Arhitektura Kako će izgledati okolina oko Ajfelovog tornja pre Olimpijskih igara?

Kako će izgledati okolina oko Ajfelovog tornja pre Olimpijskih igara?

Ajfelova kula, Pariz, Francuska

Britanski studio za pejzažnu arhitekturu Gustafson Porter + Bowman završio je projekat za uređenje parkova i površina u okolini Ajfelove kule u Parizu uoči Olimpijskih igara u Parizu koje će se održati 2024. godine.

Naime, londonski studio pobedio je na takmičenju za projekat vezan za Ajfelovu kulu, a u najužem izboru bili su Koz Architects, Amanda Levete i Agence Ter.

Ajfelova kula, Paris
Ajfelova kula, Paris, okolina / Foto:pixabay.com

Pobednički projekat redizajna imao je za cilj da se pozabavi problemima gužve i poboljšanja dodatnih sadržaja oko ovog svetski poznatog obeležja uoči održavanja Olimpijskih igara u glavnom gradu Francuske.

Projekat pod nazivom „One Line“ podrazumeva dodavanje više zelenila područjima koja se nalaze sa obe strane Ajfelove kule. U planu je i formiranje zelenog koridora od „Palais de Chaillot“ na trgu „Trocadéro“ i „École Militaire“ na trgu „Joffre“. Karakterisaće ga amfiteatar u „Trocadéru“ i više javnog prostora oko fontana „Varsovie“ dok će  „Pont d’Iéna“ biti pretvoren u zeleni most, dok će „Champ de Mars“ imati dva nova trga i uzdignute travnjake.

Ovaj projekat će, ustvari, da ujedini dve tipologije pejzaža – klasičan francuski vrt, koji karakterišu glavne ose koje daju „moć“ i živopisnu francusku baštu, kao mesta umetničkog eksperimentisanja. Shodno tome će u okviru ovog urbanog krajolika, zelene rute i vrtovi imati notu kreativnosti i „omekšati“ glavnu osu. U okviru novih parkova biće zasađeno drveće kako bi se poboljšao biodiverzitet područja, a prva faza projekta trebalo bi da bude završena 2023. godine.

Prethodni tekstVečito popularna keramika – Tehnologija obrade
Sledeći tekstPluta i linoleum sve popularniji – Prirodni podovi