Podne obloge za terase

Stiglo je i leto. Svake godine ga sve manje volim. Vrućine i neizdrž zatvorenog prostora postaju sastavni deo života tih meseci. Dok ne stigne godišnji odmor celo leto provodimo u trčanju od klime do klime. Ne znam kako je sa vama, ali ja se osećam kao laboratorijski miš. Stalno sam pod nekim veštački vazduhom koji mi nimalo ne prija. Presrećna sam kada uspem da uhvatim onu jutarnju prirodnu svežinu na terasi. Dok zavaljena u pletenu fotelju pijuckam jutarnju kafu i besciljno lutam mislima po obližnjem parku zapravo prikupljam energiju za još jedan najavljeni pakleni dan.

Mogu vam reći da nema te terase, bila bih prilično frustrirana. Kada smo kupovali stan, znajući sebe, a i predviđajući klimatske prilike, jedan od kriterijuma bio je da budući stan mora imati i terasu. I uspeli smo u tome. Pronašli smo stan sa terasom i pogledom na park. Morate priznati, u današnje vreme u gradu to i nije baš česta situacija. No, to je još samo jedna od potvrda da nikada ne treba odustajati od cilja.

Ovih dana uživajući u svom jutarnjem ritualu, prelistavjući neke od časopisa naišla sam na zanimljiv članak o uređenju terasa. Već sam počela da zamišljam novo okruženje i sebe u njemu. I pored najneobičnijeg enterijera od paleta, posebno su me fascinirali podovi za terase. Predstavu nisam imala koliko tu varijanti i opcija postoji.

Teraco

Iako već viđena varijanta, koju smo upravo mi imali na našoj terasi, fascinirala me je činjenica koliko se teraco promenio. Naime, iako je bio veoma zastupljen u uređenju hodnika, holova, stepeništa i terasa u zgradama izgrađenim tokom osamdesetih godina prošlog veka, teraco se ponovo vraća na velika vrata. Pored svojih odličnih karakteristika dugotrajnosti i lakog održavanja, ovaj moderni teraco, veliku pažnju posvetio je dizajnu i privlačnom sjajnom izgledu. Malo glamura, ne bi škodilo za dobar početak dana.

Keramičke pločice
Zorka keramika, Ana-Rock keramičke pločice

Keramičke pločice

Očekivana varijanta, rekli biste. Priznajem, konstatacija na mestu. Pločice su višestruko zanimljive kao podni elementi terasa. Naime, one su otporne na spoljašnje uticaje: vetar, kišu, sunce, mraz, lako se održavaju, protiv klizne su, a ako dodamo i njihov dizajn, jasno je što su veoma popularne. Poseban značaj imaju novi modeli pločica koji oponašaju prirodne materijale: kamen, drvo, ciglu. Toliko verno predstavljaju ove materijale, da nikada ne biste pomislili da su pločice u pitanju. Sa druge strane, novije pločice mogu biti i većeg formata, pa su kao takve veoma pogodne i za prekrivanje velikih terasa.

MORAM VAM PRIZNATI, ideja prirodnog ambijenta na našoj terasi, samo bi upotpunila kompletan užitak boravka na njoj. Ova varijanta pločica bila je više nego prihvatljiva za naše uslove.

Veštačka trava

Iako se uglavnom koristi za sportske terene i dvorišta, veštačka trava može biti i rešenje za pod terase. Osnovna prednost ove podne obloge svakako je njeno oponašanje prirodnog ambijenta. Takođe, ovo je veoma zahvalna obloga koja ne zahteva košenje i sem zalivanja leti ne postoji neko veće održavanje. I pored toga što je brzo i praktično rešenje veoma je bitna njena postavka. Postavlja se na zemljanu površinu sa površinskim slojem šljunka. Međutim, veštačka trava se može postaviti i na tvrdu, betonsku površinu, što je slučaj sa terasom. U oba slučaja velika pažnja se mora posvetiti odvodnjavanju atmosferske vode. U slučaju dvorišta, to se postiže otvorima koji vodu odvlače u zemlju, dok je to kod terasa pravljenje blagog nagiba, preko koga će voda oteći. Samo pravilnim i stručnom postavkom i uklapanjem ova podna obloga daće svoj maksimum. U protivnom, izgledaće kao loša kopija prirodne trave, što nikome nije cilj.

Veštačka trava
Veštačka trava

Deking

Specijalnim tretiranjem određenih vrsta drveta nastala je drvena vodootporna podna površina koja svake godine dobija sve veću primenu – deking. Podna obloga za poželeti ili kruna u svetu spoljašnjih podnih oblogi. Zašto je to tako? Naime, drvo je materijal koji daje neku posebnu toplotu prostoru u kome se nalazi. A sada, zahvaljujući dekingu, drvo je konačno našlo svoju dugoročnu i sigurnu primenu i u spoljašnjim uslovima. Da bi drvo moglo da izdrži atmosferske prilike, pre svega vodu, insekte i temperaturne inverzije, ono mora biti posebno otporno. To se postiže termičkom obradom određenih drvenih vrsta koje same po sebi, prirodno imaju veliku čvrstinu. Pored prekookeanskog lapačo drveta, jednog od najtvrđih vrsta, preko tikovine, bambusa i ariša, dobijaju se cenovno i po kvalitetu različite vrste drvenog dekinga. Takvo drvo proizvodi se u daskama, različite dužine, najčešće između 2 i 5 metara i kao takve koriste se za oblaganje terasa, prostora oko bazena, fasada i sl. Ovo se posebno dopalo svim ljubiteljima drveta. Računajte me slobodno u ovu grupu ljudi.

