Podne obloge – za koju se odlučiti?

Na našem tržištu dostupne su su različite vrste podova za kuhinje, kupatila, spavaće sobe ili dnevne sobe. Od tvrdog drveta, kamena i pločica, do vinila, tepiha i još mnogo toga. Izbor najbolje vrste podnih obloga za svaku oblast u vašem domu nije lak zadatak. Ima dosta toga da se odmeri, bilo da razmišljate o parketu, pločicama, vinilu ili klasičnom kamenom podu…

Zavisi od same sobe, potreba vašeg domaćinstva i vašeg budžeta. Evo nekih nedostataka određenih podnih obloga ukoliko ste u dilemi oko izbora podnih obloga.

Drvena podna obloga

Jedan od nepovoljnosti drvenih podova jecena materijala i cena instalacije. Podove od tvrdog drveta ne možete sami postaviti i za njhovo montiranje ili ugradnju biće vam potreban majstor. Konstruisano drvo nije jeftina opcija, ali je pristupačnije od čvrstog tvrdog drveta i često ga je lakše instalirati sami. Još jedan nedostatak drveta je njegova nesposobnost da se nosi sa vlagom. Pošto je to prirodan proizvod, drvene ploče se šire i skupljaju kako se nivoi vlage i temperature povećavaju i opadaju.

Parket u dnevnoj sobi
Drvoprodex galerija podova parket masiv drvo viseslojni / foto: Drvoprodex

To znači da se drvo ne može koristiti u prostorijama u kojima su obično prisutne toplota, para i vlaga, kao što su kupatila i perionice veša. Konstruisano drvo je dizajnirano da se bolje nosi sa vlagom i ne širi se i skuplja u istoj meri kao puno drvo. Međutim, iako je projektovano drvo bolje od punog drveta u suočavanju sa promenama temperature, vlažnosti i vlage, još uvek se ne preporučuje za vlažne prostorije kao što su kupatilo i vešeraj.

Laminatna podna obloga

U zavisnosti od kvaliteta, laminatni podovi mogu izgledati lažno u poređenju sa pravim drvenim podovima. Takođe je mnogo tanji od drveta , što znači da kada je gornji sloj laminata oštećen ili istrošen, ne može da se izbrusi i doradi kao pravi drveni pod. Umesto toga, ceo pod mora biti zamenjen.

Postoji nekoliko stvari koje mogu prerano istrošiti gornji sloj vašeg laminata, uključujući izlivenu vodu koja je ostavljena da stoji, ekstremne udare i nepravilno čišćenje i održavanje. Kao rezultat toga, laminat ima mnogo kraći životni vek od podova od pravog drveta – u proseku traje između 10-20 godina, u zavisnosti od njihovog kvaliteta i koliko su dobro održavani.

Vinil kao podna obloga

Vinil pod može se udubiti sa teškim predmetima i može se probušiti vrlo oštrim predmetima. Takođe ga je teško ukloniti ako je zalepljen. Još jedan nedostatak je taj što vinil podovi ne podržavaju veoma visoke temperature i imaju tendenciju da izblede pri prekomernom izlaganju UV zračenju. Vinilni podovi se stoga ne preporučuju za spoljašnju upotrebu ili u prostorijama sa previše direktnog sunčevog svetla, kao što su verande, tarase i dvorišta.

Stambeni objekat LVT pod - Aspecta Five
Stambeni objekat LVT pod – Aspecta Five / foto: Modularni podovi d.o.o.

Međutim, zahvaljujući novim tehnologijama, vinil je značajno evoluirao iu svom dizajnu i konstrukciji. Danas se neki proizvodi mogu suprotstaviti nedostacima koji su obično povezani sa vinilnim podovima. Na primer, Tarkett-ova nova generacija LVT – Starfloor Click Ultimate je napravljena sa ekstra gustim, krutim kompozitnim jezgrom koje je izdržljivije nego ikad. Ovi podovi izgledaju i osećaju se kao drvo , ali sa izdržljivošću da se nose sa velikim prometom, prosipanjem u kuhinjama i kupatilima, temperaturnim varijacijama unutar i izvan kuće i opštem habanju užurbanog porodičnog života.

Prethodni tekstKako se postavljaju pločice u kući?
Sledeći tekstCersaie 2023: Izazov inovacija i novi početak za Made in Italy