Tržište parketa u Srbiji

Poslednjih nekoliko godina tržište parketa u Srbiji je počelo značajno da se menja što je uslovljeno pojavom višeslojnih parketa, kako iz uvoza tako i iz domaće proizvodnje. Ranije neprikosnoveni klasični parket dobio je konkurenciju koja uzima sve značajniji udeo na tržištu.

I dok zvaničinici decenijama lamentiraju nad izvoznim deficitom, pomalo nestvarno deluje podatak Privredne komore Srbije iz 2008. godine da je ukupan uvoz parketa (i masivnog i višeslojnog, kao i sirovina za njihovu proizvodnju) iznosio 7.37 miliona USD, dok je izvoz bio gotovo šest puta veći i iznosio 43.35 miliona USD ili, mereno u m2, uvoz je iznosio 377.412 m2, a izvoz 1.794.088 m2. Od toga je više od 97% udeo višeslojnog parketa. Značajan podatak je da je čak 70.56% ukupne količine izvezeno u Rusku Federaciju, odnosno, 29.75 miliona USD, a 16.4% u zemlje Centralne i Istočne Evrope (6.45 miliona USD), 8.37% u zemlje Evropske unije (3.18 miliona USD), a 6.55% u bivše republike SFRJ (2.77 miliona USD).

Podaci Privredne komore Srbije
* podaci Privredne komore Srbije

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za istu, 2008. godinu u Republici Srbiji je ukupno ugrađeno 194.842 m2 klasičnog parketa i 99.819 m2 višeslojnog parketa. Ipak, budući da brojni objekti, i iz sfere porodične, ali i masovne stanogradnje nisu građeni sa potrebnim građevinskim dozvolama, a samim tim nisu ni deo zvanične statistike, nezvanične procene su da su ove količine bar dva, pa čak i tri puta veće u godini u kojoj je stanogradnja u poslednjoj deceniji dostigla svoj zenit, a cene izgrađenog kvadrata dostigle astronomske vrednosti, naročito u najvećim urbanim centrima poput Beograda i Novog Sada.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku
* Podaci Republičkog zavoda za statistiku

Za godinu koju je svom snagom zahvatila svetska ekonomska kriza, za 2009, još nema zvaničnih statističkih  podataka pa se može govoriti samo o nezvaničnim procenama koje kažu da se proizvodnja parketa, usko povezana sa građevinarstvom, prepolovila u odnosu na 2008. godinu. Za 2010. procene su da je usledio blagi oporavak i da se je došlo do rasta proizvodnje koji će imati trend rasta i u 2011. godini, te se očekuje prodaja i ugradnja oko 100.000 m2 višeslojnog parketa i oko 400.000 m2 klasičnog parketa ove godine.

Cena parketa u S klasi

Za velike projekte namenjene masovnoj stanogradnji u Srbiji se i dalje uglavnom bira klasičan parket, površinski neobrađen, prvenstveno zbog cene. Naime, cena najtraženijeg parketa u S-klasi ili standardu kreće se oko 20-22 EUR/m2. Ipak, pošto se parket uvek postavlja u završnoj fazi enterijerskih radova kada su finansije investitora na izmaku, veoma često se dešava da se, iako je početni zahtev bio standarad, ugradi rustik (R-klasa) čija se cena kreće oko 16-19 EUR/m2. Naravno, postoje investitori koji u svoje objekte ugrađuju i parket u ekstra klasi čija cena se kreće od 30 EUR/m2 pa naviše.

Od vrsta drveta i dalje je na srpskom tržišitu najpoželjniji hrast, a slede ga bukva i jasen, mada se u poslednje vreme uvoze i parketi od egzotičnih vrsta drveta. Od višeslojnih parketa takođe je najtraženiji hrast i to u natur selekciji (ekvivalent standardu kod klasičnog) i njegova cena se kreće oko 30 EUR/m2. Višeslojni parketi su već završno obrađeni, pa otuda početna razlika u ceni koja se u krajnjem rezultatu, nakon troškova ugradnje, manje-više izjednači. (Ključna prednost višeslojnih je i dalje brzina ugradnje, uz veću stabilnost.)

Cena višeslojnih parketa kao najčešći izbor investitora

Investitori sa nešto dubljim džepom češće se odlučuju za višeslojne parkete, ali sada se pored hrasta traže i druge vrste drveta, naročito egzotične. Za veće projekte se uglavom traže kempas, merbau, mahagoni… čija se cena u trolamelnoj izvedbi kreće od 35 do 50 EUR/m2.

Oni koji žele posebno dizajnirane prostore i najčešće angažuju arhitekte ili enterijeriste za uređenje svog rezidencijalnog ili komercijalnog prostora, mogu da biraju u veoma bogatoj i raznovrsnoj ponudi koja se trenutno može naći na našem tržištu. Raspon cena je prilično veliki i kreće već od 50 EUR/m2 za visoko kvalitetne parkete manjih formata do luksuznih parketa čija cena može da dostigne 250 EUR/m2, pa i više, u zavisnosti od formata i vrste drveta.

U ovim kategorijama parketa i dalje primat drži hrast, ali su veoma traženi i burmanski tik, američki orah, wenge, jatoba, lapacho/ipe, doussie, cumaru, tiger wood, kempas, merbau, mahagoni itd.

Pomalo paradoksalno za naše tržište, mada je to u svetu odavno trend, u ekskluzivnijim kolekcijama često se nalazi hrast, ali u rustičnim selekcijama, sa najrazličitijim mogućim obradama: brušen, četkan, beljen, belo pran, crno pran, bajcovan, patiniran, dimljen, uljen ili lakiran itd. Ovakvi parketi zbog velikog formata (dužina daske je oko 2m) i specifičnih obrada kreću se između 60 i 130 EUR/m2.

Valja skrenuti pažnju da je sve traženiji i parket od termički obrađenog drveta koji se do skora mogao dobiti isključivo iz uvoza po cenama koje su se u zavisnosti od formata kretale od 70 do 120 EUR/m2, a od 2008. termotretiranje se radi i u Srbiji i cene domaćeg se kreću od 40 do 100 EUR/m2.

Pored domaćih proizvođača klasičnih i gotovih parketa, na tržište je ušlo i nekoliko velikih stranih kompanija, ali se i broj malih koje traže svoje mesto iz dana u dan povećava. Konkurencija je sve oštrija i veća što za krajnje korisnike, ali i arhitekte i investitore, može biti samo od koristi. Izbor parketa na domaćem tržištu nikada nije bio bolji i moglo bi se sigurnošću tvrditi da u ovom segmentu privrede Srbija sada uveliko prati najbolje evropske i svetske trendove.

Autor teksta: Isidora Gordić