Zašto je reciklirana guma TOP izbor za dečije igralište?

Reciklirana guma predstavlja vredan materijal u građevinarstvu koji se upotrebljava već dosta dugo. Pravi se prvenstveno od odbačenih guma koje predstavljaju ogromnu količinu otpada koji se stalno proizvodi. Takođe, odbačene gume ne samo da dovode do taloženja otpada već i otpuštaju štetne materije u zemlju i vodne sisteme. Radi potreba za koje se gume koriste, one se prave tako da budu dugotrajne i vodootporne, što znači da se ni kada se odbace ne razlažu u prirodi. Zato je njihova reciklaža višestruko korisna i pre svega potrebna.

RECIKLIRANA GUMA – proizvodni ciklus

Čovek konačno počinje da biva svestan činjenice da su izvori planete koju nastanjuje ograničeni i da ne može doveka i bez kraja proizvoditi iz beskonačnog izvora sirovina. I u građevinarstvu se sve više okrećemo izvorima koji su obnovljivi kao i recikliranim materijalima.

U tom smislu veliki potencijal imaju materijali koji se mogu ponovo upotrebljavati u proizvodnji ili oni nastali od višaka i otpada pri proizvodnjama nekih drugih materijala i elemenata. Takvo bolje iskorišćavanje proizvodnog ciklusa donosi dobiti ne samo u smislu boljeg iskorišćavanja sirovina, već i proizvodnje otpada, brojnih drugih faktora u ekološkom ciklusu, kao i bolje finansijske isplativosti.

Reciklirana guma - podna obloga za dečija igrališta
Reciklirana guma – podna obloga za dečija igrališta

Reciklirana guma je svoju namenu u građevinarstvu prvenstveno pronašla u izradi podova i to prvenstveno za različita igrališta i sportske namene, ali i za brojne druge svrhe.

Razlog tome je što su ovakvi podovi meki i bezbedni, što igra veliku ulogu u tome da osiguravaju bezbedan pad i udarce. To ih čini pogodnim za brojne sportove, a naročito za igrališta, i to ponajviše dečija.

Prema nekim statistikama, samo u Sjedinjenim Američkim Državama se godišnje preko 200.000 dece povredi upravo na dečijim igralištima. To je dodatno alarmantno kada se uzme u obzir da su upravo to mesta gde deca treba kroz igru da uče i da se razvijaju, da se osamostaljuju, a ne da razvijaju dodatni strah. Najveći uticaj na smanjenje te statistike imali su upravo podovi od reciklirane gume.

Reciklirana guma na igralištima
Reciklirana guma na igralištima

Dečija igra podrazumeva brojne padove, udarce, saplitanja, i brojne kontakte sa podom koji mogu biti veoma bolni i traumatični za najmlađe. Zato je važno da mesta na kojima se nalaze sprave za njihovu igru, ili uopšte, koja su namenjena aktivnostima za igru, budu obezbeđena adekvatnom podnom oblogom. Razlika između pada na beton i na pod od reciklirane gume je ogromna, i u povredama i u pretrpljenom bolu.

Upravo zato su ovi podovi od reciklirane gume postali veoma popularni i široko primenjivani za najrazličitija mesta namenjena aktivnostima mališana. Ovakvi podovi su sve česta podloga javnim dečijim igralištima gde su ugrađene sprave poput ljuljaški, različitih vrteški, tobogana i ostalih namenjenih dečijem penjanju, skakanju, klizanju i, naravno, neizostavnom padanju. Pravilan izbor podne obloge ne samo da utiče na posledice dečje igre, već direktno utiče i na slobodu koja deca pri tom imaju, pružajući više mogućnosti za sticanje slobode, sprečavanje razvoja strahova i, u tom smislu i za pravilan razvoj.

Pored toga što guma reaguje poput jastuka na udarce, ovi podovi imaju i tu prednost što se ne klizaju. To ih čini zahvalnim za različite sportske i dečije aktivnosti, a naročito ako se nalaze u blizini fontana ili izvora voda.

Takođe, ovo podrazumeva i da se ovakve podne obloge mogu koristiti u svim godišnjim dobima, i onda kada su kiše, bez bojazni od preteranog klizanja i povreda koje mogu usled toga nastati.

