Na šta obratiti pažnju prilikom ugradnje podnih OSB ploča?

Bez obzira da li želite da postavite osnovu ili potpuno novi pod, u tome će vam veliku pomoć pružiti OSB ploče. Naime, u slučaju podova, OSB ploče se javljaju kao: podna konstrukcija ili završna podna obloga.

Podna konstrukcija

Ukoliko ste došli u situaciju da vam prethodni pod ne odgovara: zato što se pohabao ili jednostavno želite potpunu promenu poda, koristite OSB ploče kao podnu konstrukciju. Naime, na prethodni pod postavite letvice, tzv. roštilj i na njega slažite OSB ploče. Spajanje možete vršiti zakucavanjem na letvice ili lepljenjem. Na takvu potkonstrukciju postavite odgovarajuću izolaciju, a zatim i završnu drvenu podnu oblogu.

Završna podna obloga

Pored podkonstrukcije, OSB može predstavljati i završnu podnu oblogu. I to kao plivajući pod, odnosno pod koji je nastao direktnim postavljanjem OSB ploče na prethodno, dobro očišćenu betonsku podnu oblogu, bez ikakve podne konstrukcije. U ovom slučaju ploče se lepe na zvučnu i toplotnu izolaciju. Sa druge strane, pored plivajućeg, postoji i OSB završni pod postavljen na podnu konstrukciju. Ukoliko je to slučaj, obično se koriste OSB ploče sa završnom obradom i koje imaju žljebove radi lakše i sigurnije ugradnje.

Bez obzira koja ugradnja je u pitanju, veoma je bitno voditi računa o debljini OSB ploča. Za betonsku podlogu neophodan je minimum od 10 mm. Međutim, ukoliko se radi o postavlja- nju na neki pod koji je neravan i deformisan, neophodna je debljina ploče od 25 mm.

DRUGA BITNA STVAR, kao uostalom i kod svih drugih drvenih podova, jeste ostavljanje razmaka između poda i zida. U ovom slučaju to je najmanje 12 mm, kako bi, ukoliko dođe do širenja drveta usled promene temperature, bilo dovoljno prostora da ploča ne pukne, pod se podigne i ošteti.

Ti dilatacioni razmaci se kasnije prekrivaju lajsnama, tako da nema bojazni od estetskih nepravilnosti. Međutim, ukoliko se izaberu OSB ploče sa ugradnim žljebovima, one u sebi imaju projektovan dilatacioni prostor koji obezbeđuje širenje i skupljanje OSB ploče i nema potrebe za ostavljanjem prostora do zida.

EGGER OSB3 ploče sa profilisanim rubom kao podloge za podove
EGGER OSB3 ploče sa profilisanim rubom kao podloge za podove

Ukoliko se podne OSB ploče ekserima povezuju sa „roštilj“ mrežom, neophodno je to učiniti na svakih 30 cm duž potkonstrukcije ili na svakih 15 cm duž ivice ploče, naravno uz ostavljanje dilatacionog prostora kod zida. Veoma je važno voditi računa da spojevi dve ploče naležu na potkonstrukciju, kako bi se ivice ploče mogle u nju zakucati. Na ovaj način postiže se veća sigurnost i izdržljivost.

U zavisnosti od potrebe, pod od OSB ploče može biti neobrađen sa jasno vidljivim ljuskama, što je najčešće slučaj kada OSB ploče čine potkonstrukciju. Međutim, ukoliko se OSB ploče postavljaju kao završna podna obloga, onda se koriste ploče koje se lakiraju i kao takve daju odličan, unikatan i privlačan pod i pružaju nesvakidašnji izgled prostoru u kome se nalaze.

OSB PLOČE pokazale su se kao izuzetne, budući da pružaju veoma otpornu, na velike pritiske i habanja spremnu podnu oblogu. A, ako znamo da podovi čine najfrekventniju oblast izloženu različitim mehaničkim i hemijskim uticajima, jasno je koliko je neophodno birati otporni materijal koji će to moći da izdrži.

OSB ploče
Veća sigurnost i izdržljivost

Sa druge strane, one čine svojevrsnu termičku i zvučnu izolaciju, čineći boravak u prostoru prijatnijim i energetski isplativijim. I kao šlag na tortu, kada dodamo činjenicu da je jedan takav materijal, kao što su OSB ploče, jednostavno naći na tržištu, lako obraditi, postaviti i kupiti po pristupačnoj ceni, jasno je zašto je sve prisutniji kao podna obloga.

Zahvaljujući sve većoj primeni, velika pažnja se posvećuje konstantnom unapređivanju i usavršavanju OSB ploča i pojačavanju njihovih dobrih osobina. Zahvaljujući tome, u zavisnosti od krajnje namene, nosivosti i klimatskih uslova u kojima će se koristiti, danas na tržištu imamo četiri vrste OSB ploča.

OSB 1 – ploče za opštu namenu, unutrašnje opremanje u suvim sredinama,
OSB 2 – noseće ploče u suvim sredinama,
OSB 3 – noseće ploče u vlažnim sredinama i
OSB 4 – noseće ploče u veoma vlažnim sredinama.

SLOŽIĆETE SE

Preciznim izborom i adekvatnom primenom OSB ploča, dodatno se skraćuje vreme nabavke, obrade, ugradnje i dodatnih troškova, a istovremeno se brže postiže komfor i zadovoljstvo življenja. Morate priznati da sve ovo zvuči kao dobitna kombinacija prilikom izbora odgovarajućeg materijala za izgradnju ili obnovu prostora od poda do krova.

OSB ploče
OSB ploče mogu da se koriste i za izradu nameštaja

Samo nemojte se iznenaditi ukoliko OSB ploče nađete na nekom komadu nameštaja, na policama u velikim skladištima, privremenim smeštajnim objektima, podu kamiona ili možda nam baš vi javite neku novu primenu kojoj ste sami kumovali. Nemojte se iznenaditi, jer to su OSB ploče, jednostavane, a svestrane. Baš kao i svaki kvalitet u životu.

Autor teksta: Snežana Trtica-Graovac, novinar