Optimalno uživanje u toplini vašeg doma

Kako smo uspeli da saznamo norveški radijator GLAMOX 3001 nastao je kao plod dugogodišnjeg razvoja sistema električnog grejanja norveške firme ADAX. Familija GLAMOX 3001 pojavila se na tržištu Norveške krajem 1996. godine, na tržištu Srbije početkom 2000. godine. Kao peta genaracija sistema električnog grejanja familija GLAMOX 3001 maksimalno je iskoristila prirodne zakone termodinamike i najnovija dostignuća elektronike.

Osnovni princip rada Norveškog radijatora zasnovan je na principu konvekcije. Cirkulacija vazduha kroz radijator je potpuno prirodna, bez ventilatora. Imaju ugrađen elektronski termostat koji obezbeđuje veoma preciznu regulaciju temperature sa tačnošću od 0,1 stepena  i regulacijom temperature u 0,3oC što je 10 puta preciznije od standardnog mehaničkog termostata. Veoma osetljiv termostat sa velikom brzinom reagovanja može da ostvari uštedu i do 15% u odnosu na grejna tela sa mehničkim termostatima. Dodatna uštede se ostvaruju sa digitalnim programabilnim termostatima.

Šta je programabilni termostat i zašto ga koristiti?

Programabilni termostat kod GLAMOX 3001 i ADAX NEO radijatora istovremeno je i programer i termostat. Funkcija programiranja omogućava da prilagodite način rada (radijatora) termostata u skladu sa Vašim životnim navikama, dok funkcija temostata obezbeđuje precizno merenje temperature i uključenje ili isključenje grejanja kada je temperatura ispod ili iznad zadate temperature. Stoga, programabilni termostat Vam daje mogućnost da izaberete u kom periodu dana će te da grejete Vaš prostor i koju temperaturu želite da postignete. Možete podesiti četiri različite temperature u četiri različita perioda dana u nedelji i vikendom. Dakle, programabilni termostat Vam omogućava da ne trošite energiju za grejanje kada Vam ona nije potrebna.

7 Saveta za manju potrošnju

Nekoliko saveta da grejanje Vašeg stana ili kuće trošili što manje novca bez odricanja komfora na uštrb uštede. Potrebno je da znate sledeće:

  1. Ne podešavajte termostat na maksimum Podešavanjem termostata na višu temperaturu ne dobijate višu temeperaturu u prostoru i ne postižete brže grejanje prostora. Koliko brzo će se vaša soba zagrejati zavisi od konstrukcije grejnog sistema, instalirane snage i termičkih karakteristika prostora.
  2. Ne podešavajte termostat ni na minumum Podešavanje termostata na nižu temperaturu, takođe neće uticati na brzinu hlađenja vaše sobe.
  3. Uvek programirajte grejanje da prati Vaš režim života Najbolji način korišćenja Vašeg programabilnog termostata je da podesite najnižu temperaturu kod koje se osećate ugodno u svim periodima vremena koja ste podesili i pustite da termostat radi svoj posao samostalno.
  4. Podesite optimalnu ali ugodnu temperaturu Pronađite Vama odgovarajuću najnižu ugodnu temperaturu. Nakon toga podesite Vaš programabilni termostat da upravo tako radi.
  5. Kako da pronađete Vašu optimalnu temperaturu Najbolji naći da odredite ugodnu nižu temperaturu je da podesite temperaturu na termostatu (npr. 18oC) i nakon toga podižete temperaturu svaki dan za jedan stepen 1oC dok ne postignete ugodnu temperaturu u prostoru.
  6. Posebno programirajte radne dane i vikend Pošto na nisu svi dani isti, posenno programirajte radne dane posebno vikend, jer kad jednom programirate termostat više ne morate podešavati isti.
  7. Svakom trenutnom promenom povećavate potrošnju Svako podešavanje temperature iznad programiranih, dodatno troši električnu energiju i košta Vas više novca. Statistika pokazuje da svaki povećan stepen za +1oC, povećava potrošnju i do 7%.

NORVEŠKI RADIJATOR – SPOJ LEPOG DIZAJNA I KVALITETNOG GREJANJA

Kada smo već u mogućnosti da biramo lep televizor, frižider, nameštaj ili zavesu zašto ne bismo imali i lepo grejno telo. Norveški radijatori GLAMOX i ADAX NEO su upravo spoj lepog dizajna i kvalitetnog grejanja.

Konvekcioni radijatori
Norveški radijatori / foto: Rovex inženjering d.o.o.

Pored toga što su norveški radijatori estetski lepi, oni su izuzetno efikasni. Uopšteno govoreći energetsku efikasnost sistema možemo vrlo jednostavno objasniti kao upotrebu manje količine energije za grejanje iste radne ili stambene površine sa potpuno istim komforom.

Bitno je naglasiti da se pod pojmom energetske efikasnosti nikako ne sme podrazumevati štednja energije jer štednja uvek podrazumeva određena odricanja, dok efikasno grejanje nikada ne narušava uslove komfora za boravak u prostoriji.

Poboljšana efikasnost upotrebe energije, uvek kao rezultat ima smanjenje potrošnje energenta za isti kvalitet grejanja što neminovno donosi i znatne novčane uštede. Ono što izdvaja ADAX NEO u odnosu na sva ostala grejna tela na tržištu, pored ekstragavantnog dizajna i funkcionalnosti je i odabir željene boje: neutralna bela, stalno prisutna siva, crna i enegrična crvena. Trend u svetu pristiže na naše tržište. Sve je više zahteva za dizajnersko-funkcionalnim prostorima. Kod takvih zahteva bitno je da se ne izgubi kvalitet i namena, a postigne moderan dizajn. Fabrika ADAX i dizajnerska kuća Hareide Designmill su u tome uspeli. Novi panelni radijator za novo doba je inovativnog izgleda i lako je uklopiv u moderne i savremene enterijere.

Fleksibilnost sistema, moderan dizajn i uklapanje u svaki prostor omogućuju opremanje Vašeg stambenog ili poslovnog prostora etapno i u skladu sa dizajnerskim zahtevima. Ekonomija, ekologija i estetika su tri osnovne prednosti koje koje Vam pruža Norveški radijator Glamox 3001, a raznovrsnost boja Adax Neo omogućuje uklapanje u svaki enterijer!

Rovex logo

ROVEX INŽENŽENJERING d.o.o.
A: Bulevar Crvene Armije 11b lokal 7,  Novi Beograd, Bellville
T: +381 11 785 68 33 • +381 11 311 52 08
W: www.rovex.rs • E: prodaja@rovex.co.rs