Izazovi i rešenja prilikom betoniranja velikih površina

BETON u građevinarstvu

Beton je izuzetno čvrst materijal što ne čudi s obzirom da se koristi za autoputeve i saobraćajnice – kao materijal za podne površine beton ima čvrstoću i istrajnost materijala koji može da podnese habanje i opterećenja koja podnose autoputevi. Upravo iz ovog razloga beton je prvi izbor kada se izrađuju podovi u magacinima, fabričkim postrojenjima i drugim prostorima koji imaju specifičnu namenu i po pravilu moraju da podnesu veliki teret ili agresivne uticaje sredine. Međutim, danas velike podne površine od betona nisu ograničene samo na industrijske objekte. Trendovi u modernoj arhitekturi i dizajnu, kao i praktičnost betona kao materijala, uticali su na atraktivnost, ali i praktičnu primenjivost podnih betonskih površina. Iz ovog razloga velike betonske površine možemo videti u mnogim javnim objektima tako da primena ovog materijala nije više ograničena na industrijsku tipologiju.

BETON ima mnoštvo prednosti. Pored ekonomičnosti, jedna od njegovih najprivlačnijih osobina je lakoća održavanja – sve osobine koje čine beton izuzetno čvrstim i trajnim čine i da se podna površina od betona lako održava.

Beton ugrađen na odgovarajući način od strane profesionalnog tima biće otporan na zaprljanja, fleke kao i na oštećenja. Jednostavno čišćenje vlažnom krpom i blagim, neutralnim sredstvom biće dovoljno da bi se površina održala čistom, urednom i u dobrom stanju dugo vremena.

Betoniranje velikih površina
Betoniranje velikih površina

Takođe, beton je sve češće i dekorativan materijal. Poslednjih godina trendovi u arhitekturi i dizajnu unutrašnjih prostora često stavljaju podne površine od betona u centar pažnje.

Ovome doprinose ne samo impresivan izgled sirovog betonskog poda kada se želi postići industrijski izgled unutrašnjeg prostora već i moderne tehnologije koje od betonske podne površine mogu napraviti umetničko delo i ogledalo luksuza. Beton se dodavanjem različitih boja može dovesti do željenog izgleda i nijanse, njegova površina se, takođe, može tretirati na različite načine i na ovaj način obična podna površina može dobiti potpuno unikatan finiš. U kombinaciji sa pravim bojama i načinom obrade završnog sloja, pod od betona može imati izgled prirodnog kamena, keramičke pločice, cigle, čipke, tekstura iz prirode ili bilo koje slike ili prizora koju je investitor imao na umu. Upravo zbog ovoga korišćenje betonskih podova na velikim javnim površinama postalo je privlačno rešenje kako za arhitekte i dizajnere tako i za investitore koji žele da njhov prostor izgleda što privlačnije.

Kod velikih površina od betona javlja se mnoštvo izazova upravo zbog njihove veličine. Ovo je posebno izraženo kod podova u industrijskim objektima, uključujući i magacine.

U današnjem svetu vreme je od velike važnosti tako da se u industrijskim objektima često koriste vozila, oprema i uređaji visoke tehnologije koji zahtevaju savršeno ravne podne površine kako bi njihova efikasnost prilikom rada bila dovedena do maksimuma. Međutim, problemi kod velikih podnih površina izlivenih od betona nisu ograničeni samo na industrijske objekte u kojima postoji veliko opterećenje ili poseban tip spoljnjih uticaja, oni se zbog veličine samog poda mogu javiti kod bilo koje betonske površine takve veličine.

Stepenište, beton
Stepenište, beton

Ono što se javlja kao problem kod velikih betonskih površina je eventualna pojava naprslina kao i postojanje neravnina koji se javljaju kao posledica izrade samog poda i njegove veličine. Naprsline se mogu javiti i kod betonskih podova koji su ugrađeni na najprofesionalniji mogući način od strane veštog tima i uz upotrebu kvalitetnih materijala.

Čak ni manji betonski podovi nisu pošteđeni problema naprslina, ali se ovom eventualnom problemu mora pristupiti veoma ozbiljno posebno ako se radi o velikim betonskim površinama zbog toga što one moraju u većoj meri da podnesu uticaje kao što su temperaturne promene, vlaga i sleganje podloge ili objekta. Naprsline je najbolje preduprediti pravilnom ugradnjom same površine, počevši od podloge na koju se beton izliva, kao i posebno pažljivom negom završnog proizvoda.

Kod ugradnje velikih podnih površina od betona podloga je od izuzetne važnosti. Ona mora biti strukturno stabilna i izravnjana do savršenstva. Beton, takođe, mora biti u direktnom kontaktu sa podlogom kako bi se dinamičko i statičko opterećenje ravnomerno prenosilo na i prostiralo kroz samu ploču. U slučaju da se između same podloge i betonske ploče jave i najmanje nesuglasice, neravnine ili prazan neispunjen prostor, to će stvoriti dodatno opterećenje u betonskoj ploči, a kao rezultat nastupiće pucanje betona i neravnomerno sleganje betonske ploče.

Beton u arhitekturi
Beton u arhitekturi

Dugoročni problemi koji nastaju kao rezultat kontakta između podloge i betonske ploče mogu se izbeći adekvatnom kontrolom, pripremom i izravnavanjem podloge.

Ispitivanje podloge je prvi korak u ovom procesu jer sama podloga na koju se nanose novi slojevi koji će zatim nositi betonsku ploču mogu u velikoj meri uticati na sleganje ploče od betona na duge staze. Ukoliko je betonska ploča ugrađena na neadekvatnoj podlozi, mogu se očekivati problemi prilikom njenog korišćenja u budućnosti. Važnost ovog koraka eksponencionalno raste sa veličinom betonske površine o čijoj je ugradnji reč.

Kada se podloga ispita na odgovarajuć način uglavnom se pristupa izradi košuljice ili izravnjavajućeg sloja. Ovaj sloj mora biti savršeno ravan kako bi betonska ploča funkcionisala na adekvatan način. Ukoliko ovaj sloj nije savršeno ravan ovo će izazvati otpor i opterećenje u samoj betonskoj ploči koje može predstavljati znatnu slabost ploče i kao rezultat imati njeno pucanje, posebno kada se radi o velikim površinama. Stoga, neophodno je da ovaj sloj bude savršeno izravnat.

Još jedan važan korak na koji je neophodno obratiti pažnju prilikom ugradnje velikih površina od betona, jer na duge staze može stvoriti ozbiljne probleme, je postojanje eventualnog izvora vlage u betonskoj ploči. Vlaga iz različitih elemenata konstrukcije, posebno iz podloge na kojoj je betonska ploča ugrađena, može „putovati“ kroz samu ploču i stvoriti uslove za kondenzaciju na samoj ploči koja dalje može izazvati probleme prilikom upotrebe ploče i ugroziti njen strukturni integritet.

Mikroarmirani beton
Mikroarmirani beton

Odgovarajuća armatura ugrađena na pravilan način je takođe važan faktor prilikom ugradnje betonskih podova većih razmera, kao i odabir samog betona. Kod velikih betonskih površina se često razmatraju i upotrebljavaju posebni dodaci mešavini od betona kao što su mikrovlakna od čelika ili fiberglasa koji samoj ploči daju izvesnu elastičnost i na ovaj način je „čuvaju“ od pucanja. Naravno, nega ploče posle njene ugradnje se takođe ne sme zanemariti. Ovaj korak može predstavljati izazov i za manje površine, a posebno je važan kod većih površina od betona i zbog ovoga je bitno posvetiti nezi odgovarajuću pažnju.

Beton predstavlja izuzetno zahvalan materijal, posebno kada se ugradi na odgovarajući način. Kao materijal za podove on ima veliki broj praktičnih prednosti, a poslednjih godina sve se više vraća u modu i kada je estetika u pitanju.

BETONSKI PODOVI danas nisu ograničeni samo na industrijske objekte već ih možemo videti i u restoranima, buticima kao i u različitim javnim ili komercijalnim objektima. Velike podne površine od betona, međutim, mogu predstavljati izazov kada je izrada i korišćenje u pitanju.

Zbog svoje veličine ovakve površine sklonije su pucanju i drugim eventualnim oštećenjima. Takođe, njihova ugradnja je zbog njihove veličine zahtevnija u odnosu na površine manjih dimenzija. Zbog toga je neophodno pažljivo i profesionalno pristupiti njihovoj izradi i prilikom svakog koraka posebno voditi računa o tome da budu odrađeni skoro do savršenstva.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstUljeni podovi – Ono što ste stvarno želeli da dobijete za svoj novac
Sledeći tekstZašto je reciklirana guma TOP izbor za dečije igralište?