Održavanje podova – proces a ne zadatak

Podovi su jedna od najvećih površina u prostoru koja je konstantno izložena opterećenju, prljanju i habanju. Stanje poda uticaće na izgled, doživljaj i zdravlje prostora. Zato je važno razumeti osnove održavanja različitih vrsta podova, kako bi im omogućili da traju i funkcionisu duže i bolje. Najčešće vrsta podova koje se kod nas sreću su drveni, keramički i mermerni, pa ćemo se ovde osvrnuti na njihovo održavanje.

Brinuti o drvenim podovima nije tako teško kao šte se čini i ako ih čistimo svakodnevno, na kraju nam neće biti potrebna profesionalna pomoć. Usisavajte minimum jednom nedeljno, kako bi se otklonile sve veće mrve i nečistoća koja je na površini i igra glavnu ulogu u habanju poda. Koristite posebni dodatak na usisivaču za parket i izbegavajte usisivače sa rotirajućim četkama jer njegove ivice bi mogle da oštete površinu. Kasnije je dovoljno preći preko cele površine vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje poda. Mop od mikrofibera navlažite u rastvoru vode i sredstva za drvene podove, dobro iscedite i prebrišite. Kada završite, pod bi trebao da se osuši u roku od nekoliko minuta, u suprotnom, ako voda previše dugo stoji na drvetu, mogla bi da ostavi trag. Premazivanje poda voskom može se često raditi kako bi zadržao sjaj i zamaskirale male ogrebotine.

Brinuti o drvenim podovima nije tako teško
Održavanje parketa

Kod ovih podova izbegavajte univerzalna sredstva za čišćenje jer sadrže amonijak i hlor i mogu lako oštetiti drvo. Ovakav pod je podložan UV zracima i toploti, i usled prevelikog izlaganja dolazi do promene boje. Premeštajte tepihe i nameštaj periodično kako bi vaš pod mogao ravnomerno da ostari. Navlačite zavese i spuštajte roletne preko velikih prozora kada izlazite iz kuće na duži period.

U veoma prometnim delovima prostorije postavite tepihe ili neku drugu vrstu podne obloge kako bi pod zaštitili od prekomernog habanja. Za svakodnevne fleke na kuhinjskom drvenom podu, koristite krpu navlaženu sa malo vode i sapuna. Odmah odstranite fleku i prebrišite suvom krpom kako bi uklonili svaki trag vlage. Za veće i ozbiljnije fleke ili štetu od prekomernog izlivanja vode, moraćete zvati profesionalce.

izbegavajte univerzalna sredstva za čišćenje
Mop od mikrofibera – održavanje laminata

Keramičke podne obloge su otpornije na oštećenja i habanje ali će i one tokom vremena, ako se pravilno ne održavaju, pohabati i izbledeti. Ovo se posebno odnosi na kupatilo, gde su pločice izložene konstantnoj toploti, vlazi i raznim hemikalijama. Održavanje pločica, pogotvo u kupatilu, treba da bude proces a ne zadatak. To je nešto što će se dešavati u mnogo malih koraka tokom godine, u suprotnom, nečistoća će se nagomilati i na kraju ćete morati možda da pozovete i profesionalnu pomoć. Čistite pod sa metlom ili vlažnim mopom i napravite od toga svakodnevnu naviku. Ako se nešto prospe, ili imate povrsinške fleke, odstranite ih sa vlažnim, ne natopljenim mopom. Ovde, kao i kod drvenog poda, odstranite višak vode suvom krpom jer će ostati tragovi. Voda za mop treba da bude mlaka sa blagim rastvorom sredstva za čišćenje pločica. Čitajte uputstva proizvođača da bi znali kako se tačno koristi proizvod. Kada ste jednom prebrisali pod, prebrišite ga opet ali ovog puta samo sa čistom, mlakom vodom i osušite ga. Iako rutinsko čišćenje održava pločice urednim, ponekad je potrebno i dubinsko čišćenje.

Odstranite višak nečistoće sa metlom, zatim prebrišite sa mopom da se odstrane površinske fleke. Mešavinu vode i sode bikarbone, čistom krpom utrljajte u sve ostale delove poda koji su još prljavi ili imaju uporne fleke. Na kraju odstranite višak paste, operite sa mlakom vodom i odmah osušite. Čišćenje pločica je samo pola posla održavanja poda.

