Kako da sami izlijete samonivelišuću masu – korak po korak

Samonivelišuće mase predstavljaju najbolje rešenje kada je potrebno izravnati podove, kako unutra, tako i spolja.

Samonivelišuće mase, ili mase za izravnavanje, koriste se kako u renoviranju, za izravnavanje starih podova ili za ujednačavanje različitih nivoa površina, tako i u novogradnji za izradu potpuno novih košuljica. Jedna od najčešćih primena u novogradnji su situacije kada podne obloge poput pločica velikih dimenzija, parketa ili linoleuma, zahtevaju potpuno ravnu površinu.

6 jednostavnih koraka za izlivanje samonivelišuće mase

Za primer postavke samonivelišuće mase Baumit Nivello 50 koristili smo prostoriju sa neujednačenim podom na kome se nalaze ostaci lepka od etisona koji je prethodno uklonjen.

Korak 1: Nanošenje prajmera

Podlogu je pre izlivanja mase neophodno tretirati prajmerom. Za kritične podloge poput ove preporuka za prajmer je Baumit SuperPrimer – visokokvalitetan prajmer spreman za upotrebu, posebno napravljen za slabo upojne površine. Žuta boja omugućava lakšu proveru i kontrolu ujednačenog nanosa prajmera.

Nanošenje prajmera
Nanošenje prajmera / foto: Baumit

Korak 2: Sušenje prajmera

Po nanošenju potrebno je ostaviti Baumit SuperPrimer da se osuši oko jedan sat. Baumit SuperPrimer je otporan na vlagu, a površina nakon nanošenja prajmera postaje hrapava i brzo se suši. Hemijska reaktivnost specijalnog veziva obezbeđuje visoku prionljivost u prvih 48 sati nakon nanošenja.

Sušenje prajmera
Sušenje prajmera / foto: Baumit

Korak 3: Priprema nivelir mase Baumit Nivello 50

Na primeru smo koristili samonivelišuću masu Baumit Nivello 50. Sadržaj iz džaka je potrebno sipati u hladnu, čistu vodu, a zatim uz pomoću električne spororotirajuće mešalice zamešati u homogenu masu bez grudvica. Vreme mešanja je oko dva do tri minuta. Odnos mešanja: 6,0 l vode na džak od 25 kg NivelloQuattro, odosno oko 5.25 l vode za džak Nivello 50.

Priprema nivelir mase Baumit Nivello 50
Priprema nivelir mase Baumit Nivello 50 / foto: Baumit

Korak 4: Izlivanje nivelir mase

Svežu masu za nivelisanje treba zaštititi od uticaja promaje, direktnog delovanja sunčeve svetlosti i toplote. Sveže zamešanu masu za nivelisanje je potrebno izliti na podlogu, počevši od najudaljenijih uglova prostorije i pomoću gletarice ili zidarske mistrije za zaglađivanje ravnomerno raspodeliti na željenu visinu.

Izlivanje nivelir mase
Izlivanje nivelir mase / foto: Baumit

Korak 5: Izbacivanje vazduha bodljikavim valjkom

Nakon izlivanja, uz pomoć bodljikavog valjka izbaciti višak vazduha iz Baumit Nivello 50. Masa će se sama izjednačiti i zagladiti. Baumit samonivelišuće mase se mogu i pumpati kontinuiranim pužnim pumpama. Temperatura vazduha, materijala i podloge za vreme obrade i vezivanja mora iznositi minimalno 5 stepeni.

Izbacivanje vazduha bodljikavim valjkom
Izbacivanje vazduha bodljikavim valjkom / foto: Baumit

Korak 6: Sušenje samonivelišuće mase

Ostavite izlivenu masu da se suši i kao rezultat dobićete besprekorno glatku i ravnu površinu. Prilikom određivanja potrebnog vremena za sušenje možete se voditi sledećim pravilima: Na slojeve debljine do tri milimetra podne obloge se mogu nanositi već posle 24 časa. Za svaki dodatni milimetar debljine treba računati sa vremenom sušenja od dodatna 24 časa.

Korišćeni proizvodi:

Baumit SuperPrimer – Prajmer za neupojne i slaboupojne podloge. Specijalni prajmer spreman za upotrebu, žute boje, izuzetno visokog kvaliteta, bez rastvarača, sa kvarcnim peskom. Posebno se preporučuje za slaboupijajuće i neupijajuće podloge; za zidove, podove i plafone; primena spolja i unutra.

Baumit Nivello 50 – Samonivelišuća masa za spolja i unutra. Samonivelišuća masa za izravnavanje podova na cementnoj bazi (klasa CT-C30-F6 prema EN 13813) za unutrašnju i spoljnu primenu, u debljinama od 2 do 50 mm, pre nanošenja podnih obloga bilo koje vrste. Pogodna i za podno grejanje.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs