Održavanje podova u poslovnom prostoru – Što lakše do besprekorno čistog

Poslovni prostor je ogledalo svake kompanije. Ulaskom u „upravnu zgradu“, odnosno administrativni centar jedne firme, možemo zaključiti mnogo toga o njenoj uspešnosti i renomeu.

Kada je reč o svetu biznisa, geslo „odelo ne čini čoveka“ odavno je prestalo da važi, ako je ikada i važilo. Svaka kompanija kojoj je stalo da privuče što više jakih „igrača“ na tržištu kao klijente ili saradnike i da po mogućstvu među tim saradnicima ima inostranih partnera, mora da vodi računa o izgledu poslovnih prostorija i utisku koji ostavlja na spoljne posmatrače. Stvar je vrlo jednostavna: ako prilikom dolaska na sastanak jedna poslovna delegacija naiđe na oronule zidove sa kojih se ljušti boja, pohaban nameštaj i podove koji prosto vape za zamenom, to će im poslati snažnu poruku da je firma u koju su došli u ozbiljnim finansijskim neprilikama čim nema dovoljno sredstava čak ni za reprezentaciju. Pritom ne treba ispustiti iz vida da je osim nabavke novog inventara vrlo važan segment svakodnevnog korporativnog rada njegovo održavanje nadalje.

Održavanje tepisona u kancelarijskom prostoru
Tepisoni u kancelarijama

Kao što se jasno vidi da je nešto staro više godina i dotrajalo, isto tako se itekako primećuje ako je novijeg datuma, ali nije očišćeno otkada je kupljeno. Podovi procentualno zauzimaju veliku površinu u prostoru i zato će njihovo održavanje činiti najveći deo posla, ali pravilan odabir obloge taj posao će znatno olakšati.

Biranje materijala za oblaganje podova u poslovnom prostoru na prvom mestu ide linijom estetike, ali tu je jako važno napraviti balans između onoga što želite da postignete vizuelno i lakoće održavanja određene obloge, kako sam proces čišćenja ne bi oduzimao previše vremena.

Laminat

Za opremanje kancelarija i dalje je veoma popularan laminat, pre svega zato što po izgledu i teksturi može odgovoriti svakom dekorativnom zadatku i da se uklopiti u svaki ambijent. Pored toga, lako se postavlja i što je najbolje, nije naročito zahtevan za svakodnevno održavanje.

Kako održavati laminat u stambenim prostorima
Laminat u stambenim prostorima

Održavanje laminata

Redovno čišćenje će podrazumevati usisavanje i brisanje suvo krpom radi uklanjanja prašine. Za stambeni prostor preporuka je da se na svake dve nedelje pod prebriše vlažnom krpom i odgovarajućim sredstvom za laminat, nakon čega ga treba dobro osušiti. Kako je u poslovnom prostoru frekvencija ljudi mnogo veća, dobro bi bilo da to bude barem jednom, ako ne i dva puta nedeljno. Na taj način će zadržati lep izgled, a istovremeno će biti dezinfikovan. Na laminat se nijedno sredstvo ne sme nanositi direktno, već njime treba nakvasiti čistu suvu krpu.

