Terrazzo pločice osvajaju moderan enterijer

Iskustvo je pokazalo da prave vrednosti nastanu slučajno. Pica, Sekelji gulaš, Karađorđeva šnicla verni su pokazatelji toga. Međutim, da nije u pitanju samo hrana, dokaz je terrazzo pod. Prve terrazzo pločice i podovi ove vrste nastali su u Veneciji i to na terasama po kojima i nose naziv – terrazzo.

Majstori mozaika i vajari, bacali su ostatke kamena, mermera i drugih materijala kao škart na svoje terase. Vremenom ti ostaci su upadali u zemlju i davali odličan izgled terasama. Naravno umetnici mozaika i vajari su to iskusno primetili i počeli se baviti izradom poda na takav način. To su bili prvi razvojni koraci ovog, danas, veoma rasprostranjenog poda.

Terrazzo pločice za stepenište
Terrazzo pločice u hodnicima stambene zgrade / foto: Agglotech / Ilgrad d.o.o.

Terrazzo se intenzivno razvijao u prvoj polovini prošlog veka. Najviše se razvijao kao završna podna obloga u hodnicima mnogih zgrada, jer se pokazao idealnim za njih zbog svoje velike otpornosti i lakoće održavanja. Danas se terrazzo pločice još uvek mogu naći u zgradama starije gradnje, najčešće u vidu karakterističnog crno belog ili crveno belog dizajna.

Ukoliko se bolje zagledate, možete primetiti da je u pitanju veoma postojana podna obloga koja i posle dugogodišnjeg intenzivnog korišćenja i dalje ima svoj sjaj i lepotu.

Terrazzo pločice se vraćaju na velika vrata

Međutim, to povlačenje je bilo kratkog veka. Danas se terrazzo pločice vraćaju u svom punom i još većem sjaju. Kao granulat koriste se komadići mermera, recikliranog stakla, granita, metalnih opiljaka, porcelana, koji se mešaju sa cementom ili epoksidnom smolom čineći masu od koje se pravi terrazzo.

Zahvaljujući savremenim mašinama, vrši se njegovo glačanje i poliranje do visokog sjaja. Pored snažne estetike koja u velikoj meri utiče na potpuno novi, raskošni doživljaj prostora u kome se savremeni terrazzo nalazi, poseban značaj ima ekološka i održiva nota ovog poda. Sakupljanjem ostataka koji se koriste kao sirovina, odnosno granulat za terrazzo pod, u velikoj meri rešava se problem otpada koji nastaje prilikom različitih proizvodnji, a koji se ne može koristiti u nekom drugom procesu. Na ovaj način rešen je i problem sirovina i problem odlaganja otpada, što je veoma poželjno i popularno u modernom svetu jer se temelji na recikliranju i doprinosi održivom razvoju, uštedi energenata i zdravoj sredini.

Terrazzo za izradu unikatnog nameštaja
Terrazzo za izradu unikatnog nameštaja / foto: Unsplash

Pored poda, ekskluzivnost, kvalitet, korisnost, dugotrajnost terrazzo poda, uticao je da on polako ulazi u enterijer, kao zidna obloga i dekor za nameštaj. Danas veliki broj proizvođača nameštaja koristi ovaj vodootporni materijal za isticanje i dekorisanje kuhinjskih elemenata, kuhinjskih ostrva, kuhinjskog stola, ali i kupatilskog nameštaja i opreme (lavaboa, tuš stena).

Ovakav dekor omogućen je pojavom monolitnih terrazzo blokova koji se seku na ploče, a potom na šablonske pločice, koje se dalje koriste za ukrašavanje nameštaja i opreme.

Povratak terrazzo pločica, samo je još jedan od dokaza da prave vrednosti nemaju rok trajanja. One se mogu prividno povući, ali budite sigurni kada se vrate da će to biti u još većem sjaju i značaju. Današnji terrazzo je dokaz toga.

Ukoliko ste planirali da zamenite podne obloge i to tako da nema prelaza između prostorija, terrazzo podovi su sada, svojim karakteristikama, više nego dostupni i korisni u privatnim objektima, dajući im kvalitetnu i sjajnu osnovu za dugotrajno korišćenje, a vama šansu da u svoj dom unesete pod vekovne tradicije. I ne samo to. Izborom terrazzo poda zapravo potvrđujete da, ne samo da pratite modne trendove, birate tradicionalne vrednosti i svetski kvalitet za sebe, ali i svoje potomke.