Uljeni podovi – Ono što ste stvarno želeli da dobijete za svoj novac

DRVO – zaštita i završna obrada

Prilikom kupovine parketa obično se najviše vodi računa o izboru vrste drveta i njegove boje, budući da one u najvećoj meri utiču na izgled enterijera u koji se parket polaže. Pored ova dva elementa svakako treba povesti računa o završnoj obradi parketa jer ona daje konačan utisak u prostoru, a i pored toga diktira ponašanje u održavanju vašeg poda u budućnosti i, na kraju, i njegov vek trajanja u formi u kojoj ste ga postavili. U zavisnosti od ličnih preferencija i ukusa, možemo birati između površina koje su završno premazane poliuretanskim lakom – sjajnim ili mat, voskom ili uljem.

U KORIST IZBORA ULJENIH PODOVA ide nekoliko činjenica, a pre svega krajnje prirodan izgled. Sigurna sam da ste videli razliku između lakiranog parketa koji su naši roditelji imali za izbor u svojim domovima i uljenog parketa danas koji izgleda kao da njemu nema ništa osim prirodnog svojstva drveta, toplim pod nogama i okom fantastičnog.

I ne samo to. Naime, uljenje kao obrada takođe može da izazove i efekat „starog poda“, koji izgleda kao da se koristio dugi niz godina, što je veoma važno za pojedine prostore koji se renoviraju ili adaptiraju. Za razliku od različitih lakova koji stvaraju čvrst film na površini drveta i time mu zatvaraju pore ovom prirodnom materijalu, ulje prodire duboko u drvo ostavljajući mu pore otvorenim i omogućujući mu da diše, te da se na taj način ponaša kao mikroregulator klime u prostoru.

Rubio Monocoat ulja primenjujemo kako enterijer i eksterijer
Rubio Monocoat ulja
Kvalitet i trajnost programa Magic Floor
Kvalitet i trajnost programa Magic Floor

Danas i tehnologija u smislu lakova pretenduje da anulira ovu osobinu, pa možemo reći da imate na raspolaganju i one koji u većoj meri “dozvoljavaju” drvetu da diše. Ipak, to ne može biti u onoj meri u kojoj ulje čini “disanje” drveta, ne samo u tehničkom već i u vizuelnom smislu. Naime, ukoliko je relativna vlažnost vazduha malo povećana, drvo će upiti višak te vlage, a ukoliko je, pak, ispod uobičajenih vrednosti, drvo će vlagu otpustiti u prostor i time ga učiniti prijatnijim za boravak. Sem toga, film koji se stvori primenom uretanskog premaza na parketu mnogo je podložniji habanju i sitnim ogrebotinama od uljene površine koja se praktično stopila sa drvetom i koja će, ako se redovno ulji i pravilno održava, dugo trajati.

Više od trećine drvenih podova koji se poslednjih godina proizvodu u Evropi ima završno uljenu površinu jer je upravo prirodni izgled podova jedan od najčešćih zahteva kupaca. Otuda zaista veliki broj proizvođača čiju proizvodnju masovno čine završno nauljeni podovi. Priznaćete da je ovo i izuzetno logično, ako ste već doneli odluku da vaš pod bude od drveta i ako je već “priroda” u svojoj najlepšoj formi drveta nešto što je vaš krajnji izbor, želećete da on bude što autentičniji.

Lakiran parket jeste lakši za održavanje, ali on se neprirodno sija i na taj način oduzima ovakvom podu gorepomenutu komponentu prirodnosti. Uljenje se obično kombinuje sa četkanjem, ručnim hoblovanjem, patiniranjem, a ulje se i fino izbrušene površine.

Možemo reći da je mana uljenog parketa što iziskuje veću pažnju i češće održavanje tokom godina korišćenja, ali prednosti uljenog poda osim prirodnog izgleda donose još jedan olakšavajući momenat. Naime, jedna od najvažnijih prednosti uljenih podova nad lakiranima je mogućnost delimične reparacije. To znači da kada se neka drvena podna površina zaštiti lakom, ukoliko dođe do bilo kakvog oštećenja, da bi se ono saniralo, neophodno je obrustiti kompletan parket, u najmanju ruku, u prostoriji u kojoj je položen.

Ligna drvo d.o.o. , višeslojni parket Rustik
Foto: Ligna drvo d.o.o. , višeslojni parket
Ligna drvo d.o.o. , višeslojni parket Hrast
Foto: Ligna drvo d.o.o. , višeslojni parket

Za razliku navedenih lakiranih površina, kod uljenih je stvar znatno jednostavnija – može da se tretira samo oštećeno mesto. Vrlo lagano se obradi najfinijim brus-papirom i naulji i stvar je rešena. Ovo, iako se radi češće, ne možemo smatrati nekom efektivnom aktivnošću, dok menjanje lakiranog parketa usled vidljivog oštećenja, oduzima vreme, deranžira ukućane i što je najmanje popularno, “angažuje” naš novčanik u meri u kojoj nam nikako ne odgovara.

Kao i za sve druge podove važi pravilo da je bolje sprečiti nego lečiti te je stoga najbolje postaviti dobre otirače na vrata koji će zadržati pesak i druge čestice prljavštine koji mogu delovati abrazivno i tako oštetiti površinu poda. Dakle, potrebno je i uredno usisavanje ili čišćenje metlom kako bi se sprečila mehanička oštećenja.

