DEKING terasa i dvorište

Terasa i dvorište su mesta na kojima svi vrlo rado provodimo vreme, i na koja odlazimo kada nam je potrebno malo mira i tišine. Boravak na svežem vazduhu uz omiljeni topao ili hladan napitak, a istovremeno u intimi i spokoju našeg doma, užitak je koji ne može zameniti nijedan drugi. Da bi ugođaj bio potpun pored raspoloženja podjednako je važan sam ambijent u kom se nalazimo, a koji se kreira izborom balkonske ograde, garniture za sedenje odnosno baštenskog nameštaja, i podne obloge.

Deking, Kane Meister
Deking / Foto: Kane Meister

PODOVI ZA SPOLJAŠNJU UPOTREBU kao proizvod se unekoliko razlikuju od onih u enterijeru, a glavne razlike ogledaju se u teksturi i otpornosti materijala na vremenske uslove. S druge strane, i kod jednih i kod drugih uočljivi su slični trendovi poput afiniteta prema prirodnim oblogama, a za neke, kao što je preferiranje drveta, moglo bi se reći da imaju vanvremenski karakter.

Iskrene simpatije kupaca prema drvenim podovima razvile su se još davnih dana zahvaljujući velikoj dekorativnoj vrednosti osnovne sirovine, njenoj univerzalnoj, a uvek drugačijoj lepoti, i neupitnoj stilsko-vizuelnoj uklopivosti u svaki idejni projekat. Kada govorimo konkretno o drvenim oblogama za spoljne površine, to razmatranje suštinski se odnosi na eksterne daščane podove, tačnije na drveni deking.

Održavanje dekinga
Održavanje dekinga

DEKING je savremena obloga dostupna u varijanti od drveta i WPC-a (mešavine 40%-60% mase od recikliranog drveta, odgovarajućeg polimera i 10% aditiva), koja poreklo vodi od starinske brodske palube, po kojoj je i dobila naziv.

Svakako, deck (eng. paluba) je bio primitivni pod, tačnije uprošćeniji vid brodskog iliti seljačkog poda koji su činile elementarno obrađene i lakirane dugačke, masivne daske od zimzelenih sorti drveća, pretežno bora eksploatisanog iz četinarskih šuma geografski najbližih brodogradilištu.

Ono što je deking nasledio od svog dalekog “pretka” jeste slog i okvirni koncept, ali sama izvedba elemenata u smislu obrade i mesto instalacije su potpuno drugačiji. Kod savremenog drvenog dekinga zadržana je ta izrazito dugačka daska (najčeće u formatima 1300x180x29mm, 1400x250x29 mm i 900x130x18mm), ali sa mnogo mirnijim, elegantnijim linijama i fino obrađenom površinom – skroz glatkom, sa sitnim ili pak krupnim rebrima.

Umesto propisane podne obloge za plovila, deking u modernim uslovima važi za jednu od najpopularnijih eksternih oplata za balkone i terase, tremove, prilazne staze i područje oko bazena. Zbog elegancije koja emituje opuštenu energiju, bitno različite od one klasične, drveni deking kupci rado biraju i za uređenje bašti kafića, prostora oko otvorenih i zatvorenih bazena u sklopu hotelskih kompleksa, za opremanje sauna i spa centara, oblaganje stepeništa, ulepšavanje ambijenta u brod-restoranima i ribljim restoranima sa kojima je tematski povezan zbog “morskog” porekla, ili recimo za izvođenje palube savremene izrade na luksuznijim čamcima i brodovima.

Na podelu materijala na prirodne i sintetičke nadovezuje se ona na tople i hladne, ne samo prateći tipologiju boja već i kompletan prizvuk koji dati materijal daje prostoru. Iako nije jedina prirodna, drvo je svakako jedina topla obloga primenljiva u spoljašnjim uslovima. Spoljne podne obloge su drugi najvažniji faktor pravljenja određene atmosfere u neposrednoj okolini objekta – odmah iza fasade, i zato izabrana obloga po senzibilitetu treba da bude u saglasju sa bojom, teksturom i vizuelnom toplinom (hladnoćom) fasade.

