Da li može da se štampa na tepisima?

Iako vodi poreklo još od VII veka p.n.e., tepih je i danas veoma značajna i popularna podna obloga. Bilo je momenata i ideja da se izbaci iz prostora, ali to, sem smanjivanja dimenzija i oblika, nije prošlo. I nije moglo da prođe jer je tepih nešto bez čega se teško može zamisliti neki enterijer. Posebno se misli na stambene prostore, kojima daje toplinu, i emotivnu i fizičku, osećaj domaćinske atmosfere, a tu je i zvučna izolacija. Danas je njihova funkcija dodato pojačana, a to im je omogućila štampa na tepisima.

Štampa na tepisima napravila je pravu revoluciju kada su proizvodnja i korišćenje tepiha u pitanju. Primenom savremene tehnologije i digitalne štampe, danas je moguće napraviti tepih po želji. Odnosno tepih, tačno onakav kakav ste zamislili. I znate šta je zanimljivo. Takav tepih ćete imati samo vi. Sem, ako niste nekom „ukrali snove“. Jednostavno rečeno, vaš tepih će biti unikat.

Štampa na tepisima – motivi

U zavisnosti od prostora u kome se postavlja, ali i ličnih afiniteta, štampa na tepisima može biti u vidu crtanih junaka za dečije sobe, luksuznih motiv orijentalnog stila, modernih varijanti različitih geometrijskih oblika, 3D varijante pejzaža, predela, imaginarnih svetova, cvetnih motiva za dnevne sobe, tradicionalnih motiva po uzoru na pirotski ćilim i sl.

Pored štampe na tepisima koji se koriste u stambenim objektima, novina je štampa na tepisima, stazama i prostirkama koje se koriste u poslovnim objektima i kancelarijama. Štampom logoa, naziva firme ili bitnih informacija, poslovni svet je dobio jedan novi prostor za postavljanje svoje reklame. Pored podova u firmama, štampa na tepisima koji se koriste u različitim sajamskim prostorima, daje efektnu reklamu konkretnom poslovnom subjektu.

Postojana štampa na tepisima

Tepisi koji se rade po narudžbini sa tačno određenim dizajnom napravljeni su od kvalitetnog poliestera ili polipropilena koji se nalazi u gornjem sloju i neklizajuće gume, koja se nalazi sa donje strane i sprečava pomeranje i klizanje tepiha. Iako je bilo sumnji da će se motivi i slike sa tepiha vremenom skidati i uništavati, ta bojazan je otklonjena. Štampa se obavlja postojanim bojama, a njeno ubrizgavanje se vrši na molekularnom nivou. Sa druge strane, površina tepiha je veoma gusta, te može da izdrži veliku fluktuaciju ljudi, a da nema posledica po izgled. Upravo zbog toga, ova vrsta tepiha se koristi u veoma prometnim prostorima.

Štampa na tepisima, ali i…

Pored štampe na tepisima, ova tehnologija je primenljiva i na stazama i otiračima i veoma je efektna funkcionalno, estetski i reklamno. Baš kao i kod tepiha, pored dizajna koji vam može predložiti dizajner, ukoliko imate ideju i viziju kako da izgleda vaša staza ili otirač, budite sigurni da će ista postati stvarnost.

Štampa na tepisima i kako ih izabrati

Prilikom izbora birajte:

  • Kvalitet – jer, najveća greška je da vas mala razlika u ceni okrene u pravcu manje kvalitetnog tepiha, staze, koji će se pohabati za kratko vreme;
  • Proizvode od proverenih proizvođača, kao što je npr. Tepih dizajn, koji će vam pored kvalitetne štampe na tepisima, pružiti i podršku u smislu čišćenja i održavanja tepiha;
  • Pitajte sve šta vas interesuje, od ideje do realizacije.

Ukoliko vam je nekada izbor odgovarajućeg tepiha bio problem i zahtevao gubljenje vremena na potragu za istim, sada smatrajte da takvih izazova više neće biti. Pitate se zašto? Zato što sada možete naručiti tačno onakav tepih kakav ste zamislili. I sada recite – ko kaže da se snovi ne ostvaruju!