Kako održavati drvene podove vodom?

Veći deo kućnog enterijera i elemenata unutar njega je napravljen od drveta.  Površine koje su premazane voskom odlično se suprotstavljaju vlagi. Čišćenje drvenih površina uzima puno vremena, jer su uglavnom te površine veće: parket, kuhinjski elementi, nameštaj itd.

Karakteristike drveta

Karakteristike drveta kao materijala su takve da je ono poprilično zahtevno i osetljivo, pa njegovo čišćenje podrazumeva poseban tretman. Za održavanje drvenih površina vrlo je bitno da li drvo i čime premazano.

Lakirano drvo je najlakše usisati i prebrisati suvom krpom. Ako je premaz kod obojenog drveta debeo, relativno lako ga je čistiti uz pomoć vode ili sredstva za čišćenje. Prirodno drvo predstavlja najveći izazov za čišćenje, jer se ne sme upotrebljavati voda niti bilo kakva sredstva jer bi upilo. U tom slučaju, najbolje ga je usisati i dobro obrisati krpom na koju je naneseno sredstvo za čišćenje u manjoj količini.

Iverica je veoma osetljiva i ne preporučuje se preterano kvašejne vodom. Ukoliko poseduje premaz, može se prebrisati vlažnom krpom, a ako je pod bez premaza, najbolje ga je usisati i obisati suvom krpom. Iverica je obično prekrivena slojem plastike tako da se može brisati sunđerom i prati vodom.

Površine premazane voskom

Ove površine odlično podnose vlagu, i mogu se bez problema prebrisati mokrom krpom, ali nakon toga i suvom, da površina ne ostane vlažna.

Za parket ili laminatni pod važno je pravilo da se nakon usisavanja prebriše vlažnom, ali ne i mokrom krpom i ostavi da se osuši. Ne smeju se nanositi voskovi ili sjajevi na pod jer može postati izuzetno klizav pa čak i opasan po život ukoliko se nezgodno padne.