Mikrocement je u enterijeru sve više zastupljen

S vremenom se menjaju trendovi uređenja, razvijaju se mogućnosti i tehnike izrade podnih obloga. Danas je tako – i to sasvim zasluženo – mikrocement je sve više zastupljen u enterijeru i javnih i privatnih prostora.

Važnost odabira dobrog poda

Bilo da je reč o stanu ili kući, odnosno mestu stanovanja, bilo da govorimo o radnom prostoru, ili pak o ugostiteljskim objektima, tržnim centrima, fabričkim halama, odabir poda poseban je i vrlo važan zadatak. U skladu sa namenom prostora, treba da odgovori svim zahtevima koji se pred njega postavljaju, kako funkcionalnim, tako i estetskim, tako da na kraju imamo podnu oblogu koja je izdržljiva, trajna i otporna i odgovarajuća za sve potrebne standarde.

Budući da se kontinuirano rabe i da bivaju izloženi različitim mehaničkim ili hemijskim uticajima, kvalitet i otpornost apsolutni su imperativ. Međutim, kako dominaraju svojom površinom, podne obloge velikim delom utiču na celokupan stil uređenja, koji, osim što treba da bude u saglasju s modernim trendovima, sledstveno doprinosi i osećaju prijatnosti i komfora. Stoga odabir i projektovanje podova traže naročitu usredsređenost.

Aditiv Balkan d.o.o.
Objekat: TERMINAL Gastro Bar, Arhitektonski studio: A4 STUDIO, Podopolagački radovi: Aditiv Balkan d.o.o., Foto: Ilumina images,

Nove i stare opcije

Zbog značaja koji imaju u enterijeru, ali i brojnih katkad vrlo zahtevnih parametara koje svojim performansama treba da ispune, podne obloge se kontinuirano usavršavaju – kako u pogledu materijala koji se koriste i njihovih svojstava, tako i u aspektu kvaliteta završne obrade i načinu postavke. Danas je izbora zaista mnogo, od tradicionalno omiljenih parketa, preko laminata i keramičkih pločica, do mermera, terazzo podova, te podova od gume, plute, sve do industrijskih koji sve češće svoju primenu nalaze u enterijerima javne i privatne namene.

Krajnji izbor zavisiće prevashodno od svrsishodnosti prostorije, ali i ličnih potreba korisnika, ili frekventnosti cirkulisanja, te ukusa, stila, estetskih dometa koji se žele postići, a ponekad i od smelosti da se prione opciji koja nije svakidašnja – jedna od takvih jeste mikrocement.

U svetlu modernih trendova

Podovi od mikrocementa predstavljaju tip industrijskog poda, koji je zbog podesnih svojstava korišćen u različitim halama i postrojenjima (kao i, uostalom, i druge vrste industrijskih podova).

Dekorativni industrijski podovi ADITIV BALKAN d.o.o.
Pivnica „Pivo i kobaja” – Garage, Beograd // Projektant: A4 studio // Foto: Relja Ivanić // Podopolagački radovi: Aditiv Balkan d.o.o., Beograd // Mapei koordinator: Uroš Jovanović, d.i.g.

Prodorom u javne i privatne objekte prenosi se jedna fabrička, sirova atmosfera u komercijalne prostore ili toplinu doma, noseći sa sobom specifičnu estetiku. Ovi su podovi odraz modernosti i urbanog poimanja prostora kao jedinstvene celine, koji svojim karakteristikama, jedinstvenom strukturom, bojom i dizajnom mogu odgovoriti svim potrebama prostora. Zahvaljujući njima pod biva vrlo neobičan, može nalikovati na svojevrsni umetnički izraz ili biti vrlo ekscentričan, a celokupan prostor prostran i unikatan. Zbog svojih performansi, opravdano su sve češći izbor u objektima različitih namena, kada ozbiljno konkurišu standardnim podnim oblogama.

Aditiv Balkan d.o.o. industrijski pod / foto: Miloš Martinović
Aditiv Balkan d.o.o. industrijski pod / foto: Miloš Martinović

Način i kvalitet postavke

Mikrocement je vrsta podne obloge koju čini sadejstvo tečnog polimera, cementa, kvarcnog peska, pigmenta. Postavlja se na potpuno ravnu i čistu osnovu, na primer na beton, cementnu košuljicu ili pak neku pređašnju podnu oblogu, poput pločica, kamena. Ova se osnova prvo premaže prajmerom, na koji se nanese kvarcni pesak, čiji se višak uklanja nakon sušenja, a potom se nanosi mikrocement, u sloju od svega nekoliko milimetara. Po površini se može dodati i zaštitno sredstvo, zahvaljujući kojem pod biva otporniji na delovanje različitih mehaničkih ili hemijskih uticaja, dok se dodatnim poliranjem može postići i istančan sjaj.