Još jedan razlog njihove popularnosti je što su ovi podovi dugotrajni i izdržljivi. Otporni su na različita habanja, udarce i mehaničke napade i kao takvi mogu se dugo godina koristiti i odolevati brojnim dečjim i drugim sportskim aktivnostima bez zamene delova ili čitavih podnih struktura. To ih naročito čini pogodnima i za korišćenje na otvorenom, gde su podne obloge izložene najrazličitijim izazovima i napadima. Takođe, otporni su na UV zrake i na smrzavanje. Potrebne su mnoge godine eksploatacije da bi se na ovim podnim oblogama pojavili prvi tragovi korišćenja. To naravno doprinosi i troškovima održavanja ovakvih podnih obloga, što je još jedan razlog zašto su čest izbor i za javna igrališta na otvorenom. Reciklirana guma je otporna i na hemikalije, što je još jedan razlog zašto su podovi od ovog materijala pogodni za spoljna oblaganja.

Pored funkcionalnih karakteristika koje ih čine povoljnim za sportske aktivnosti i igrališta, podovi od reciklirane gume mogu jako lepo i da izgledaju. Proizvode se u najrazličitijim bojama, a mogu biti i dizajnirani i to tako da se prilagođavaju posebnim zahtevima investitora i korisnika. To je naročito korisno i u različitim obeležavanjima i signalizacijama na terenu ili igralištima.

Reciklirana guma, granulat
Reciklirana guma, granulat

Podovi od reciklirane gume koriste se u enterijeru i eksterijeru, i to od stambenih namena do komercijalnih. Popločanje od reciklirane gume ima brojne prednosti u odnosu na standardna popločanja izrađena od kamena ili betona. Daleko bolje primaju udarce i nalete sile i, obično, sadrže visok procenat reciklirane gume tako da ne zahtevaju nikakve zaštitne hemikalije ili premaze. Polažu se jednostavno, kao i njihovi betonski parnjaci.

Po pitanju akustike su daleko superiorniji od tradicionalnih popločanja. Ne reflektuju zvuk već ga upijaju, što je još jedan razlog zašto su podovi od reciklirane gume odličan izbor za dečja igrališta i dečije aktivnosti. To je naročito korisno kada se mesta dečije igre nalaze u urbanim sredinama, gde je visoka frekvencija ljudi i prolaznika, ili pak, gde je potrebna tišina stanarima okolnih zgrada.

Još jedna prednost ovih podova zbog koje se koriste za dečija igrališta je što su otporni na prljanje i mrlje. Lako se održavaju i čiste i teško je ostaviti nekakve veće tragove korišćenja. Upravo zato su izuzetno povoljni za različite dečije aktivnosti.

Takođe, podovi od reciklirane gume se mogu izrađivati u obliku rolni, i ugrađuju se kao i većina podnih obloga koje se izrađuju u obliku rolni, pomoću lepka. Pločaste podne obloge od reciklirane gume mogu sadržati i druge materijale, kako reciklirane tako i nove, kako bi se stvarale različite teksture. U zavisnosti od proizvoda je i sistem ugradnje, a kao i sve druge pločice, izrađuju se u različitim veličinama i dezenima.

Reciklirana guma na sportskim terenima
Reciklirana guma, atletske staze

Atletskim podovima se nazivaju oni koji se koriste u parkovima, na stadionima, na stazama… Izrađeni su od grube teksture i veoma su otporni, i zbog toga su odlični i u bezbednosnom i u performativnom smislu.

Iako je prva asocijacija na gumu nekakve tamne boje i ne baš izgled i nijanse koje bi se povezale sa dečijim aktivnostima, podovi izrađeni od ovog materijala dolaze u velikom izboru boja, od onih najtamnijih do najsvetlijih. Upravo zato zahvalni su za dizajniranje tako da prostor za dečju igru bude prijatan i za kratak i za dug boravak. Koriste se za dečija igrališta, vrtiće, školska dvorišta, sportske terene i sportska igrališta, fitnes prostorije, ali i za površine ispod stolova za stoni tenis, parkirališta, dvorišta, različite staze i još mnogo toga. Iako su ovakvi podovi odlični za igrališta, njihova primena je široka upravo zbog karakteristika koje ih čine otpornijim i mekšim od skoro svih drugih podnih obloga.