PORED DRVENOG DEKINGA, kao jedna od najčešće korišćenih podnih oblogi jeste i druga vrsta dekinga, tzv. WPC koji je zapravo spoj drveno-plastičnih komponenti.

Koji deking izabrati? Zavisi od želje i afiniteta. Drveni deking je čisto drvo i ukoliko ste njegov veliki fan, sigurno ćete izabrati ovu vrstu. Njegova prednost je drvo kao prirodni, ekološki materijal, koji daje taj poseban šmek prostoru u kome se nalazi. Sa druge strane, on iziskuje gotovo svake ili svake druge godine farbanje kao zaštitu i dugotrajnost u smislu funkcionalnosti i estetike. Na koliko vremena je nužno održavanje ovakvog poda zavisi pre svega od kog drveta je napravljen deking, da li je to skupocena tikovina ili slabiji ariš. Takođe, veliki uticaj ima i prostor gde se deking postavlja. Da li je sunčana strana, koje klimatske prilike su zastupljene, ako je to ikako moguće u ovo naše vreme utvrditi…. Jednom rečju održavanja drvenog dekinga je nužno i neophodno. Ali zato zauzvrat, zagarantovano je uživanje.

Deking na terasi
Deking na terasi

WPC deking

Kada pričamo o WPC dekingu, bitno je reći da je on više uniformnija, elegantnija i službenija varijanta. Iako se mislilo da za ovaj pod nije potrebno održavanje, istina je drugačija. WPC deking je, kao i drveni, izložen atmosferskim uticajima, kiši, toploti, UV zracima. Za razliku od drvenog, ovaj pod pod uticajem UV zraka, počinje da bledi i posle određenog perioda gubi svoju prvobitnu boju. Da se ne biste osećali kao da ste bacili novac, ukoliko se odlučite za WPC deking birajte isti sa sertifikatom o UV zaštiti. Sa druge strane, ovaj pod ima i plastične komponente na koje se skupljaju prašina i druge nečistoće, koje posle određenog vremena se talože i neophodno ih je dobro mehanički očistiti. Znači posla i ovde ima.

Pored svega navedenog deking je veoma privlačan i postojan materijal i kao takav veoma poželjan u svim onim varijantama kada želite da ugodite sebi. Terase, čini mi se imaju baš takvu funkciju. Bar je kod mene tako.

O ČEMU VODITI RAČUNA
Nakon što ste doneli odluku da sredite svoju terasu, dobro razmislite koja vrsta poda je najidealnija u vašem slučaju. A, evo i zbog čega.

KONTAKT SA PRIRODOM
Rekli bi idealna je situacija kada ste svakodnevno povezani sa prirodom. Međutim, to je ona lepša varijanta kada klimatske prilike rade za vas. Ali, kako živimo u području gde se smenjuju ekstremne vremenske prilike, terase moraju imati veoma otporne podove. Stoga je potrebno izabrati podove otporne na vodu, sunce, toplotu, UV zračenje, vetar… Da li je terasa zatvorena, natkrivena, pozicionirana na sunčanoj strani, smeštena na obali mora ili u planinskim područjima, veoma je bitna informacija za izbor samog poda i kvalitet same terase.

I LEPO I KORISNO

Terase su mesta za ispijanje kafe, za dobru knjigu, za partiju šaha sa komšijom ili čašicu razgovora sa najboljom prijateljicom. Mesta gde ćete pobeći u svoj mir, gde ćete naći zadovoljstvo, opustititi se i uživati. A da bi ste sve to postigli, bilo bi dobro da su ta mesta i prijatna za oči, udobna, meka i ušuškana. Preciznije rečeno, estetski privlačna. Da li će se to postići uz rustični kamen, elegantnu pločicu, toplo drvo ili meku travu, zavisi od afiniteta same osobe.

Mada, znate, iste te terase da bi poslužile svrsi i pružile nam lepotu trenutka, one moraju biti i funkcionalne. Dugotrajnost, udobnost, jednostavno održavanje i sklad sa prostorom u kome su ugrađene, osnovne su karakteristike koje podne površine terasa moraju da ispune.

ZNATI I IMATI

Da bi svaki pod pružio svoj maksimum, neophodno ga je i kvalitetno ugraditi. Stoga, na startu, računajte i vreme i sredstva za profesionalnu ugradnju. Odgovarajuća hidroizolacija, nivelisanje poda, adekvatna ugradnja sa međusobnim razmacima, kao što je slučaj kod pločica, livenje teraca, postavka dekinga, su ozbiljni i odgovorni poslovi koje bi profesionalci trebali da obave. Pazite, verovatno vam to može odraditi i komšijin mali ili kum, ali sigurnije je, i za terasu i za druženje, da njih pozovete na kafu i hladno piće kada sve bude završeno. Pametan pristup, doneće i pametno rešenje, na duge staze.

Ne znam kako je sa vama, ali sledeće sezone, ja ću kafu
piti u jednom novom ambijentu, prirodnom,
ali i sa ove strane terase.

Autor teksta:
Snežana Trtica Graovac,
novinar