Potpuno novi izgled parketa

Drveni podovi se i dalje smatraju upečatljivim delom svakog savremenog doma. Polovina svih novih podova napravljeni su od ovog prirodnog materijala. Neki proizvođači ističu da  drvo dolazi od održivog šumarstva, odnosno, poseduju sertifikat od strane međunarodne neprofitne organizacije Forest Stevardship Council ili FSC.

Nove vrste drveta

Takođe je primetno da proizvođači sve češće upotrebljavaju nove vrste drveta. Na primer, italijanski Bassano parket je troslojna tamno obojena podna ploča. Nove varijante parketa imaju čak i  spoljašnju upotrebu, kao što su iDeck Sistems, koji se oslanjaju na „EasiChange“ sistem sa posebnom ključnom tehnologijom – ponudom bambus podova za terase.

Vintage-look materijali ostaju u modi. Na primer, u Belgiji su predstavljeni čvrsti podovi sa teksturom i bojom koja podseća na 1960.te. dostupni u dužini od do tri metra. U Britaniji su popularni regenerisane organske bojane borove daske. Pojedini parketi imaju upadljiv vizuelni izgled zahvaljujući kružnim tragovima.

Pored toga postoje novi, neobični i posebno maštoviti drveni podovi. Posebno iznenađenje jeste ideja kariranih dezena na podu. Još jedan vrlo interesantan i nadasve pronicljiv izgled  parketa stvorio je čuveni dizajner Patricia Urkuiola. Parket je oblika sunđera različitih geometrija, uključujući i one sa malim ispupčenjima na površini.

Pored raznih tehničkih karakteristika, postoje zaista inovativni proizvodi, kao što je „Lambdafloor“, poljski parket koji se može pohvaliti aluminijumskim slojem između drvene površine i osnovnog vodootpornog materijala, čime se povećava toplotna provodljivost podova.