Pluta i linoleum sve popularniji – Prirodni podovi

Prirodni podovi su obloge koje, nekako, nikada ne izlaze iz mode. Čak i onda kada je u centru pažnje neki sintetički materijal – bilo to zbog izgleda, bilo zbog tehničkih i mehaničkih svojstava, ili pak praktičnosti, nezvanični podaci i procene trgovaca kažu da ni za vreme trajanja tog trenda pluta i linoleum ne zaostaju u prodaji.

PRIRODNE OBLOGE volimo zato što imaju karakterističnu, sebi svojstvenu lepotu, a opet se uklapaju u svaki enterijer. Zato što su udobne i tople na dodir, a tu taktilnu toplinu u vizuelnom obliku prenose i na ambijent.

Pluta i linoleum predstavljaju bezbednu podlogu za dečiju igru, koja sastavom ne pogoduje razvoju mikroorganizama i ne izaziva alergije. Volimo ih i zato što su ponekad klasičnog, ponekad vrlo neobičnog dizajna, ali uvek nepogrešivo atraktivne. I na kraju krajeva, volimo ih zbog njih samih, zato što su – prirodne.

Pluta - kora drvne vrste Quercus suber
Pluta – kora drvne vrste Quercus suber

Međutim, i pored opšte traženosti i široke zastupljenosti, nisu svi podovi od prirodnih sirovina podjednako popularni. Neke od njih imamo stalno na umu i obavezno ih uzimamo u obzir kao opciju kada treba doneti odluku o izboru obloga kojima ćemo opremiti svoj životni ili poslovni prostor. Neke druge, pak, zato što se o njima nedovoljno govori ili se uopšte ne spominju, dok nas se ne podseti najčešće ni nemamo u vidu. Stepen informisanosti i osvešćenosti kupaca mahom koriguju na bolje dekorateri koji im u skladu sa svojom idejom i inspiracijom preporuče neki materijal ili proizvod kao što je to pluta i linoleum.

Šta su prirodni (eko) podovi – Pluta i linoleum

Aktuelna kretanja već neko vreme usmerena su ka “zelenim” podovima, a trenutno je fokus na onima koji ne samo što su prirodnog porekla i dobijeni na ekološki neškodljiv način, već se prave od materijala iz obnovljivih izvora koji ne iscrpljuju trajno raspoložive rezerve. Iz tog dela ponude svojim osobinama i dopadljivošću izdvojili su se pluta i zaboravljeni lepotan iz mladosti naših roditelja – linoleum.

Tehničke osobine jesu bile glavni razlog da ponovo počnemo da govorimo o oblogama od plute, ali nikako nisu jedine. Pluta itekako ima vrlo izraženu estetsku dimenziju – njena boja uklopiva je u bilo koju dekorativnu tematsku celinu, a nesvakidašnja tekstura enterijeru donosi momenat neočekivanog.

U osnovnoj opciji na pločicama i daskama zastupljene su sitnije i krupnije granule, ali to mogu biti i opiljci odnosno ljuštena pluta, kao i nepravilni komadi različitih veličina od kojih se dobija obloga reljefaste površine, takozvana talasasta pluta.

Tarkett LVT Indesign Zagreb
Foto: Tarkett, LVT luksuzne vinil ploče, objekat: Indesign Zagreb

Veća zastupljenost i izraženija popularnost plutanih podova nego ranije izrodila je razvoj novih podvrsta, gde se glavna sirovina kombinuje sa nekim drugim, u nameri da se dobije obloga poboljšanih karakteristika još lakša za montažu. Tako je nastao spoj plute i vinila, proizvod koji objedinjuje najbolje od oba materijala, a po sastavu, izgledu i načinu polaganja najviše nalikuje LVT luksuznim vinil pločama.

Šta je Hidrocork

PLUTA-VINIL OBLOGE čine srednje dugačke daske nalik na laminat koje za bazu imaju
balansirajući sloj vinila debljine 1,2 mm na koji se naslanja 3 mm jezgro od presovane plute koje služi kao toplotni i zvučni izolator, zatim još jedan strukturalni sloj vinila od 1,2 mm, dekorativni film sa štampom visoke rezolucije (najčešće printovima sa dezenom drveta), i zaštitni transparentni sloj reljefaste teksture u dve debljine: 0,3 mm za prostor slabije i srednje frekventne upotrebe, i 0,55 mm za područje intenzivne eksploatacije podne površine.