Drugi deo zadatka je čišćenje fuga između pločica. Vremenom će postati tamne od nagomilane nećistoće a mop neće puno pomoći da se očiste. Napravite pastu kao za dubinsko čišćenje pločica, i malom četkom nanesite na fuge i očistite ih. Proces možete ponoviti nekoliko puta dok se ne pojavi prvobitna boja.

Glazirane pločice su nepropusne, ali fuge nisu. Voda koja se zadržava može lako da prodre kroz malter i vremenom polako nagrize materijal. Ovo pospešuje stvaranje plesni i buđi i slabi strukturu instalacije. Sve što se prospe na fuge odmah obrišite. Provetravanje prostorije takođe pomaže da se smanji vlažnost i brzo osuši pod.

Čistite pod sa metlom ili vlažnim mopom
Keramičke podne obloge

Nikada nemojte koristiti abrazivna sredstva u čišćenju pločica, koliko god vam se činilo da su one otporne. Tako rizikujete da izgrebete i oštetite zaštitni sloj pločica i uništite fuge. Izbegavajte korišćenje sredstava sa jakim hemiskim sastavom. Ovo može vremenom izblediti i promeniti boju pločica, pogotovo ako nisu namenjene održavanju keramike koju ste postavili. Uvek proverite uputstvo proizvođača kada kupujete sredstvo za čišćenje, i uverite se da je namenjeno upravo za vaš tip keramike.

Nesumnjivo, mermer spada među najluksuzniji i najlepši materijal za pod. Takođe, nesumnjivo da je ovo jedan od najzahtevnijih i najtežih materijala za održavanje. Za razliku od drugih vrsta podova, mermer je mnogo osetljiviji na sredstva za čišćenje i zahteva više pažnje. Mnoga od njih su previše gruba ili sadrže mnogo hemikalija pa mogu izgrebati ili izbledeti površinu poda i ostaviti ružne fleke. Sredstva za održavanje posebno namenjena mermernom podu sa neutralnom pH vrednošću su najbolje rešenje. Izbegavajte preparate sa kiselinama kao sto je sirće jer ona u velikoj meri mogu oštetiti mermer. Koristite mop ili pamučnu krpu da prebrišete celu površinu poda, prvo rastvorom tople vode i određenog sredstva za mermer i drugi put samo čistom vodom i onda osušite.

mermer spada među najluksuzniji i najlepši materijal
Profesionalnu dubinsko čišćenje poda

Mermer je veoma porozan materijal i lako će upiti svaku tečnost, pa je najbolje odmah obrisati čim se nesto prospe. Ovo je dobra prevencija i protiv proklizavanja i eventualnih nezgoda na glatkom, vlažnom mermeru. Za uklanjanje upornijih i dubinskih fleka pitajte prodavca vašeg mermernog poda za posebno sredstvo za uklanjanje ovakvih mrlja.

Možete probati i sodu bikarbonu i malo vode, kao kod gore pomenutih pločica, sa razlikom da ćete ovaj premaz ostaviti da stoji minimum 24 sata prekriven folijom. Ako želite da se osigurate protiv nastajanja fleka možete premazati ceo pod specijalnim sredstvom koje će zatvoriti pore mermera i dati neku vrstu sigurnosnog prekrivača. Ovo je najbolje da radi stručno lice ako već nemate iskustva.

Iako je zahtevan za održavanje, mermerni pod ne traži skupa sredstva da bi postigli odlične rezultate. Dovoljno je da unapred sprečite nastajanje fleka tako što ćete ga uvek drzati čistim i suvim.

Bilo da imate drveni, mermerni ili bilo koji drugi pod, redovno čišćenje i održavanje omogućiće im da traju dugo, zadržavajući svoj prvobitni izgled bez puno truda i para. Onoliko koliko vi budete ulagali i čuvali svoj pod toliko će i on doprineti u izgledu vašeg enterijera i celokupne atmosfere doma.

Piše: Tijana Vučak, www.internitidesign.com