Iako nalikuje da je ovaj proces jednostavan, on se mora izvesti stručno i pažljivo jer se pod nanosi odjednom, a svaka eventualna i sitna neravnina može uticati na njegov potonji kvalitet i izgled.

projekat: Studio Autori Office / autori projekta: Studio Autori / foto: relja Ivanić
projekat: Studio Autori Office / autori projekta: Studio Autori / foto: relja Ivanić

Estetika koja osvaja

Zbog specifičnog načina izrade, podovi od mikrocementa čine vizuelnu i taktilnu celinu, bez barijera i granica, koja se može protezati i na zidove ili nameštaj. Tako celokupan enterijer odaje utisak vizuelnog sklada, odnosno biva definisan jedinstvenom estetikom jednoobraznosti. Takođe, pod deluje veći jer se stvara utisak dubine, prostranosti, širine, što utiče i na subjektivni osećaj komfora i prijatnosti.

Ovaj pod već je sam po sebi autentičan i interesantan, čak i kada je u nekoj neutralnoj boji, a naročito ako je u kakvoj neobičnoj ili intenzivnoj nijansi, posebno jer je podesan baš za igru boja. Takođe, mikrocement je sjajna osnova za ispisivanje logotipa, znakova, poruka, formiranje određenih motiva, kada se i prostoru udahnjuje individualni karakter. Stoga biva vrlo interesantan i sve učestaliji izbor za moderne kafiće ili restorane. Jednostavno, smenjivanjem nijansi i šara svaki prostor dobija ruho inovativnosti, što enterijer čini atraktivnim i jedinstvenim.

projekat: Catena Media Office / autori projekta: Studio Autori / foto: Relja Ivanić
projekat: Catena Media Office / autori projekta: Studio Autori / foto: Relja Ivanić

Praktična strana

Pored izrazite dekorativnosti, pod od mikrocementa determiniše i veoma visok nivo praktičnosti. Odlikuju ga generalno odlične performanse, te je izdržljiv, trajan, otporan i biva postojan i usled kretanja, pritisaka i rada mašina, korišćenja kakvih hemijskih tečnosti. Sve to omogućava da smo njegovom postavkom dugo bezbrižni, da do oštećenja neće doći brzo niti lako. Sa druge strane, homogen izraz – bez fugni ili lajsni omogućuje i lako i bezbrižno kretanje, kao i jednostavno održavanje, a u skladu sa čim valja napomenuti da je odlikovan i visokim sanitarnim standardima. Sva ova svojstva čine ga poželjnim izborom u prostorijama zaista različitih namena, od kafića, preko kancelarija do privatnih domova.

Prostor bez granica

Od mikrocementa u enterijeru ne moraju biti samo podovi, štaviše, njima se mogu obložiti zidovi, kada se nanosi na malter ili gipsane ploče, pri čemu njegova struktura može biti i hrapava i glatka, mat ili sjajna, različitih nijansi i šara. Takođe, mikrocement se može protezati i na stepeništa ili terase, čime se dodatno ostvaruje osećaj jedinstva prostora jer se brišu granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Zanimljivo je da njime mogu biti obloženi i komadi nameštaja, kao što su šankovi, pultovi, stolice, kuhinjski elementi, kada njihova jednoobraznost sa podnim ili zidnim oblogama takođe može biti vrlo praktična i upečatljiva. Jedno je sigurno: mikrocement će svaki enterijer učiniti posebnim.

Airport City, tehnika Microtopping, kompanija Aditiv Balkan d.o.o.
Airport City, tehnika Microtopping – Studio Autori / foto: Relja Ivanic

A zašto da ne?

Pod od mikrocementa danas je usavršen i predstavlja izuzetno praktičan i dekorativni izbor. Jednostavno se postavlja i lako održava. Može imati vrlo efektne šare i motive i biti različitih nijansi, čime se još više naglašava njegova estetska strana. Prostor deluje otvoreno i nesputano, neobično i atraktivno. Stoga, zašto da baš mikrocement ne nađe svoje mesto u vašoj kući, kancelariji ili kafiću?

Autor teksta: Sanja Dakić Đurić, novinar

Prethodni tekstKretanje putem odgovornog parketa
Sledeći tekstKLEIBERIT = KVALITET