SAVET UREDNIKA: Kako izabrati keramičke pločice?

Renoviranje kupatila, kuhinje ili terase se radi jednom u 20-ak godina. Naravno, ovaj rok može biti kraći ukoliko ste izabrali manje kvalitetne materijale ili „promašili” sa izborom keramike, a može biti i duži ukoliko izaberete kvalitetnije materijale i odlučite se za neke od neprolaznih trendova kada su u pitanju pločice. Kao i pre svakog posla, potrebno je napraviti detaljan plan i troškovnik svih radova, kako ne bi bilo većih i neprijatnih iznenađenja.

Lepljenje keramičkih pločica
Lepljenje keramičkih pločica

Moj predlog je da već kada „lupate” kupatilo ili kuhinju i planirate prašinu i šut barem nedelju dana u svom domu zamenite i kompletne vodovodne i kanalizacione instalacije i izaberete adekvatne sanitarije. Ukoliko menjate pločice na terasi onda treba obavezno uraditi hidroizolaciju.

Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI

Što se tiče budžeta obavezno planirajte probijanje istog barem za 20-30%. Taman kada ste pomislili da ste sve predvideli i precizirali sa majstorom, uvek će vas iznenaditi pozivom da bi trebalo još nešto uraditi ili da mu nedostaje još lepka, ili da je stanje posle skidanja stare keramike baš onakvo kakvo nije očekivao pa je neophodna dodatna košuljica ili pak malterisanje zidova.

Lepljenje keramičkih pločica
Lepljenje keramičkih pločica

PREDLAŽEM da izaberete majstora po preporuci i da cena ne bude odlučujući faktor. Najčešća greška koju pravimo je da izaberemo kvalitetne materijale, a da se odlučimo za jeftine Ili neodgovorne majstore. Imajte u vidu da su „majstorske ruke” samo 20-30% od ukupne vrednosti celog kupatila.

Ipak, postoji još veća greška koju prave oni neiskusni. Izbor keramike je jako važan, a ako tu promašite onda ćete godinama „trpeti” zbog svojih grešaka ili neiskustva, osim ako ne rešite da nakon godinu dana, opet, „lupate” pločice. Prvo i osnovno je da se posavetujete sa prodavcem pločica koji će vam objasniti osnovnu razliku između podnih i zidnih, kao i između podnih pločica za unutrašnju i spoljnu namenu. Podne pločice za unutrašnje prostorije (kuhinja, kupatilo ili hodnici) možete staviti i na zid, ali ne možete obrnuto.

Keramičke pločice za kupatilo
Keramičke pločice za kupatilo

Podne pločice za spoljnu upotrebu imaju određene oznake koje se odnose na protivkliznost i samim tim su i otporne na atmosferske uticaje i velike temperaturne razlike. Protivkliznost pločica se označava oznakom „R” i može biti od R9 do R13. Što je protivkliznost veća to je površina granitne keramike hrapavija, a samim tim i teža za održavanje. Za spoljne terase je dovoljna protivkliznost R11.

RAZLIKA IZMEĐU PODNIH I ZIDNIH PLOČICA nije u dimenzijama, niti u dizajnu već u mehaničkim karakteristikama istih. Moja preporuka je da se odlučite za sertifikovane materijale naših proizvođača jer definitivno imaju najbolji odnos cene i kvaliteta.

Balkania Ceramics doo keramičke pločice, imitacija mermera
foto: Balkania Ceramics doo / Serija Midas je reprodukcija mermera “Macchia Vecchia” visoke vernosti, belog mermera sa zlatno-sivim žilama

Kod stranih proizvođača imate sve i svašta u salonima ili na stovarištima, od keramike za par evra po metru kvadratnom do onih od 50 i više evra, a same klase keramike su upitne. Naravno, postoje i prodavci italijanskih ili španskih pločica koji imaju renomirane brendove po realnim cenama i oni su svakako odlična opcija. Opet sugestija da se ne rukovodite cenom jer ne kupujete patike za šetnju koje će trajati jednu sezonu već materijal za koji očekujete da vas služi, barem, 20-ak godina. Čest je slučaj da prodavci pričaju nebuloze samo da bi vam prodali materijal koji imaju na lageru ili baš na toj pločici imaju najveću maržu. Uradiće sve kako bi vam „zavalili” ono što ne mogu prodati već godinamai i pričati vam kako iste pločice za pod u kupatilu ili kuhinji možete staviti na spoljnu terasu. Verovatno računaju da vas neće videti 20 godina.

Moderne keramičke pločice
Moderne keramičke pločice

Dizajn, dimenzije i boje su stvar trenutnih trendova ili afiniteta i o tome ne bih polemisao. Neko će izabrati zlato, neko lavove, neko cveće, neko drvo, a neko umerenije tonove, i to može biti smešno, ali je u suštini manje važno. Vodite računa o tehničkim detaljima pločica. Proverite protivkliznost za podne pločice koje planirate postaviti na terasu ili ispred ulaza u kuću i tako ćete izbeći klizanje i eventualne povrede. Sve naknadne intervencije sa sredstvima za protivkliznost kojih ima na tržištu će ili oštetiti pločicu ili će biti samo privremeno rešenje.

ONO ŠTO TREBA UPAMTITI iz ovog teksta je da su podne pločice za unutrašnju upotrebu samo za tu namenu. Da zidne pločice idu na zid, a da podne pločice za spoljnu upotrebu „kriju tajnu” u svom nazivu i oznaci „R” za protivkliznost.

Obratite pažnju na tehničke karakteristike. Isto je kao kada kupujete automobil, telefon i laptop. Verujem da vam samo boja neće biti presudna prilikom izbora, osim ako niste dama.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”

Prethodni tekstNajnovija generacija vodootpornih podova – SPC podne obloge
Sledeći tekstProjektovanje i izrada epoksida