Pored toga, drvene površine tretirane uljem treba redovno održavati sredstvima namenjenim upravo za pranje uljenih podova, koja istovremeno uklanjaju prljavštinu, ali ne i zaštitni film od masnoće koji štiti drvo. Svaki proizvođač uljenih podova obično ima svoja sredstva za održavanje koja su kompatibilna sa uljem koje se koristi i koja se obično rastvaraju u toploj vodi (svakako treba izbegavati sredstava namenjena za čišćenje svih vrsta podova jer mogu oštetiti zaštitni film na nauljenom podu).

Drvoprodex d.o.o. - Hrastov pod
Drvoprodex d.o.o. – Hrastov pod, 160mm Rustik, četkano, lakirano

PRAVILNOM I REDOVNOM upotrebom sredstava za čišćenje produžava se životni vek uljenog poda. Proizvođači za ovakav tip podova daju garanciju od dvadeset i pet do trideset godina (garancija ne pokriva mehanička oštećenja).

Kada je reč o samom uljenju, prvo uljenje se obavlja odmah nakon polaganja drvenog poda u enterijer i obavlja ga podopolagač, ručno ili mašinski. Drvo je u fabrici već impregnirano i ovo inicijalno uljenje ima namenu da ga zaštiti i pripremi za eksploataciju. U zavisnosi od stepena opterećenja prostora, zavisi i učestalost uljenja, ali i tip ulja koje se koristi. Ukoliko je reč o komercijalnim prostorima ili prostorima sa visokom prohodnošću, uljenje je potrebno obavljati češće da se drvo ne bi sasvim ispostilo od trenja i postalo podložno oštećenjima, a treba korisiti i posebna ulja koja su otpornija na habanje. Kada je reč o rezidencijalnim prostorima sa normalnom upotrebom i relativno malom prohodnošću, uljenje treba obavljati jednom godišnje ili jednom u dve godine.

Drveni podovi
Drvoprodex d.o.o.

Tom prilikom, pod se najpre dobro opere odgovarajućim intenzivnim čistačem, po mogućstvu preporučenim od strane proizvođača poda. Naš savet je da ne štedite novac koji nije velik za manje kvalitetne proizvode jer da biste dobili “prirodu u malom” i održali je takvom, kupite za njih adekvatnu “kozmetiku”, odnosno sredstva za čišćenje i održavanje i nemojte sve pokvariti uštedom od par stotina dinara.

Nakon što se pod sasvim osuši, pristupa se uljenju koje se može obavljati ručno ili mašinski. Za ručno nanošenje može se koristiti rasprskivač za ulje ili gumena špatula kojom se ulje ravnomerno nanosi na površinu koja se tretira. Zatim se ulje utrljava u drvo krpom od prirodnog materijala koja ne ostavlja vlakna za sobom. Nanošenje i utrljavanje ulja se uvek obavlja u pravcu pružanja godova drveta, kako bi bilo što valjanije i kako ne bi ostajali tragovi. Na površini poda ne smeju ostati lokvice ulja i sav višak se mora odmah ukloniti da ne bi ostale fleke. Nauljenu površinu treba ostaviti pola sata da apsorbuje ulje. U zavisnosti od stanja drvenog poda, stepen apsorpcije može biti manji ili veći.

Magic Floor d.o.o. - Rubio Monocoat LED ulje
Magic Floor d.o.o. – Rubio Monocoat LED ulje

Ako je drvo suvlje, ispošćenjije, upiće više ulja i biće potrebno ponoviti nanošenje. Kada procenimo da je drvo ujednačeno upilo ulje, pod treba ispolirati (isključivo u pravcu pružanja vlakana drveta, ostaviti da se osuši i da ulje kristalizira i očvrsne.

Ovaj proces traje obično oko 24 časa i za to vreme ne bi trebalo hodati po sveže nauljenom podu. Pod ne bi trebalo kvasiti najmanje sedam dana od uljenja, kao ni prekrivati tepisima.

Potrošnja ulja varira u zavisnosti od vrste drveta, ali i vremena koje je prošlo od prethodnog uljenja i stepena pohabanosti. Ipak, prosek je da litar ulja pokriva oko 70 m2. U Evropi se koriste uglavnom ulja čija je osnova prirodno laneno ulje (oko 70%) sa različitim dodacima.

Mogu biti različitih boja i izazivati različite efekte. Ovakvo održavanje naizgled deluje komplikovano, ali se njegove koristi vide već posle prvog uljenja jer korisnici shvate da nikada više neće morati da rade kompletnu reparaciju poda koja podrazumeva mašinsko brušenje i uklanjanje svih stvari iz stana. Nauljen parket sine kao da je tek stigao iz fabrike. Što se uljene površine češće ulje to su otpornije na habanje, a sa godinama samo dobijaju na otpornosti.

Vlasnici nauljenih podova, dakle, imaju direktan dodir s prirodom jer kad bosonogi stanu na svoj pod, zaista osećaju dodir drveta. Nije li već samo to sjajan razlog da se odlučite za uljene podove? I nije li ovakav osećaj ustvari ono što ste hteli da dobijete za uložen novac?

Autor teksta: Isidora Gordić