Laminat u kancelarijskom prostoru
Laminat u kancelarijskom prostoru

Iako spada u dosta otporne obloge, nije poželjno čistiti ga jakim sredstvima, pogotovo ne onim koja nisu specijalizovana baš za tu vrstu poda. Generalno, ribanje standardnim sredstvima za čišćenje podova koja se mogu naći u prodaji nije zabranjeno, ali bi bilo poželjnije da se u ove svrhe ipak koristi propisano. Mrlje sa laminata valja očistiti odmah, jer su tada najlakše za uklanjanje. Za kancelarije su tipični tragovi gume i plastike sa nameštaja i potpetica sa obuće zaposlenih, koji vrlo često ostaju na podu. Njih treba najpre dobro istrljati suvom krpom, a ako ipak neće da se skinu ukloniti ih pomoću acetona, pa pod nakon isparavanja acetona obrisati belim najlonskim jastučetom. Svaka kompanija u svom poslovnom prostoru ima čajnu kuhinju, a veće čak i kantinu. To svakodnevno znači mnoštvo najrazličitijih fleka od hrane, hladnih i toplih napitaka. Procedura čišćenja će podrazumevati brisanje suvom upijajućom krpom, a ako su sasušene odgovarajućim rastvorom za čišćenje, nakon čega površinu naravno treba osušiti. Za slučaj da imate posla sa stvrdnutim voskom (recimo od rođendanskih svećica prilikom neke proslave) ili žvakaćom gumom, njih treba prosto sastrugati plastičnim strugačem.

Tepison

Još jedna često zastupljena obloga u kancelarijskom prostoru je tepison. Tepisoni se po oblasti primene dele na rezidencijalne (za stambene objekte) i komercijalne, koji se postavljaju u poslovnim i ugostiteljskim objektima. Komercijalni tepisoni se lepe za podlogu celom dužinom od zida do zida, a za poslovni prostor biraju se jednobojni tepisoni i to gotovo po pravilu u sivim tonovima jer je siva boja koja najbolje kamuflira fleke i pohabana mesta. Zbog same činjenice da se prave od polipropilena i poliamida – sintetičkih vlaknastih materijala velike gustine, iako vrlo praktični za upotrebu, održavanje tepisona će zahtevati više vremena i „operacija“ nego što je to slučaj sa laminatom. Održavanje komercijalnih tepiha obuhvata preventivne mere, rutinsko, periodično i specijalističko održavanje, te uklanjanje mrlja.

Održavanje tepisona u kancelarijskom prostoru
Tepisoni u kancelarijama

Zašto su bitni otirači

Osnovna preventivna mera tiče se smanjivanja količine spoljne prljavštine koja će „ući“ u objekat. To se postiže opremanjem neposrednog prilaza objektu i ulaza odgovarajućim otiračima. Dobar otirač dovoljno velikih dimenzija može zadržati i do 90% prljavštine i na taj način usporiti i odložiti habanje tepisona kao tekstilne obloge. Neko nepisano pravilo je da otirač bude dovoljno dugačak kako bi se na njemu moglo napraviti šest koraka, a optimalni rezultati postići će se ako se na sam ulaz sa spoljne strane postavi takozvani otirač-rešetka, a sa unutrašnje „travnati“ otirač i na kraju otirač na bazi vlakna. Naravno, i otiračima je potrebno redovno čišćenje i usisavanje, ali budite sigurni da ćete njihovim održavanjem prepoloviti obim posla oko čišćenja u celoj zgradi i samim tim opravdati njihovu ulogu. Preventiva se još ogleda u zaštiti tepisona tokom trajanja bilo kakvih radova u objektu.

Održavanje tepisona

Svakako, podne obloge se prilikom izgradnje postavljaju na samom kraju, kada su završeni svi zidarski, instalacioni i molerski radovi, ali ako se ukaže potreba za naknadnim popravkama ili renoviranjem, tepisoni se od oštećenja i mrlja moraju zaštiti prekrivanjem rebrastim kartonom. Pod rutinskim održavanjem tepisona podrazumeva se usisavanje u proseku jednom dnevno i nedeljno podizanje vlakana. Drugi postupak zapravo znatno olakšava prvi, jer se zahvaljujući podizanju vlakana može mnogo lakše doći do mrva i sitnih otpadaka koji su u njima zaglavljeni, pa će i usisavanje kraće trajati. Za podizanje vlakana idealni su komercijalni usisivači sa rotacionim četkama. Periodično održavanje sprovodi se jednom do dva puta godišnje, a služi kao pomoć svakodnevnim merama za produžavanje veka trajanja i očuvanosti tepisona. Bazira se na metodi takozvane suve ekstrakcije, odnosno čišćenja suvim praškom, čiji se način delovanja može uporediti sa „lovcem na fleke“: pod se prvo dobro usisa, zatim se nanese suvi prašak čije čestice za sebe vezuju nečistoću iz tepiha, ostavi se da deluje vremenski prema uputstvu i na kraju, zajedno sa nečistoćom, ukloni temeljnim usisavanjem. Glavna prednost ovog tretmana je što je ubrzo nakon čišćenja prostorija ponovo spremna za korišćenje. Dejstvo suvog praška pre upotrebe za svaki slučaj prvo treba isprobati na maloj površini da biste bili sigurni da neće obezbojiti ili oštetiti tepison. Specijalističko održavanje je zapravo mašinsko dubinsko čišćenje ubrizgavanjem tople vode i nelepljivog deterdženta pod pritiskom, koje se sprovodi u proseku svake 3-4 godine.

