U Londonu se gradi stambeni neboder koji će biti najviši u Evropi

Iz arhitektonske firme HOK otkrili su planove za izgradnju 234 metara visokog nebodera u istočnom delu Londona koji će sadržati privatne i socijalne stanove.

„Spire London“ će postati najviša stambena zgrada u Velikoj Britaniji
U Londonu se gradi stambeni neboder koji će biti najviši u Evropi

„Spire London“ će postati najviša stambena zgrada u Velikoj Britaniji i na teritoriji zapadne Evrope u sudeći prema firmi zaduženoj za građenje, kineskoj kompaniji Grenland Group.

Planovi za kulu u vrednosti od 800 miliona £ su predstavljeni ove nedelje, dan nakon što je istraživanje otkrilo da stanovnici Londona žele ograničenja na visini zgrada koje se grade u gradu.

Projekat se finansira od strane firme Grenland Group
„Spire London“ bi trebao da bude završen 2020. godine

Kula će sadržati 861 stan koji će biti raspoređeni na 67 spratova i gradiće se na mestu sa pogledom na „West India Quay“ u blizini „Canary Wharfa“ u istočnom Londonu.

Kako kažu iz tima koji stoji iza projekta, dizajn je baziran na „nautičkoj istoriji doka i orhideji, cvetu koji se uzgaja u Kini više od 3.000 godina“.

Dizajn firme HOK se sastoji od tri staklene „latice“ u obliku koji ukazuje na pramac broda.

Krov pod uglom će dati terase stanovima na višim nivoima, dok će rešetke osigurati prirodnu ventilaciju.

Privatni apartmani u rasponu od 50 do 150 metara kvadratnih
Građevinski radovi bi trebali da počnu u januaru 2017. godine

Privatni apartmani u rasponu od 50 do 150 metara kvadratnih će biti smešteni od 8. sprata i naviše, gde će biti devet liftova i pristup spa centru sa bazenom, pozorištu i baru.

Socijalni stanovi će se nalaziti na nižim nivoima, gde će stanovnicima biti omogućen pristup putem posebanog ulaza.

Na drugom i trećem spratu će se nalaziti zajedničke prostorije kao što su sobe za sastanke, igraonica za decu, prostorije za muzička ili kulturna dešavanja, kao i otvorena „paluba“ za stanovnike.

Kula će sadržati 861 stan koji će biti raspoređeni na 67 spratova
Na drugom i trećem spratu će se nalaziti zajedničke prostorije

Nekoliko trospratnih maloprodajnih objekata koji će se nalaziti sa obe strane kule će takođe biti pokriveni privatnim krovnim vrtovima.

Projekat se finansira od strane firme Grenland Group, najuspešnije međunarodne kineske firme za izgradnju. Kompanija takođe stoji i iza 358 metara visoke kule firme SOM i 606 metara visoke kule Adriana Smitha i Gordona Gilla, obe su u izgradnji u Kini.

„Spire London“ bi trebao da bude završen 2020. godine, a građevinski radovi bi trebali da počnu u januaru 2017. godine.

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs