Čišćenje i održavanje keramičkih pločica

Keramičke pločice su popularne kao dizajnerski element u mnogim modernim domovima današnjice. One se razlikuju po veličinama, stilovima, bojama, cenama a veoma često se postavljaju kao podne obloge u mnogim domovima i poslovnim prostorima zbog lakoće njihovog čišćenja i održavanja. Bilo da ih upotrebljavate za podove ili zidove, unutrašnje ili spoljašne keramičke pločice mogu se lako održavati ako sledite neke osnovne procedure za njihovo očuvanje.

Jedan od lidera na našem tržištu kada su u pitanju sredstva za održavanje svih vrsta podova i podnih obloga jeste svakako Emsal. U ovom broju predstavljamo vam sredstva za čišćenje i održavanje keramičkih pločica.

Pločice – Terakota

Crvenkasta i crvenkasto-žućkasta boja, kao i prilično hrapava površina tipična su odlika pločica od terakote, iako one mogu imati i glatku površinu (brušene).

Podne obloge od terakote veoma su porozne, pa su stoga podložne prljanju. Ukoliko se hrapava površina pločice prethodno ne obradi, džoger neće ravnomerno prelaziti preko poda.

Obratite pažnju: na neke pločice se nanose posebna ulja/voskovi za impregnaciju odmah nakon postavljanja ili fabrički; to znači da se na njih kasnije ne mogu nanositi emulzije za povećanje sjaja. Prvo nanošenje: za bolje karakteristike čišćenja i održavanja poda, možete koristiti emsal Kamen & Pločice. Emulzije za povećanje sjaja menjaju vizuelni izgled mat površina u sjajan.  Tek postavljene obloge od terakote treba ostaviti da se osuše najmanje 8 nedelja pre prvog nanošenja sredstava.

Pločice – Fina keramika

Pločice od fine keramike imaju izuzetnu gustinu i mikroporoznu površinu, pa samim tim apsorbuju veoma malo vode.

Pločice od fine keramike imaju izuzetno tvrdu površinu i otporne su na habanje, obično veoma dugo zadržavaju boju i otporne su na svetlost, a u velikoj meri su otporne i na rastvore alkala, kiseline i druge hemikalije.

Obratite pažnju: zbog finih pora na površini postoji rizik da će se u prljavim sredinama stvoriti kremasti sloj prljavštine na površini pločica koji je veoma teško očistiti. Veoma obratite pažnju na vreme izloženosti pločica spoljnim agensima i temeljno ih čistite odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Prvo nanošenje: emulzije za povećanje sjaja ne mogu se koristiti za pločice od fine keramike. Ne prijanjaju na površinu.

Pločice – Glazirane keramičke pločice i ploče

Keramičke pločice postoje u obliku finih keramičkih pločica za podove i grubih keramičkih ploča za podove (ploče od prepečene opeke i šljake).

Pločice od fine keramike imaju izuzetno tvrdu površinu i otporne su na habanje, obično veoma dugo zadržavaju boju i otporne su na svetlost, a u velikoj meri su otporne i na rastvore alkala, kiseline i druge hemikalije. Glazura pločicama daje tanki mat ili staklasto sjajni sloj i veliku tvrdoću i nepromočivost. Prvo nanošenje: emulzije za povećanje sjaja ne treba koristiti za pločice od fine keramike. Ne prijanjaju na površinu.

Osnovno čišćenje: za temeljno čišćenje uporne prljavštine na sastavima između pločica preporučujemo upotrebu osnovnog sredstva za čišćenje.

Pločice – Neglazirane keramičke pločice i ploče

Keramičke pločice postoje u obliku finih keramičkih pločica za podove i grubih keramičkih ploča za podove (ploče od prepečene opeke i šljake).

Keramičke pločice imaju izuzetno tvrdu površinu i otporne su na habanje, obično veoma dugo zadržavaju boju i otporne su na svetlost, a u velikoj meri su otporne i na rastvore alkala, kiseline i druge hemikalije.

Obratite pažnju: poroznost neglaziranih pločica može za posledicu imati veći intenzitet prljanja, a samim tim i teže čišćenje. Prvo nanošenje: za bolje karakteristike čišćenja i održavanja poda, možete koristiti emsal Kamen & Pločice. Emulzije za povećanje sjaja menjaju vizuelni izgled mat površina u sjajan.

Zajedničko za sve pločice jesu naćini ćišćenja

Osnovno čišćenje: Za temeljno čišćenje uporne prljavštine na sastavima između pločica preporučujemo upotrebu osnovnog sredstva za čišćenje. Za uklanjanje veoma uporne prljavštine, npr. nakon završetka radova na renovaciji, može se koristiti osnovno sredstvo za čišćenje razređeno u vodi. Za uklanjanje starih slojeva glazure, ne zaboravite da ostavite dovoljno vremena površinama da se osuše nakon osnovnog čišćenja. Osnovni cistac na srpskom je ime proizovda cijioriginalni naziv je Emsal Basic Cleaner (EN) / Grundreiniger (DE)

Svakodnevno čišćenje i održavanje: Za svakodnevno čišćenje, razredite emsal Kamen & Pločice (2 merice čepa) u vodi, u zavisnosti od stepena zaprljanosti, a za ovlaš čišćenje u međuperiodu koristite emsal Održavanje + Čišćenje (2 merice čepa). Obrišite površinu kao i obično dobro isceđenom krpom.

Ako se budete pridržavali ovih uputstava pločice u vašem prostoru će uvejek izgledati novo i trajaće Vam duže.