Redovno usisavanje tepisona
Rutinskim održavanjem tepisona podrazumeva se usisavanje

Flotex

Baš zato što je održavanje komercijalnih tepisona ustvari naporan sistematski proces, industrija tekstilnih obloga kao dostojnu alternativu proizvela je flotex – oblogu jako sličnu tepihu sačinjenu čvorovanjem gustih najlonskih vlakana na vodootpornu osnovu. Za razliku od tepisona glatke je površine, što ga čini znatno lakšim za čišćenje, a s druge strane daje dovoljno trenja pri hodanju i praktično ne ostavlja ništa više prostora za klizanje i nezgode od pomenutog.

Flotex u kancelarijama
Flotex – Foto: Forbo Flooring Systems

Od svih pobrojanih radnji koje spadaju u održavanje tepisona, za flotex neće biti potrebno ni približno toliko truda. Ako se dosledno sprovedu preventivne mere i rutinsko održavanje time će se uspešno uklanjati sva prašina, a kako ima kratka nelepljiva vlakna svi ostali postupci suštinski neće biti neophodni, jer su sav otpad i prljavština dostupni i laki za uklanjanje bez angažovanja „teške mašinerije“. Iz tog, funkcionalnog ugla, može se malo prerano zaključiti da flotex bez problema odnosi prevagu nad tepisonom. Flotex je još uvek „novajlija“ – ne na tržištu, već među potrošačima kojima se ne dopada njegov izgled koji pojedini proglašavaju za neprirodan, koji preferiraju gustu teksturu tepisona i kojima, uprkos zahtevnom održavanju, nisu spremni da nađu zamenu.

Keramika

Na kraju, ne možemo a da ne spomenemo oblogu najveće dekorativne vrednosti od svih koje se mogu videti u atraktivno uređenom poslovnom prostoru – keramiku. Suvišno je isticati koliko boja i dezena mogu imati keramičke pločice koje se mogu postaviti na bilo koju podlogu, unutrašnju ili spoljašnju, vrlo su otporne, dugotrajne, nisu podložne razvoju mikroorganizama i apsolutni su pobednik po lakoći održavanja. Koliko nisu pogodne za pojedine delove stambenog prostora jer spadaju u hladne obloge koje povlače za sobom pitanje podnog grejanja (što je i razlog zašto se nekim klijentima ne dopadaju), toliko su zgodne za poslovni prostor u kom njihova hladnoća neće biti problem, jer se u njemu kreću i borave zaposleni koji su obučeni u skladu sa godišnjim dobom i obuveni. Ako im se još pridodaju granitne pločice, dekoraterske mogućnosti postaju zaista neiscrpne, a kako je dovoljno prosečno dobro usisavanje i ribanje bilo kojim standardnim sredstvom za podove srednje koncentracije (mada dobro podnose i nešto jača), moglo bi se desiti da konstatujete da ste pronašli svoju novu omiljenu podnu oblogu.

Keramičke pločice u poslovnim objektima
Keramičke pločice u poslovnim objektima

Piše: Jelena Mitrović, diplomirani novinar