Trend i luksuz svima dostupan – granit

Granit poseduje prirodnu lepotu

Podne obloge odavno su prešle liniju od potrebe do umetnosti, možemo čak reći da je odavno simbioza baš ta dva pojma. Popločavanje pločicama u upotrebi je jako dugo i pokazalo se kao dugotrajan, izdržljiv i veoma raznovrstan izbor u svom izgledu i performansama.

KERAMIČKE PLOČICE napravljene su od prirodne gline koja se oblikuje ili kroz hladnu presu, istiskivanjem ili drugim procesima. Jedan način je da se suv materijal meša i zatim se velikim pritiskom oblikuje, drugi je da se koristi blago mokar materijal koji se zatim kalupima dovodi u željeni oblik, dok je treći da se koristi veoma mokra mešavina koja se zatim sipa u kalupe i onda na jako visokim temperaturama očvršnjava u finalan oblik. Ipak, činjenica je da su tradicionalno keramičke pločice bile pravljene od crvene, bele ili braon gline.

PORCELANSKE KERAMIČKE PLOČICE se takođe prave od gline, ali i jedan deo je od peska ili bele prašine koju formiraju kristali koji se nalaze u stenama.

Granit u uredjenju enterijera
Granit spada u neke od najtvrđih materijala na svetu

PLOČICE OD PRIRODNOG KAMENA mogu biti od granita, krečnjaka, mermera, travertina ili škriljca. Pločice od prirodnog kamena iste vrste mogu se uveliko razlikovati u zavisnosti odakle potiče kamen i koje su njegove lokalne karakteristike i mnogi upravo u tome nalaze lepotu upotrebe prirodnih materijala u ove svrhe.

GRANIT je magmatska stena koja se nalazi u zemljinoj kori i široko je rasprostranjena. Nastao je hlađenjem i učvršćivanjem užarene magme u unutrašnjosti zemlje i predstavlja jedan od najtvrđih prirodnih materijala. Koristi se još od davnina za različite namene, a kao čvrst i otporan materijal u širokoj je upotrebi u građevinarstvu. Klasifikuje se prema količini kvarca, feldspata i biotita, tri vrste minerala od kojih se u najvećoj meri i sastoji.

Ova stena je veoma lepih boja koje variraju sve od svetlo ružičaste, preko crvenkaste, pa do sive. Karakteristike granita su da je praktično neprobojan i otporan na ogrebotine i zato je i zahvalan za izradu pločica, gde se poliranjem granit dovodi do fantastičnog izgleda.

Granit poseduje prirodnu lepotu, izdržljiv je, otporan na toplotu i dugotrajan. Otporan je na habanja, ali i na različite druge agresivne uticaje, kao što su kiseline i zato su ovakve pločice idealne za upotrebu u kuhinjama i prostorijama sličnih namena. Sam granit je zapravo porozan te se može oštetiti ako se ne zaštiti pre upotrebe, ali u formi pločica ta bojazan nestaje. Za polaganje ovih pločica važno je da je podloga nosiva, čista i bez prisustva ikakvih supstanci koje bi smanjile njihovo naleganje i lepljenje.

Zorka-Keramika d.o.o., Calabria 33x33
Foto: Zorka-Keramika d.o.o., Calabria 33×33

RAZLIKA između granitnih i keramičkih pločica je u tome što, što se tiče izgleda, granitne pločice imaju veća ograničenja. Keramičke pločice proizvode se u širem spektru boja i šara nego što je to slučaj sa granitom.

Zato što je u pitanju prirodni kamen, pločice od granita pokazuju njegovu punu lepotu, sa sve prirodnim šarama i nesavršenostima. U tom smislu svaki komad ove pločice je unikatan i neponovljiv.

I keramičke i granitne pločice mogu biti glazirane ili neglazirane. Glazirane su većeg sjaja i imaju polirani izgled, dok neglazirane deluju prirodnije i rustičnije i odabir se vrši na osnovu namene i želja korisnika.

Pločice od ovog materijala mogu jako dugo da traju ukoliko se pravilno održavaju. Polirani izgled mogu da zadrže i preko deceniju. Granitne pločice su izdržljivije od keramičkih i zapravo čine jedan od najotpornijih materijala za podove, ali su istovremeno poroznije i zato manje otporne na prljanje. Nakon ugrađivanja granitnih pločica dobro je da se nakon šest sati sušenja nanese tečna zaštita ili u spreju, ostavi 30 minuta i zatim obriše vlažnom krpom. Drugi sloj se nanosi nakon 24 sata i taj proces se može ponoviti na svake dve godine.

Kako je granit porozan materijal poželjno je da se površine koje pokriva drže suvom. Te površine čiste se neabrazivnim i prirodnim sredstvima, nije potrebno da ona budu agresivna, i ovaj materijal važi za materijal koji se lako održava. Poliranje je takođe moguće vršiti po želji, na svakih nekoliko godina, sredstvom za poliranje granita i čistom i mekom krpom i time se obezbeđuje njegov izgled koji deluje kao da su elementi tek ugrađeni.

Razlika između granitnih i keramičkih pločica je često i u ceni. Granitne su skuplje, tako da se često koristi na manjim površinama koje su izloženije. Takođe, njihova ugradnja je nešto komplikovanija od keramičkih pločica.

Takođe, pločice od granita mogu da se izrade u najrazličitijim oblicima, formama i veličinama. U poslednje vreme tržištem su dominirale pločice velikih dimenzija koje mame svojom impozantnošću, ali sada srećemo sve češće i sitne pločice čija gustina čini zanimljivu igru. Ono što je karakteristično za granitne pločice je da su nešto teže od drugih, što treba imati na umu kod ugrađivanja u vertikalne površine, ali kod horizontalnih to nije presudno.

Autor teksta: Ljubica Slavković, M.Arch.