delo je Richard-a Garza Marcos-a i može da se koristi kao ćebe, kao zidne obloga, tepih ili paravan. Tekstilni oblaci su novi element koji pruža mogućnost za personalizovanjem dizajna.

Tepih oblak
Slika 5 – Tepih oblak

Genijalan sistem u kombinaciji sa nekoliko jednostavnih vijaka i žicom omogućava da se stvori nešto neobično u vašoj prostoriji koje će izazvati pažnju. Oblaci omogućavaju sve zamislive upotrebe, mogu da vise na zidu ili iz plafona, budu postavljeni na pod ili da dodaju živost stepenicama. Drugim rečima, oblaci predstavljaju novu tipologiju, ili novo tumačenje upotrebe tekstila.