Industrijski dizajn u ENMON salonima

Industrijski stil odnosi se na estetski trend u dizajnu enterijera koji nalazi inspiraciju u starim fabrikama i industrijskim prostorima i donosi snažan utisak. Nastao je oko 2000-te godine i još ima snažan uticaj u gradskim područjima, pogotovu kada su u pitanju javni enterijeri. Karakteristike ovog stila su: ogoljeni zidovi, stare cigle, grubi malter, neskriveni građevinski elementi i instalacije, beton, cevi, industrijska rasveta, stare mašine… Najpotpuniji izgled se postiže kada se prostorije stare fabrike pretvore u stanove. Šarm ovog stila je što prostor odaje nezavršen utisak.

Iako su pomenuti elementi hladni i prilično grubi, veštom kombinacijom ostalih detalja i boja dobija se zaista neponovljiv izgled, koji može da bude udoban. Ukoliko uređujemo prostor koji je u sivoj fazi ili ima neke od građevinksih karakteristika ovog stila, već je pola posla urađeno. Iz higijenskih razloga, tretiraćemo one reone koji se svakodnevno koriste, a preostale delove možemo ostaviti kako bi smo dobili osećaj nezavršenog opremanja. Prostor oko tuša ili kade mora biti opemljen materijalima koji su nepropusni. Postoje posebni vodoodbojni premazi koji štite zidove, tako da oni mogu ostati grubog „neobrađenog“ izgleda. U drugom slučaju koristimo keramičke pločice većih dimenzija sa izgledom oštećenog betona, cigli, metala… ili sa izgledom nekog dugog pohabanog materijala. Ukoliko su velike površine (zidovi, podovi, tavanice) tretirane grubom završnom obradom, treba naći balans lepim komadima nameštaja toplih i intezivnih boja.

ENMON savetuje - industrijski dizajn
ENMON savetuje – industrijski dizajn

Smireniji ambijenti opremljeni su minimalistički, sa interesantinim detaljima industrijskog stila. To su viseće ili zidne lampe sa zarđalim šeširom ili šeširom koji ima izgled (oštećenog) betona. Najinteresantnije su sijalice različitih obika i veličina koje vise samo na dugačkim kablovima. Ogledala mogu biti bez rama ili upotpunjena metalnim ramom, kajševma, velikim kopčama i nitnama. Metalni ormarići i police, pogotovo ako imaju kontejnerske točkove, imaju i dekorativnu i funkcionalnu namenu. Police napravljene od cevi sa neobrađenim drvetom su potpuni hit. Stara mašina, šnajderica, monokl ili neki drugi upotrebni predmet mogu da budu odlična dekoracija. I drugi vintidž detalji svakako idu uz ovaj stil.

MATERIJALI I BOJE

Ogoljeni zidovi od stare cigle su nezaobilazani detalj industrijskog stila. Ukoliko nemate takve zidove, ovaj efekat možete da postignete oblaganjem keramičkim pločicama koje izgledaju baš kao prava stara cigla. Na zidovima koji su dalje od vode može da se upotrebi i foto tapet sa printom opeke, oštećenog maltera, pukotina i slično. Često se koriste otovi, korišćeni komadi nameštaja ili opreme, koji se mogu prepraviti tako da dobiju novu upotrebnu vrednost, npr: singerica koa podloga za lavabo, palete prepravljene u police, cevi kao držači toaletnog pribora. Očekujte neočekivano!

ENMON dizajn enterijera
ENMON dizajn enterijera, industrijski dizajn

Industrijski stil podrazumeva upotrebu uglavnom tamnih nijansi sive boje, braon i crne. Da prostor ne bi izgledao grub i obojen, interveniše se tplim i/ili upadljivim bojama. Dopunski aksesoar je od potpuno suprotnog materijala. Mogu da se koriste vunene prostirke šarenih motiva, po neki udoban komad namešaja, peškiri inezvnih boja itd.

Za upotrebu industrijskog stila važno je imati meru. Preterana uptreba rustičnih materijala, može da izazove suprotan efekat od onoga što smo želeli.

autor teksta: Marijana Radonjić, dizajner enterijera


www.enmongroup.com
ENMON d.o.o.
A. Bulevar Oslobođenja 205, 11000 Beograd
T. +381 11 785 6060
F. +381 11 785 6020
E. office@enmongroup.com
W. www.enmongroup.com