Podno grejanje sa kamenim podovima

Pored različitih vrsta kamenih podova poput krečnjaka ili škriljca, za polaganje na podno grejanje se koriste i granit i mermer. Podno grejanje sa kamenim podovima: mermer je izuzetan provodnik toplote, dostupan u više debljina. Njegova prirodna elegancija može izgledati suptilno ili smelo, u zavisnosti od ukusa.

Iako su kameni podovi po prirodi hladni, u kombinaciji sa podnim grejanjem, mogu se izuzetno brzo zagrejati i stvoriti ugodnu sobnu atmosferu. Naime, grejne mreže, od posebno konstruisanih grejnih kablova, mogu se postavljati ispod ovih podnih obloga.

Istovremeno, kamen je sasvim prirodan i ekološki materijal, pogodan za zdravlje, stamen i čvrst, izuzetno otporan na habanje i mehanička oštećenja. Uz sve to je i vrlo dekorativan. 

Kameni pod
Kameni podovi imaju poseban vid zaštite

Osim toga, prostor se može oplemeniti toplim i gustim tepisima, čime se takođe poboljšava temperaturna prijatnost. Štaviše, još su stari Rimljani koristili kamen kao odgovarajuću podnu oblogu za polaganje preko hipokaust sistema grejanja, preteče današnjeg podnog grejanja.

I dan danas se, uz keramičke pločice, podno grejanje sa kamenim podovima smatra za najbolju opciju. Kamen je materijal koji odlično provodi toplotu budući da ima najmanji toplotni otpor. Osim toga, kamen ima sposobnost da akumulira toplotu i da je nakon prestanka zagrevanja još neko vreme emituje.

Kameni podovi su odličan provodnik jer imaju najmanji toplotni otpor, te akumuliraju toplotu koju, nakon prestanka zagrevanja, još neko vreme emituju. Sa druge strane, njegova prirodna hladnoća doprinosi prijatnosti temperature u toplim letnjim mesecima.

Autor teksta: Sanja Dakić