Kako će izgledati okolina oko Ajfelovog tornja pre Olimpijskih igara?

Britanski studio za pejzažnu arhitekturu Gustafson Porter + Bowman završio je projekat za uređenje parkova i površina u okolini Ajfelove kule u Parizu uoči Olimpijskih igara u Parizu koje će se održati 2024. godine.

Naime, londonski studio pobedio je na takmičenju za projekat vezan za Ajfelovu kulu, a u najužem izboru bili su Koz Architects, Amanda Levete i Agence Ter.

Ajfelova kula, Paris
Ajfelova kula, Paris, okolina / Foto:pixabay.com

Pobednički projekat redizajna imao je za cilj da se pozabavi problemima gužve i poboljšanja dodatnih sadržaja oko ovog svetski poznatog obeležja uoči održavanja Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske.

Projekat pod nazivom „One Line“ podrazumeva dodavanje više zelenila područjima koja se nalaze sa obe strane Ajfelove kule. U planu je i formiranje zelenog koridora od „Palais de Chaillot“ na trgu „Trocadéro“ i „École Militaire“ na trgu „Joffre“. Karakterisaće ga amfiteatar u „Trocadéru“ i više javnog prostora oko fontana „Varsovie“ dok će  „Pont d’Iéna“ biti pretvoren u zeleni most, dok će „Champ de Mars“ imati dva nova trga i uzdignute travnjake.

Ovaj projekat će, ustvari, da ujedini dve tipologije pejzaža – klasičan francuski vrt, koji karakterišu glavne ose koje daju „moć“ i živopisnu francusku baštu, kao mesta umetničkog eksperimentisanja. Shodno tome će u okviru ovog urbanog krajolika, zelene rute i vrtovi imati notu kreativnosti i „omekšati“ glavnu osu. U okviru novih parkova biće zasađeno drveće kako bi se poboljšao biodiverzitet područja, a prva faza projekta trebalo bi da bude završena 2023. godine.

Prethodni tekstVečito popularna keramika – Tehnologija obrade
Sledeći tekstPluta i linoleum sve popularniji – Prirodni podovi