Floor Experts, Hydrocork kombinacija vinila i plute
Foto: Floor Experts, Hydrocork

Ovaj pod je 100% vodootporan i stoga pogodan za instalaciju u svim prostorijama, uključujući kuhinju i kupatilo, zbog čega je i nazvan Hydrocork (eng. cork – pluta). Hydrocork se ugrađuje kao “plivajući” pod, a samu montažu olakšava patentirani press-fit sistem natiskivanja koji funkcioniše po principu čepa od plute, istovremeno osiguravajući bolje prijanjanje elemenata.

Floor Experts, Hydrocork kombinacija vinila i plute
Foto: Floor Experts, Hydrocork – presek

Zahvaljujući elastičnosti i izdržljivosti plutanog jezgra krajnji proizvod je izuzetno otporan pod koji odoleva pritisku i jakom habanju; koji se zbog male ukupne debljine može postavljati na gotovo bilo koju podlogu, pa i na one sa manjim nepravilnostima, bez ugaonih odstupanja; i koji je zbog kvaliteta i sastava zaštitnog sloja dugotrajan (ima garanciju od 25 godina za stambeni, a 15 godina za komercijalni prostor), lak za čišćenje i održavanje.

Floor Experts, Hydrocork kombinacija vinila i plute
Foto: Floor Experts, Hydrocork

Jedna od prednosti Hydrocork-a, kao i svakog drugog poda koji u sastavu ima plutu, je vrhunska zvučna izolacija: poređenjem jačine zvuka proizvedenog hodanjem po njemu i po laminatnim oblogama testovi su pokazali da Hydrocork redukuje buku i do 53% bolje u odnosu na konkurenciju. Pored toga što je “tiha”, pluta-vinil je energetski efikasna obloga koja bolje zadržava toplotu od drveta, keramike i čistog vinila, obezbeđujući tako optimalnu temperaturu prostora tokom cele godine.

100% prirodni – Pluta i linoleum

Poput plute, linoleum je obloga koju prevashodno karakteriše i “reklamira” njena neškodljivost, obnovljivost i vek trajanja. Dobijen starinskom metodom izlivanja mešavine borove smole, lanenog ulja, mlevene plute, drvenog brašna, krede i prirodnih pigmenata za bojenje na mrežicu od jute, bez upotrebe hemijskih dodataka i primene hemijskih procesa, sastavom i nastankom je 100% prirodan, organski, biorazgradiv proizvod koji zadovoljava najviše ekološke standarde.

Linoleum za vašu trpezariju i kuhinju
Linoleum za vašu trpezariju i kuhinju

Linoleum takođe ima besprekorne sanitarne i zdravstvene parametre – bakteriostatičan je, antistatički i antialergijski, pa će savršeno odgovarati prostoru u kome borave deca, starije osobe, ili osobe sklone alergijama. Obloga koju pamtimo kao onaj udoban pod u bakinoj i maminoj kuhinji po kome smo rado hodali bosi, standardno se postavljala krojenjem i lepljenjem rolni dimenzija 2 x 25m, a danas se proizvodi u rolnama i modulanim pločama, u tri raspoložive debljine. Osim proširivanja ponude u tehničkom smislu, savremeni linoleum je dostupan i u mnogo većem broju boja i dezena nego što je to nekada bio slučaj, pa ga, itekako, treba razmotriti kao potencijalno rešenje za opremanje enterijera, bez obzira da li je privatni ili poslovni.

Najjači utisak zbog inovativnog dizajna ostavlja marmoleum – linoleum ekstra fine granulacije od 97% prirodnih sirovih sastojaka, sa specijalnom dvoslojnom površinskom UV zaštitom, koji odlikuje pojačana otpornost i najniži troškovi održavanja u odnosu na vek trajanja. Pravi se u više od trista boja i 12 dekorativnih struktura, među kojima su dekor drveta, različiti slogovi parketa, ali i nešto sasvim novo i drugačije – efekat mermera sa sve autentičnim diskretnije ili jače izraženim šarama. Za uređenje prostora u kome podna obloga treba da ostane u okvirima oficijalno nenametljivog proizvođači nude kolekciju linearnog marmoleuma, obloge neutralnih tonova sa pravolinijskim dezenom.

Autor teksta: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstKako će izgledati okolina oko Ajfelovog tornja pre Olimpijskih igara?
Sledeći tekstIndustrijski dizajn u ENMON salonima