Koji podovi su laki za održavanje?

Šta održavanje poda uključuje? Održavanjem se mogu pokriti male stvari kao što su redovno čišćenje, usisavanje, brisanje – i niz većih problema kao što zamena komponenti na podu. Neke podne površine, kao vinil i linoleum, su veoma jednostavne za čišćenje; brzo čišćenje je obično sve što je potrebno da bi stvari izgledale sveže. Drugi podovi zahtevaju mnogo više napora kako bi se osvežili: poliranje  ili ribanje.

Otpornost na mrlje

Mrlje mogu uticati na to kako će stari pod izgledati, i biti u mogućnosti da se brzo i potpuno uklone, samo je velika prednost. Podovi koji se lako mogu čistiti su veoma otporni na bojenja, iako ogrebotine mogu omogućiti curenje tečnosti koja može ostaviti trajne tragove. Tepih je najviše sklon mrljama u odnosu na druge površine. Najlon i poliester su otporniji na mrlje od čiste vune ili vunene mešavine, odnosno, tepiha, koji se obično zahtevaju paru ili hemijsko čišćenje.

Poliranje i voskiranje

Poliranje i voskiranje se generalno odnosi ne samo na drvene podove, ploče i parkete, ali i na polirani beton koji se može voskirati. Procesi poliranja i voskiranja vrše se ručno ili mašinom, u zavisnosti od dela podlogekoji će  biti pokriven.

Koliko je često vašim podovma potrebno poliranje i voskiranje zavisi od toga koliko se upotrebljavaju i habaju, a u slučaju drvenih podova – od težine drveta. Kako bi se smanjila potreba za poliranjem i voskiranjem, potrebno je redovno se izuvati, postaviti prostirke na ulaznima i duž hodnika i koristiti tepisi u prostorijama gde je pojačana frekvencija kretanja i boravka.

Prethodni tekstSavršenstvo leži u lepoti kamena
Sledeći tekstPotpuno novi izgled parketa