Granitni podovi u enterijeru su izuzetno trajni

Prilikom odabira granitnih podova, osim bogate i elegantne note koju pruža enterijeru, treba se voditi još nekolikim činjenicama. Granitni podovi su izuzetno trajni i izdržljivi, a izbor struktura i boja može odgovarati svačijem ukusu, pri čemu su pojedine boje znatno skuplje usled svoje retkosti i popularnosti.

GRANIT (lat. granum, tj. crno) je stena, nastala kristalizacijom tekuće magme koja se milionima godina hladila u dubinama Zemlje i potom povezala sa drugim stenama litosfere. Formira se na dubinama od kilometar i po do pedeset kilometara.

Način geneze granit determiniše kao eruptivno, tj. magmatsko kamenje. Sastoji se od krupnog, usko povezanog grumenja različitih minerala, pretežno kamena i feldspata. Na fizičku i hemijsku strukturu granita, odnosno boju i šare, direktno utiču vrste stena koje se nalaze u njegovom sastavu.

Dakle, granit je magmatska stena, nepravilne forme i ogromnih dimenzija, čija se starost kreće od oko milion pa do nekoliko desetina miliona godina. Najstarije stene ovoga tipa nalaze se u Švedskoj, Velikoj Britaniji i Arizoni, a najznačajniji kamenolomi u Skandinaviji, Španiji, Brazilu, Indiji i južnoj Africi.

Sečenje granita
Sečenje granita

Kao vrlo otporan i dugotrajan materijal korišćen je u arhitekturi od davnina, a najstariji kamenolomi nalaze se u Egiptu. Faraoni su u vekovima pre naše ere koristili granit radi gradnje monolitnih stubova, sarkofaga, obeliska, te je tako jedan od najpoznatijih i najstarijih objekata izgrađenih od granita Keopsova piramida.

Granit je zrnast po svojoj strukturi, a može biti matiran ili ispoliran do visokog sjaja. Takođe se odlikuje velikim spektrom boja – od svetloljubičastih, svetlih i tamnih bež ili sivih tonova, terakot crvene, pa do tamnozelene ili antracit crne. Kao izuzetno izdržljiv, otporan je na alkale, razređivače i u velikoj meri na kiseline.

Granitni podovi u enterijeru - stepenište
Granitni podovi u enterijeru – stepenište

Klasifikacija granita vrši se u zavisnosti od primene u arhitekturi, te se za enterijer najčešće koristi kao zidna obloga, dok strukturno ili kao furnir za eksterijer. Služi i za potporne zidove, stubove mosta ili obalne zidove. Danas je vrlo prisutan, naročito u komercijalnim i institucionalnim zgradama, kao i na terasama, kaldrmama i drugim javnim prostorima.

mermer u enterijeru
Za granitom i mermerom posežemo onda kada želimo da impresioniramo do tačke ostavljanja bez reči

Boju treba odabrati i spram veličine prostorije jer tamne boje izazivaju drugačiji efekat od svetlih, a kao neki srednji izbor može biti upravo i srednji ton granita, koji je neutralniji. Nijansu podne granitne obloge, takođe, treba uklopiti sa prirodnim i veštačkim osvetljenjem koje postoji u prostoriji jer, na primer, one sa manje prirodnog osvetljenja zahtevaju svetlije podove. Granitom se mogu praviti i kombinacije boja, čime je pod dinamičniji ili, pak, pod u celom domu može biti iste nijanse. Širok spektar dekora pruža ovoj vrsti podnih obloga prednost u odnosu na neke druge materijale.

Autor teksta: Sanja Dakić