Veštačka trava – odličan materijal za sport i rekreaciju

Veštačka trava je upravo ono što joj i samo ime govori: veštački materijal koji je napravljen da izgleda kao prirodna trava. Može se reći da je veštačka trava nastala iz potrebe za otpornijom podlogom za igranje sporta. Ona se najčešće koristi, a posebno je ovo važilo u početku, za sportske terene. Međutim, danas se veštačka trava može naći i kod komercijalnih, javnih ili privatnih objekata.

Veštačka trava ima mnogo prednosti

Ona je veoma izdržljiva, lako se održava i ne zahteva košenje ni navodnjavanje. Upravo iz ovog razloga našla je svoju upotrebu u sportu gde podloga često trpi velike pritiske i izložena je visokom stepenu habanja. Na pojedinim sportskim terenima, posebno na stadionima, u slučaju da je stadion delimično ili potpuno pokriven, neophodno je koristiti veštačku travu jer prirodna trava ne dobija dovoljno svetlosti i sunca kako bi ravnomerno rasla, a travnata podloga ostala zdrava.

Međutim, veštačka trava ima i neke svoje mane. Ovaj materijal je neophodno periodično čistiti i održavati. U poslednje vreme se dosta priča o štetnosti veštačke trave po zdravlje, ali to još uvek nije potvrđeno. Naravno, u ponudi ima raznih vrsta veštačke trave i proizvođača, pa Vam preporučujemo da se držite proverenih materijala i sertifikovanih izvođača, i tako ćete bilo koju vrstu rizika svesti na minimum.

Možemo reći da je veštačka trava relativno nov materijal. Ona je nastala tokom 60-tih godina prošlog veka i od tada je doživela nekoliko transformacija u izgledu i sastavu. Tako se danas koristi već treća generacija veštačke trave koja je u velikoj meri bolja od one koja se na početku koristila.Veštačka trava je zapravo razvijena upravo zbog sporta. Tokom 60-tih je izgrađen stadion za bejzbol u Hjustonu koji je bio pokriven. Međutim, pošto je sunce smetalo igračima, potpuno transparente ploče su prefarbane belom bojom kako bi se smanjio odsjaj.

Ovo je imalo veliki uticaj na travu koja se koristila na stadionu. Iako je specijalno uzgajana za unutrašnju upotrebu, travi je falilo sunce i sunčeva svetlost kako bi bila zdrava. Bez sunca nije bilo ni trave i iz potrebe za boljom podlogom od šljunka nastala je – veštačka trava.

Kada se govori o upotrebi na sportskim igralištima, veštačka trava se najviše koristi na stadionima, ali i igralištima na kojima se igra bejzbol, američki fudbal, fudbal, hokej na travi i dr. Ovo su sve sportovi kod kojih podloga trpi veliko habanje i zbog toga je korišćenje veštačke trave veoma pogodno. Takođe, primetno je korišćenje veštačke trave na terenima u zemljama gde je zima dominantna sezona i zbog toga je održavanje travnatih površina teži posao. Ovo je posebno tipično za sever Evrope, ali i za Kanadu gde je, upravo iz klimatskih razloga, veštačka trava dominantan materijal na sportskim igralištima.

Tokom 90-ih godina prošlog veka veštačka trava je izašla iz okvira isključivo sportske upotrebe i počela se koristiti za pejzažno uređenje, u komercijalnim, javnim i privatnim objektima.

Kada se govori o bezbednosti i uticaju veštačke trave na zdravlje, postoji nekoliko glavnih problema koji su povezani sa veštačkom travom. Kao prvo, zbog svoje strukture i materijala koji se koristi za njenu izradu, veštačka trava nije meka ko prirodna trava i stoga na njoj može doći do ogrebotina u mnogo većoj meri nego što je to slučaj kod prirodne trave. Zbog činjenice da je i sama podloga za veštačku travu tvrđa od prirodne podloge postoje određene vrste povreda koji su, iz ovog razloga, uobičajenije kada se sport igra na podlozi od veštačke trave. Takođe, sintetika od koje je veštačka trava napravljena zadržava sunčevu toplotu i tako ume da bude toplija od prirodne trave.

Veštačku travu je, takođe, potrebno povremeno dezinfikovati. Zbog upotrebe veštačkih materijala ova podloga nema sposobnost samoprečišćavanja kao prirodna trava i zbog ovoga je neophodno odstraniti eventualne patogene koji bi se na njoj mogli razviti. Međutim, nasuprot ovome, jedna studija iz 2006-e godine je zaključila da je na veštačkoj travi mikrobiološki život manje aktivan nego na prirodnoj travnatoj podlozi.

Kada se govori o upotrebi veštačke trave u ne-sportske svrhe i ovde postoje prednosti i mane ovog materijala. Kao prvo, veštačka trava ne zahteva održavanje. Zbog činjenice da je u pitanju veštački materijal, ovakvu „travu“ nije potrebno kositi, prskati protiv štetočina ili navodnjavati. Potrebno ju je samo povremeno „počistiti“ i ukloniti sitnu prljavštinu ili lišće. Upravo zbog ovog dugoročni troškovi održavanja su minimalni, skoro ravni nuli. Takođe, ova podloga je izuzetno dobra ukoliko u prostoru postoje kućni ljubimci jer neće biti oštećena usled kopanja ili drugih aktivnosti koje bi ljubimac mogao da voli. Takođe, veštačka trava se veoma lako čisti tako da je bilo kakav nered koji ljubimac eventualno napravi veoma lako ukloniti sa ove podloge.

Još jedna važna prednost veštačke trave je što se bez problema kombinuje sa prirodnim sadnim materijalom tako da sa lakoćom može postojati travnjak sa veštačkom travom i nekoliko stabala drveća na njemu. Mana veštačke trave može biti njena cena. Ova podloga je inicijalno višestruko skuplja od standardnog travnjaka sa sve sistemom navodnjavanja, pogotovo ukoliko se želi ugraditi veštačka trava visokog kvaliteta. Upravo iz ovog razloga ljudi se mogu odlučiti da ugrade veštačku travu samo na mestima gde će travnjak biti izložen habanju.

Veštačka trava je veoma praktičan materijal, pre svega na sportskim terenima, ali i prilikom komercijalne ili privatne upotrebe. Ona ima nekoliko velikih prednosti ali i nekoliko mana tako da prilikom odabira veštačke trave treba oceniti i izvagati potrebe specifičnog prostora u koji će biti ugrađena. Tokom istorije, ovaj materijal je prošao kroz značajne transformacije i veštačka trava koju danas koristimo se veoma malo razlikuje od sopstvenog originala – prirodne trave.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstDa li razmišljate o komercijalnim tepisima?
Sledeći tekstDošlo je vreme za makeover Vašeg dekinga?