Održavanje keramičkih pločica

Keramičke pločice su poznate po svojoj vodootpornosti i lakom održavanju. Sa adekvatnom brigom i negom, vaši podovi i zidovi će izgledati odlično i trajati dugi niz godina.

Osnove održavanja

Pre upotrebe bilo kakvog preparata za čišćenje, potebno je očistiti pod od prljavštine ili ostaci i komadića raznih predmeta koji su se eventualno slomili prilikom pada. Korišćenjem vlažne krpe jednom nedeljno ( a ukoliko je pod više zaprljan – i češće), smanjuje se habanje i abrazija od šljunka i zemlje.

Glazirane pločice

Regularnim čišćenjem pločica namenskim sredstvima za čišćenje u domaćinstvu koja ne sadrže ulja kao i svakodnevnim korišćenjem sredstva za čišćenje u spreju, uklanjaju se mrlje od sapunice, naslage kamenca i plesni na zidovima kupatila.

Neglazirane pločice

Za čišćenje ovakvih pločica upotrebljavaju se sredstva za čišćenje koja imaju neutralnu pH vrednost. Oni će u potpunosti otkloniti masnoću, ulja i ostale tečnosti koje se prospu, a ne uklone odmah. Takođe, preporučuju se i neabrazivna sredstva za čišćenje naročito za staklene pločice.

Dodatna zaštita

Ulaganjem u kvalitetne otirače (patosnice) i zaštitne podloge (podmetače) ispod teških komada nameštaja, doprinosi se boljoj zaštiti podnih površina. Postavljanjem patosnica na ulaze ispred glavnih vrata sprečava se unos otpadaka i trunja poput prljavštine, peska, ulja, šljunka, asfalta itd. u unutrašnjost kuća. Ukoliko se postave otirači ispred kuhinjskih elemenata – sudopere, šporeta i sl., sprečićete da se razni otpaci od hrane i dr. raznose po pločicama.

Šta treba izbegavati?

Svako sredstvo za čišćenje koje sadrži kiselinu ili izbeljivač, ne može se koristiti za rutinsko održavanje keramičkih pločica. Izbegavati sredstva za čišćenje koja sadrže vosak ili ulje. Takođe, nije preporučljivo ni grubo čišćenje, odnosno, ribanje čeličnim četkama i abrazivnim sredstvima. Neglazirane počice se ne smeju čistiti sa obojenim sredstvima.