Deking, naročito onaj u braon i terakota tonovima, ima reputaciju da prostor ispunjava duhom primorja, ali tu nikako nisu limiti njegove dekorativne moći. Izrađuje se od mnogih vrsta četinara među kojima dominiraju podvrste bora, zimzeleni jasen, sibirski ariš, ali neretko i od onih egzotičnih kakav je kumaru tj. brazilska tikovina ili masaranduba, a od boja su pored standardnih braon dostupne “natur”nijanse i tonovi drveta, pojedine nijanse crvene, kao i nijanse sive. Takođe se jako dobro slaže sa staklom i aluminijumom (bilo u sjajnoj, bilo u mat verziji), što povećava broj opcija za kombinovanje i dizajneru dosta olakšava koncipiranje.

DRVENI DEKING sastavno spada u visokootporne spoljne podove koje odlikuje prirodna mekoća i udobnost korišćenja, a sa tehničke strane srednje izražena zahtevnost po pitanju nege. Montaža dekinga nije jednostavna i traži učešće profesionalnih podopolagača.

Najpre je potrebno pripremiti podlogu na odgovarajući način, a kada je podloga pripremljena na nju se postavlja potkonstrukcija od poprečno poređanih gredica. Daske se postavljaju pričvršćivanjem za potkonstrukciju šrafovima od inoxa koji mogu biti vidljivi ili skriveni, u zavisnosti od preferencija naručioca, a sem šrafova može se primeniti i sistem sa plastičnim klipsama iliti “žabicama”. Klipse istovremeno služe kao distanceri između dasaka koji prave razmak od oko 5mm za prolaz vode.

Budući da se instalira na mestima gde ima direktan kontakt sa vodom – stajaćom hlorisanom iz bazena ili atmosferskom od padavina, deking se proizvodi samo od odabranih vrsta drveta koje su visokootporne na truljenje, a dodatna zaštita od sunca, kiše, snega i visoke vlažnosti vazduha postiže se impregniranjem obloge posebnim protektivnim premazima.

Na početku i na kraju sezone deking bi trebalo nauljiti specijalnim uljem za spoljašnju upotrebu kako bi se sačuvala prvobitna boja drveta i izvršila zaštita, a tokom vrelih letnjih dana oblogu neizostavno treba svakodnevno polivati vodom da se ne bi desilo da se izvitoperi, odnosno da bi drvo sačuvalo elastičnost i da ne bi pucalo.

Deking
Foto: Ravaioli Legnami / Kane parketi

Ukoliko se adekvatno zaštiti vaš drveni deking može potrajati i nekoliko decenija, pri čemu najrenomiraniji proizvođači daju više od 5 godina garancije na instaliranu oblogu, a zahvaljujući zaštiti će istovremeno zadržati besprekornu geometrijsku formu. Izbor teksture dasaka takođe je stvar ukusa klijenta, ali je recimo za okruženje bazena poželjno da to bude rebrasti deking jer se on najmanje kliza.

Iako pretežno jeste eksterna obloga, deking se sve više koristi i u enterijeru, naročito kao pod u kupatilu, ali u nekim slučajevima i za unutrašnja stepeništa.

Najnoviji trend u svetu je deking kao fasadna obloga koji je potpuno opčinio zapadnu hemisferu. Ukrasna zidna oplata od dekinga primenjuje se tako da se njome ne obavija ceo objekat već jedan deo površine, a ostatak se oblaže aluminijumskim elementima ili kombinacijom aluminijum-staklo. Gotovo podjednako su zastupljeni i glatki i rebrasti deking, s tim da dizajneri možda malo više naginju rebrastim daskama postavljenim dijagonalno, a ovaj nesvakidašnji i atraktivni dekorativni instrument mahom se koristi za fasade kuća gde na najbolji način dolazi do izražaja rustična nesavršena lepota drveta.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar